25.08.2011. / 19:45

Autor: Nacional.hr

Crobarometar

Građanima je dosta - popularnost pada i lijevima i desnima

Pojedinačno gledano SDP ima potporu 24,4 posto birača što je najlošiji rezultat te stranke u posljednje četiri godine

Predizborne kampanje koje u Hrvatskoj započinju i po šest mjeseci prije izbora ostavile su traga na raspoloženju birača. Prema posljednjem istraživanju Cro-barometra koje provodi agencija Ipsos Puls popularnost pada i lijevoj koaliciji i stranci na vlasti.

Kako je objavio Dnevnik Nove TV, koaliciju stranaka lijevice podržava 35,3 posto građana, što je čak 9 posto manje nego početkom godine. HDZ pak podržava 20,8 posto birača, dok je treći na ljestvici HSS s 5,7 posto potpore. Izborni prag od 5 posto prelaze još samo Hrvatski laburisti s 5,3 posto.

Zoran Milanović i Jadranka KosorZoran Milanović i Jadranka KosorPojedinačno gledano SDP ima potporu 24,4 posto birača što je najlošiji rezultat te stranke u posljednje četiri godine.

Euforija oko završetka pristupnih pregovora s Europskom unijom stišala se, pa se tako stišala i potpora premijerki Jadranki Kosor koju sad podržava manje od trećine građana. I dalje je najpopularniji političar predsjednik Ivo Josipović sa više od 80 posto potpore, dok je čelnik SDP-a Zoran Milanović na stabilnih 45 posto.

Iako Vlada u javnost plasira pozitivne rezultate turističke sezone i najavljuje gospodarski oporavak, pesimizam je među građanima osjetan. Čak 78 posto građana smatra kako zemlja ne ide u dobrom smjeru, a 73 posto ne podupire poteze premijerke Kosor.

Pesimizam se odrazio i na stav građana prema ulasku u EU. Porastao je broj protivnika ulasku, dok je broj pobornika pao na 56 posto.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
24/7/11

mrvek, 25.08.11. 22:44

idem Lesar!!! Ti ćeš odlučiti tko će biti na vlasti. Držim te za riječ da nećeš koalirati s lopovima iz KRADEZEA.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 25.08.11. 23:24

mrvek idem za Lesara i ja. Ako nista drugo, on govori ono sto je najblize realnosti. Jaca i Zoki nisu sposobni prepoznati realnost, u ppolitici su zato sto nisu mogli nista drugo raditi u zivotu.


registracija
20/5/09

BXLCRO, 26.08.11. 07:18

Lesar kao i drugi govori sve sto treba napraviti ali jel ce to uspijet napravit sa 5% glasova dobivenim na izborima jer vec sada ponasa se kao da ima 50% Sabora!? Zakoni u parlamentarnim demokracijama EU ,koje su "donesle korupciju" u Hrvatsku (prema Lesarovoj nedavnoj izjavi), se donasaju vecinom a ne manjinom i sigurno NE samovoljom jednog bivseg sindikalca koji se pretvorio u politicku stranku sluzeci se istim methodama i retorikom bivseg jugoslovena radnickog samupravljanja. I on govori da nije ni desno ni lijevo!?To su kontradikcije koje ne prolaze!


registracija
3/6/11

skaraica, 26.08.11. 07:25

Gdje vidite građane ?


registracija
24/8/11

marija23, 26.08.11. 08:03

Čudim se kako SDPedofili ne stoje bolje na aketama, jer ipak izdvajaju 700 000kn godišnje za "ispitivanje javnog mijenja".


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 26.08.11. 09:22

BXLCRO sa svojih 5% Lesar može napraviti više nego Pupovac, HSLS, HSS, i svi oni drugi koaliciski sanaderovi guzoljubci.


registracija
31/5/09

tvrtko3, 26.08.11. 09:46

Lesar je demagog najvišeg reda. Njegove izjave vode direktno u "smoupravni socijalizam". Govoriti o povećanju prava radnika u uvjetima kada imamo najrigidniji zakon o radu u Europi je puka demagogija za široke narodne mase, govoriti o nacionalizaciji banaka možda nekom dobro zvuči ali je toliko stupidno da se to i ne može komentirati, on bi trpao u zatvor poduzetnike koji ne iplaćuju plaće a ne govori ništa o tome kako rješiti nelikovidmost u državi koja i direktno vodi do ne iplata plaća jer u ovoj dtžavi jednostavno ništa ne možeš naplatiti, a ako ne možeš napaltiti kao ćeš isplatiti plaće na vrijeme, još ti država uzme PDV za koji se moraš zadužiti jer nisi naplatio računa onda ti ta ista država još prijetiti i zatvorom. Čista demagogija.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 26.08.11. 10:19

tvrtko3 vidim ti dobro znaš što ne valja kod Lesara daj mi reci što ti misliš valja. Što bi trebalo raditi? Kažeš radnici u HR su zasticeni najrigidnijim zakonima, specijalno oni koji moraju štrajkati glađu zbog plača.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 26.08.11. 10:24

tvrtko3 daj mi molim te komentiraj tvoju izjavu:
"o nacionalizaciji banaka možda nekom dobro zvuči ali je toliko stupidno da se to i ne može komentirati"
ameri nisu nacionalizirali svoje banke HA HA HA HA ali su nacionalizirali njihove gubitke. Ja osobno mislim da nemaš pojma o čemu govoriš.


registracija
28/4/10

Zvonko, 26.08.11. 10:35

Da nam u saboru sjede pametniji ljudi do ove situacije ne bi ni došlo. Kako nas isti traže da opet njima povjerimo svoju budućnost, nije za očekivati da izlaz na izbore bude najmanji do sada. Na političkoj sceni u Hrvatskoj se nije isprofilirala niti jedna stranka koja ima pamet, odvažnost, viziju, sredstva i recept za izlaz iz krize.

Hrvati već 70 godina žive, ili na tuđi račun ili trošeći svoju budućnost. Jugoslaviju je zapad pomogao sa 30 milijardi USD-a poslije WWII. U zadnjih 20 godina, opustošeni ratom, neprilagođenih kapaciteta za tržišnu utakmicu, poradi svakodnevnog propadanja a uz privatizaciju i pretvorbu koja nije prilagodila bivše OOUR-e tržištu nego njihovim direktorima, dovedeni smo u situaciju stalnih zaduženja i rasprodaje tzv. obiteljskog zlata i srebra.

I nije to samo promašni recept Hrvatske, nego svih tranzicijskih zemalja, koje nisu imale ljudske, kapitalne i industrijske potencijale prilagoditi se novim okvirima. Sve su zemlje izgubile financijski suverenitet i ušle u dužničko ropstvo. Cijeli zapad živi na teret budućnosti jer je izuzetno zadužen.

Onaj tko bude obećao Churchillove krv, znoj i suze poštujući suverenistički naspram poltronski pogled na hijene iz okruženja, ima moj glas.

Trenutno takovih ne vidim! Sami demagozi! Od Lesarovih i Grubišićevih utopija o nacionalizaciji banaka i reviziji ugovora s Vatikanom, do SDP-ovih osuda vlasti retorikom "vi lažete", "mi ćemo postavljati svoje ljude u veleposlanstva", "spriječavanje istraga vlastitih ljudi", itd. O HDZ-e da i ne pričam.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika