25.08.2011. / 17:45

Autor: Hina

Na Mladićevoj statusnoj o organizaciji predraspravne faze

Prva statusna konferencija u predmetu protiv bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića optuženog pred Haaškim sudom za genocid u BiH protekla je u četvrtak u dogovorima o organizaciji predraspravnog dijela postupka i rokovima za podneske tužitelja i obrane.

Ratko MladićRatko MladićPrva statusna konferencija u predmetu protiv bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića optuženog pred Haaškim sudom za genocid u BiH protekla je u četvrtak u dogovorima o organizaciji predraspravnog dijela postupka i rokovima za podneske tužitelja i obrane.

Na ročištu je prvi put bio Mladićev branitelj Branko Lukić te njegov pravni savjetnik Miloš Šaljić a Mladić je, nakon što je izbačen s prošlog ročišta zbog ometanja postupka i upadanja u riječ sucu, tijek statusne konferencije pratio mirno.

Mladićeva obrana dobila je rok do konca kolovoza da odgovori na zahtjev tužitelja za razdvajanjem Mladićeve optužnice.

Haaško tužiteljstvo podnijelo je ovog mjeseca zahtjev za razdvajanjem optužnice protiv generala Mladića optuženog za genocid u BiH na dva dijela kako bi mu se moglo prvo suditi za genocid u Srebrenici a nakon toga i za višegodišnji teror stanovnika Sarajeva, progon stanovništva širom BiH i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Među razlozima kojima tužiteljstvo obrazlaže taj zahtjev je i Mladićevo zdravstveno stanje. Haaški sud nije uspio dovršiti suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću čije su optužnice za zločine počinjene u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu bile objedinjene u jedan ogroman proces tijekom kojega je on umro.

Mladić je uhićen u svibnju ove godine u Srbiji nakon gotovo 16 godina skrivanja i nakon toga prebačen je u pritvor Haaškoga suda gdje čeka početak suđenja. Tijekom bijega od Haaškoga suda preživio je moždani udar što je ostavilo traga na njegovu zdravstvenom stanju.

Na javnom dijelu ročišta nije bilo riječi o Mladićevu zdravstvenom stanju. On je, naime prije desetak dana bio na operaciji bruha koja je obavljena unutar zatvorskog sustava.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika