25.08.2011. / 19:56

Autor: Hina

Srbijanska oporba žestoko kritizira Kosor: Nećemo dopustiti da gaze po Srbiji

Srpska napredna stranka (SNS), vodeća oporbena stranka u Srbiji, "najoštrije osuđuje" izjave predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor tijekom njezina boravka u Prištini, izjavio je u četvrtak zamjenik predsjednika te stranke Aleksandar Vučić.

Jadranka KosorJadranka KosorSrpska napredna stranka (SNS), vodeća oporbena stranka u Srbiji, "najoštrije osuđuje" izjave predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor tijekom njezina boravka u Prištini, izjavio je u četvrtak zamjenik predsjednika te stranke Aleksandar Vučić.

Vučić je kazao kako SNS smatra da te izjave nisu dane u svrhu dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i Srbije te da su skandalozne "pa makar ih Jadranka Kosor davala u predvečerje izborne kampanje u Hrvatskoj".

Vučić je zamjerio i službenom Beogradu što nije reagirao na izjave predsjednice hrvatske vlade.

"Ono što je za nas skandalozno to je što država Srbija nijednom riječju nije reagirala na sve ono što je učinila gospođa Kosor", kazao je Vučić na tiskovnoj konferenciji te stranke.

SNS, rekao je, sukladno sporazumu o normalizaciji odnosa između Srbije i Hrvatske, smatra da je potrebno da Srbija gradi dobre i racionalne odnose s Hrvatskom ali, kako je rekao, nikada neće dopustiti ni Hrvatskoj ni bilo kojoj drugoj zemlji da ponižava srpsku državu i srpski narod.

Dodao je kako će SNS uvijek inzistirati na dobrim odnosima i s Hrvatskom i Slovenijom, Makedonijom i Crnom Gorom, odnosno sa svima s kojima Srbija ima potpisan sporazum o normalizaciji odnosa i sa svima onima čije je granice priznala. "Ali ono što nikada nikome od njih nećemo dopustiti to je da gaze po Srbiji samo zato što misle da tako stječu bodove i u vlastitoj javnosti ili europskoj ili bilo kojoj drugoj javnosti.

"Nadamo se da će zemlja Srbija, umjesto CD-a s pjesmama Hari Mata Harija koje smo poklanjali do sada predsjedniku Hrvatske, to je činio predsjednik Boris Tadić, naći za shodno da im odgovori u ime našeg naroda, u ime naše države", poručio je Vučić.

Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor u srijedu je u Prištini, tijekom posjeta Kosovu, izjavila da je Hrvatska spremna pomoći u uspostavi dijaloga

između Kosova i Srbije. "Podupiremo teritorijalnu cjelovitost Kosova, s time da svaki građanin ima jednaka prava", istaknula je Kosor.

"U Hrvatskoj možete imati najvećeg prijatelja u jugoistočnoj Europi i na to možete uvijek računati" kazala je Kosor istaknuvši da su Hrvatska i Kosovo učvrstile prijateljstvo i u "borbi protiv tiranina Slobodana Miloševića i velikosrpskih aspiracija".

Srpska napredna stranka (SNS) nastala je krajem listopada 2008. godine od nekadašnjih članova Srpske radikalne stranke (SRS), čiji je predsjednik Vojislav Šešelj, a koji su stali uz bivšeg zamjenika predsjednika SRS-a Tomislava Nikolića nakon njegova sukoba sa Šešeljem.

Prema rezultatima istraživanjima javnog mnijenja, koji se povremeno pojavljuju u medijima, SNS je na glasu kao najjača oporbena stranka i glavni konkurent Demokratskoj stranci koju predvodi Boris Tadić, stožernoj stranci aktualne vladajuće koalicije.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
12/1/11

bozhidar, 25.08.11. 22:24

e, kako je toliko ugodno, da hr knanacno kaze svoju istinu o srbiji; koja je razljutila srpske fasiste. iste fasiste koji su slali kriminalce u hr da pljackaju i ubijaju sasvim nevine hrvate.

kalo bi bilo sad da hr konacno kaze srbima: pa viste vlasi, romi, pravoslavni hrvati, cincari, turci, et al.
ukrali ste nam jezik, kulturu, knjizevnike, pjesnike, znastvenike; te evo nas da oslobodimo pravoslavne hrvate od cincara, vlaha, turaka i da sakupimo sve hrvate u jednu zelmju.
i to samo rekli, a kamoli i ucinili; kao sto su nama srpski fasisti ucinili 90te.
te tek nakon toga vodili racune o dobrim odnosima sa sr i samo na taj nacin izravnala racune sa sr!

a, eto, cak sam i zaboravio i ravnanje racuna izmedju bosnjaka i cetnika.

sto misli i sprema u.s? o cetnicima i za cetnike? tako nesto kao i za iracane, a?
neznaju cetnici, da di se nadje u.s tu je vrag odnio svaku salu! hvala


registracija
22/6/10

Konstantinos, 25.08.11. 22:44

Gospodin Vucic, kad nije mogao "opaliti" po gospodji Merkel, onda je "opalio" po Kosorici. I u ostalom, sto smeta i zasto ga smeta ako Hrvatska zeli pomoci dijalogu obadviju strana. Dosta je vise ove imperijalne i agresivne politike Milosevica koja jos uvijek prezivljava u nekim elitama i strukturama drzave srbije koja se inace zeli vidjeti kao "demokratskom". Tadic si je sam stvorio problem i sad mu je voda do grla. Koketirao je sa radikalnom desnicom kad mu je bilo potrebno a sad ga ta ista uvlaci u zivo blato milosevicanskog naslijeda, sve zato sto nije bio hrabar jasno i direktno odreci se svih postulata njegove politike. Iz ovog razloga Srbija tavori i propada te kao takva, ostaje trajan izvor nesigurnosti na Balkanu.


registracija
4/6/11

VladSerbia, 26.08.11. 04:54

@bozhidar
"srpski fasisti" i "sasvim nevini Hrvati"? Gospodine, kao neko kome je porodica poreklom iz Hrvatske, mogu da Vam kaze, ako posle 16 godina nakon zavrsetka rata to jos niste shvatili, niti su svi Srbi fasisti niti su svi Hrvati nevini.
Svidelo se Vama to ili ne, mi smo jedina zemlja u Evropi kojoj je otet deo zemlje. Zasto smatrate da bi trebalo da blagonaklono gledamo na one koji podrzavaju tu otimacinu? Cinjenica da ta otimacina ima podrsku vecinu zemalja EU, SAD i Hrvatske ne znaci da je to u redu i da mi trebamo aplaudirati gospodji Kosor. To i Vi znate, ne znam samo zasto se pretvarate da je iskljucivo problem u Srbiji. Zapravo, nase vlasti (iako nemam sjajno mislljenje o njima) pokusavaju da nadju kompromisno resenje za Kosovo, ali to je po svemu sudeci nemoguce, jer zapadne zemlje ostrasceno podrzavaju trenutnu albansku vlast na Kosovu (dok ih to ne tresne po glavi).
@Konstantinos
"Imperijalna i agresivna politika Milosevica"? Znaci po Vama bi trebalo da mirno gledamo kako nam oduzimaju deo zemlje i bukvalno nista ne daju zauzvrat? Da se to desilo Hrvatskoj kada je na primer u pitanju Istra, sada bi sve zapadne ambasade u Zagrebu vec uveliko bile u plamenu.

Zakljucak: ocigledno gospoda Bozhidar i Konstantinos smatraju da bi bilo najbolje kada bi Srbija i Srbi nestali sa lica zemlje, po logici "nema Srba = nema problema". Toliko o optuzivanju Srba za fasizam i genocidnost.


registracija
9/3/11

ajme3meni, 26.08.11. 07:56

Vlad Serbia,

slažem se sa vama da niti su svi Srbi zločinci a niti su svi Hrvati nevini.

Međutim, svidjelo se to vama ili ne,Srbija nije jedina zemlja kojoj je oduzet dio teritorija. Srbi iz BiH-a uz svestranu pomoć službene Srbije i međunarodne zajednice oduzeli su BiH-u polovicu teritorija i stvorili državu u državi. Ne samo u BiH-u to su pokušali i u Hrvatskoj. Dobar dio srpskog naroda zdušno je odobravao otimačinu a jedan dio i u njoj sudjelovao. Pa ako je službena Srbija provodila u djelo svi Srbi u jednoj državi, zašto i ostali narodi nebi imali isto pravo pa tako i Albanci kojima je Milošević ukinuo autonomiju.

Prešućujete Memorandum SANU iz 1986. i kojem granice Srbije nisu u skladu s etničkim sastavom te se trebaju prekrajati. Taj dokument podržale su sve službene strukture Srbije od Saveza komunista do Srpske pravoslane crkve i pokušale 90-tih provesti u djelo.

Prešućujete Miloševićev agresivni govor na Gazimestanu 1989. Govor i okupljeno mnoštvo koje ga je podržavalo, nije bilo ugodno slušati a niti gledati. Te iste godine išla sam na 10-dnevnu planinarsku turu po Dinari. Svaki stup i drvo bili su obljepljeni Miloševićevim slikama. Zašto?

Ideja o velikoj Srbiji, koja je izazvala ratove na ovim prostorima, oduzimanje dijela teritorija BiH-u i stvaranje države u državi, ukidanje autonomije Albancima, Srbija je na kraju platila priznanjem Kosova kao države.


registracija
20/8/10

McCoy, 26.08.11. 09:13

@VladSerbia
Slazem se u svemu sto si napisao. Bozhidar "wannabe historian" i Konstantinos "copy-paste" su dobro poznati na ovom forumu sa svojim jednostranim i skoro uvek neutemeljenim izjavama. Da samo podsetim Bozhidara na njegove gluposti napisane o preseljenju Kanadskih i USA Japanaca za vreme WWII. Gluplji komentar odavno nisam procitao.

@ajme3meni
Preporucio bih Vam da pogledate dokumentarac Weight of Chains, mislim da na Internetu moze da se nadje i sa prevodom. To o cemu vi pricate su samo posledice jedne mnogo sire kampanje vodjene na celu sa USA i Nemackom. Mislim da niste glupi, samo Vam fale informacije.
Osim toga ne znam odakle Vam informacija da je Srbija priznala Kosovo. To ste napisali napamet.


registracija
15/11/06

rimaz, 26.08.11. 09:47

@McCoy
Ti kao Srbin si sigurno na strani Srbije. Ipak, ponekad i Srbin bi trebao govoriti istinu uz činjenice. Svoje činjenice ti pronalaziš u tuđim uradcima. Uostalom, to je i svojstveno Srbiji ili Srbima. U povijesti, iliti vađoj istoriji ste uvijek dobivali poklone. U svim ratovima do sada koje ste vodili, izlazili ste kao pobjednici ne svojom zaslugom. Čak ste i onaj davni rat 1389 proglasili svojom pobjedom. Nazdravlje vam vaše činjenice. Kosovo je za vas Srbe gotova stvar. Na red dolazi dio Vojvodine i vjerojatno Sandžak. To je budućnost Srbije ukoliko ne priznate Kosovo. I još jedna stvar. Kvačice u tvojim komentarima otkrivaju da iz hladovine divljeg zapada gledaš balkansku stvarnost.


registracija
22/6/10

Konstantinos, 26.08.11. 10:16

McCoy,
Kada covijek nema dovoljno argumenata ili ih ne zeli vidjeti onda se poziva na neke filmice i kvazi znanost ili se etiketira sugovornika kako bi mu se oduzela vjerodostojnost. To je upravo ono sto vi radite vec mjesecima na ovom forumu.
U redu, ako smo mi "jednostrani" pa zasto onda ne konzultirate hrpu znanstvene literature o ratu na prostoru bivse Jugoslavije? Postoje na stotine knjiga koje o ovom problemu pristupaju sustavno i vrlo profesionalno. To je ocito sto vama smeta jer istina tamo je jos gora od one koju vi vidite. Zato vi u nedostatku argumenata najradije etiketirate sugovornika da je "pristran" jer se vas sud bazira na nakaradnim konkluzuijama, pretjeranom pateticnoscu i ne kritickim sagledavanjem cinjenica. Vi ne mozete spocitavati nikome neciju neobavjestenost "Mislim da niste glupi ali vam fale informacije" (ajme3meni) samo zato sto ima drugacije misljenje od vas. I osim toga, kako vi koji pretendira biti neki intelektualac moze uci u "diskusiju" samo sa onim argumentima koji vama pase "zaboravljajuci" vazne dogadaje i faktore. Za mene je neprihvatljivo da se danas nova, idemo reci "demokratska" vlast u Srbiji, poistovjecuje sa groznom i agresivnom politikom Slobodana Milosevica. Tu nema nikakvog opravdanja, pa valjda je i on vama nanio toliko boli i patnje da bi smo po ovom pitanju trebali biti partneri i saveznici? Ali ne, vi i dalje uporno branite glavne postulate ove ideologije i tu u stvari, odbijate svaku normalnu raspravu (i tako antagonizirate umjerene Hrvate) prebacujuci im da su "nacionalisti". Pa onda je sasvim logiocno da ako vi sebe vidite kao idejne "nastavljace" miloseviceve politike da onda ista "terminologija" iz milosevicevog doba ostaje zivjetiu svijesti vecine Hrvata - i danas! A ne bi trebalo, jer svi ocekujemo da se Srbija mentalno i kulturno promjeni. Hajde, promjenite nacin razmisljanja i djelovanja, i bit ce te ugodno iznenadeni kada hrvatska javnost (ne govorim o politickom establishmentu) to bude prepoznala i cijenila. Ne razumijem zasto stalno "guslate" u nacionalisticke gusle i stalno generirate neprijatelje vec godinama?


registracija
20/8/10

McCoy, 26.08.11. 10:45

@rimaz
Pominjes da Kosovo ne treba slaviti zato sto je to izgubljen rat. A sta je onda Alamo? Amerikanci to slave kao najvecu moralnu pobedu, iako su izginuli do zadnjeg. Istorija ima jos primera gde se izgubljena bitka slavila, nisu Srbi u tome izuzetak. A sto se tice toga da sam u debeloj hladovini zapada, nisi svestan koliko gresis :P

@Konstantinos copy-paste
Ono sto ti uglavnom radis to je kopiranje tzv. istina koje odgovaraju tvojoj poziciji. Pa u cemu je onda razlika? Mozemo da se slozimo oko toga da se ne slazemo, no i dalje stoji cinjenica da od tebe jos nisam cuno tvoje, licno misljenje, sem kad si ponesen tudjim komentarima, samo nastavio pljuvacinu. Ali kao ljubitelj copy-paste, da te pitam, da li si zaista pogledao taj film?


registracija
20/8/10

McCoy, 26.08.11. 10:54

@ajme3meni
Zaboravih jos nesto da napomenem. Kazete da su Srbi oduzeli od BiH deo teritorije. Pre rata u BiH je zivelo preko 30% Srba, dakle bili su konstitutivan narod. Kao sto je BiH imala pravo da se odvoji od Yu, tako su i Srbi imali pravo da se dovoje od BiH - u cemu je razlika? Slovacka se odvojila od Ceske, bivse sovjetske republike od tadasnje SSSR, u novijoj istoriji Grenland od Danske i Juzni Sudan od ostatka zemlje. Nije li osporavanje tog prava Srbima dokaz jednostrane politike tzv. zapadnih sila i ostali bivsih ex-Yu republika?
Pogledajte onaj film, toplo preporucujem.


registracija
22/6/10

Konstantinos, 26.08.11. 11:14

McCoy,
"Za mene je neprihvatljivo da se danas nova, idemo reci "demokratska" vlast u Srbiji, poistovjecuje sa groznom i agresivnom politikom Slobodana Milosevica. Tu nema nikakvog opravdanja, pa valjda je i on vama nanio toliko boli i patnje da bi smo po ovom pitanju trebali biti partneri i saveznici?"

Molio bih vas da mi odgovorite ali argumentirano, kratko i konkretno na ovo postavljeno pitanje na koje niste odgovorili ili vam se "omaklo". Zasto se danas veliki dio politickog establishmenta i naroda u Srbiji "pali" na milosevicansku ideologiju bez ikakve kritike i samokritike na taj period? Hvala na odgovoru i molim bez etiketiranja i podmetanja, pa valjda smo iznad toga?!


registracija
9/3/11

ajme3meni, 26.08.11. 11:22

NcCoy,
sa 60 godina života dovoljno sam informirana da mogu koliko toliko objektivno sagledati situaciju na prostorima bivše Juge od 70-tih do danas, za razliku od vas. I nije mi zato potreban film, kojeg je režirao kanadski Srbin uz potporu srpskog lobija u Kanadi.

Gdje sam u postu napisala da je Srbija priznala Kosovo. Da povezujete dijelove posta onda bi shvatili da se to odnosi na međunarodnu zajednicu a ne Srbiju.


registracija
20/8/10

McCoy, 26.08.11. 11:31

@ajme3meni
"Srbija je na kraju platila priznanjem Kosova kao države." Poslednja recenica u Vasem komentaru.

"sa 60 godina života dovoljno sam informirana da mogu koliko toliko objektivno sagledati situaciju na prostorima bivše Juge od 70-tih do danas, za razliku od vas."
Ne, niste. Samo ste zrtva medijske manipulacije kao i 99% ljudi sa prostora ex-Yu. Vidite da niste sigurni ni u ono sto ste napisali.


registracija
9/3/11

ajme3meni, 26.08.11. 11:49

McCoy,
prije rata u BiH je živjelo uz 31% Srba i 43% Bošnjaka, 17% Hrvata, 5% Jugoslavena i 4% ostalih. Nisu li Bošnjaci kao većinski narod imali pravo na državu prema Ustavu iz 1974. Imali su itekako pravo, ali su je Srbi uz pomoć međunarodne zajednice osakatili.

Tvrdite da su se Srbi imali pravo izdvojiti iz sastava BiH, onda to pravo dajte i Albancima koji čine 90% stanovništva Kosova. Dvostruka mjerila, hmm?


registracija
9/3/11

ajme3meni, 26.08.11. 11:52

McCoy,
ako ste vi žrtva jednostrane medijske manipulacije, ja zasigurno nisam. To su vaše proizvoljne tvrdnje, bez ikakvih argumenata.


registracija
22/6/10

Konstantinos, 26.08.11. 12:13

McCoy,
Gospodine McCoy, vi ste u vasoj kratkoj prepisci s ajme3meni upravo dokazali ono sto sam ustvrdio za vas, a to je, kad vam se na uvid stave egzaktni podatci, u ovme slucaju statisticki, ili opce poznati argumenti vi to ne prihvacate i vaseg sugovornika etiketirate i podcjenjujete "kako je zrtva medijske manipulacije kao i 99% ljudi..." Vi ne samo da omalovazavate i vrijedate zivotno iskustvo vaseg sugovornika nego niste dostojni njegove paznje i argumenata sto svu ovu nasu raspravu (mene s vama kao i vas s ajme3meni) cini ne plodnom i suvisnom. Sto ste sa ovakvom "taktikom" zeljeli postici na ovom forumu?
PS. na pitanje mi jos niste dali odgovor!


registracija
20/8/10

McCoy, 26.08.11. 12:35

@ajme3meni
Dvostruka merila koja su prvo primenjena na Srbe. Tu se slazemo. Nisam ni osporio pravo Bosnjaka na drzavu ali ni pravo Srba na svoju drzavu van Bosne. A sto se tice Albanaca, oni u Srbiji nisu bili konstitutivan narod, pa kao sto ste osporavali Srbima pravo na autonomiju u okviru Hrvatske, tako ni Albancima nije trebalo dati autonomiju u okviru Srbije. No, dogadjaji su otisli u drugom smeru i Srbija sad ima probleme koje ima.

@Konstantinos, ne vidim u cemu sam uvredio gospodju; tebe mozda i jesam ali sam si kriv za to. Statistika je cudo, ako si je ikad proucavao - u sta sumnjam - a tvoje poznavanje Wikipedie je za pohvalu.
Sto se tice odgovora na tvoje se pitanje, on je jednostavan: predizborna kampanja. Kada bi malo razmisljao svojom glavom, video bi odgovor u spostvenom dvoristu. A ne samo copy paste ko Svaba tra la la.


registracija
9/3/11

ajme3meni, 26.08.11. 13:01

E moj MccCoy od velikog demokrate ispadete veliki nacionalista.
Živi vi meni bili do slijedećeg susreta na drugoj temi.


registracija
20/8/10

McCoy, 26.08.11. 13:48

@ajme3meni
Nemojte samo da mi prebacujete nacionalizam. Da Vas podsetim na jos jedan deo Vaseg komentara.
"I nije mi zato potreban film, kojeg je režirao kanadski Srbin uz potporu srpskog lobija u Kanadi."
I to ga automatski diskredituje? Samo zato sto je Srbin iz Kanade? Objektivno i demokratski, nema sta.

@Konstantinos
"Sto ste sa ovakvom "taktikom" zeljeli postici na ovom forumu?"
Sad vec ulazite u teoriju zavere. Sta li to ovaj smera kad komentarise na Hrvatskom forumu?
Jos cete mi reci da verujete da su vanzemaljci mali i zeleni sa velikom glavom. I da je Elvis Prisli vidjen nedavno na Jelacic placu.
E pa vidite, upravo veliki broj ljudi sirom sveta koji kazu da su ih oteli vanzemaljci, tvrde da oni upravo tako izgledaju. A neki se kunu ne da su videli Elvisa, nego da su i licno razgovarali s njime.
Verovanje je stvar perspektive, ugla gledanja. A to cesto nema veze sa cinjenicama.


registracija
20/6/11

etna47, 26.08.11. 14:34

Srbin samo onada kada UMRE odstupa od svojih stajališta i svoje IDEOLOGIJE. Oni su mišlenja da sve jedno gdje oni žive da je to Srbija. Laži i veličanje to je kod njih urođeno


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 26.08.11. 16:09

Svaki covjek je potencijalni politicar (dok ne uvidi destrukciju i uzaludnost svojih teznji) a sustina problema je da um stalno tezi kretati se unutar njemu poznatih oblasti kako bi stekao i zadrzao osjecaj sigurnosti. Kada covjek ''vidi'' i shvati sve ovo tada razumije i razloge lazi, korupcije i ambicije. Metez, zbrka i nejasnoce, ratovi i destrukcija koja nastupa prije ili kasnije unutar svake drustvene zajednice su posljedice toga sto covjek, jos od pamtivijeka nikad nije uspio razumijeti sebe.


registracija
4/6/11

VladSerbia, 26.08.11. 16:50

@rimaz
Vas komentar za Vojvodinu i Sandzak je samo Vasa zlobna zelja (verujem da biste organizovali proslavu o sopstvenom trosku kada bi se to dogodilo), a ne ocena realnog stanja.
@ajme3meni
Gospodjo, razumem o cemu govorite, ali mislim da su Vam premise pogresne. Tacno je da je Srbija tada (1989) bila izlepljena Milosevicevim plakatima, ali isto tako odlicno znam da je Hrvatska bila izlepljena Tudjmanovim - a politika poslednjeg je rezultirala ubijanjem i progonom mojih rodjaka kao i sto otimanjem sto unistavanjem imovine (ako Vam je vazno, otac mi je iz Zadra). Bosna jeste podeljena drzava, ali iz onoga sto ste Vi napisali, zvuci kao da su Srbi iz Bosne dosli u tu zemlju 1991 i stanove i gradove u kojima sada zive oteli Bosnjacima i Hrvatima. Srbi su tamo domicilno stanovnistvo - nisu se doselili iz Srbije. Drugo, Republika Srpska nije medjunarodno priznata od strane najvaznijih zapadnih zemalja kao nezavisna - niti ce to biti, a to, kao sto znate, nije slucaj sa Kosovom. Iako je za mene Bosna i Hercegovina nezavisna drzava i to ce uvek biti, jedno je vrlo zanimljivo: zasto je n.pr. Albancima u Srbiji dozvoljeno pravo na samopredeljenje (na Kosovu), a recimo Srbima u Bosni i Hercegovini nije?
Na isti nacin kao sto podrzavam puni integritet i teritorijalni suverenitet Bosne i Hercegovina, ocekujem da se isti kriterijum primeni i na moju zemlju.


registracija
4/6/11

VladSerbia, 26.08.11. 16:54

@etna47
Pripazite, mislim da ce Vas pojesti tolika mrznja prema nama - lose je za zdravlje. Po tome sto ste napisali, uveren sam da Ste Srbina videli samo na slici, a o Srbiji ste citeli samo u novinama koje zele da pokazu hrvatskom stanovnistvu da, eto, ima i nekoga na svetu kome je losije.
Bojim se da Vama nije vazno koliko je Vama lose - bitno je da je Srbima losije.


registracija
9/3/11

ajme3meni, 26.08.11. 17:53

McCoy,
svojim stavovima a ne činjenicama koje iznosite u postovima sami ste se deklarirali kao nacionalista. Svojem narodu dajete sva prava od autonomije, odcjepljenja itd., a drugim narodima mrvice koje ostanu. Zar su se granice uopće trebale mijenjati koje su utvrđene nakon II. svjetskog rata? Nisu.

Upitna je vjerodostojnost filma obzirom tko ga je radio, podržao i financirao. Čudno, da se niste pozvali na neutralni izvor, obzirom na sve ono što se događalo u bliskoj povijesti na ovim prostorima i na koji način su se prezentirali događaji. Ako sam zbog toga nacionalista, veseli me vaše etiketiranje.


registracija
9/3/11

ajme3meni, 26.08.11. 20:35

Vlad Serbia,
u postu nisam navela da je Srbija bila obljepljena Miloševićevim slikama 1989. već put prema Dinara- planina u blizini Knina.

Nebitno je od kada je srpski narod u BiH, nebitno je je li domicilno stanovništvo ili ne. Činjenica je, da veći dio srpskog naroda u BiH nije želio živjeti u zajednici s ostalim narodima u BiH već je želio odcjepljenje i priključenje Srbiji, zahvaljujući agresivnoj nacionalističkoj politici Slobodana Miloševića potpomognutog od strane SPC i SANU.

Miloševićeva nacionalistička politika započela je polovinom 80-tih, uklanjanjem demokratski orijentiranih političara, masovnim organiziranjem mitinga uz kojekakvu ikonografiju, provođenje antibirokratske revolucije u Vojvodini i Kosovu, ukidanjem autonomije Kosova i podvrgavanje Albanaca žestokom represivnom aparatu, postepenim preuzimanjem kontrole nad JNA u kojom je bilo preko 80% kadra srpske nacionalnosti. Nažalost za takvu politiku imao je prešutnu suglasnost velikih sila. Sve ovo događalo se prije Tuđmanovog stupanja na političku scenu. Nakon takve politike bilo je za očekivati da će se pojaviti jedan Tuđman u obrani hrvatskih te Izetbegović u obrani bošnjačkih interesa.

Činjenica je da je Milošević uz pomoć JNA započeo ratu u Sloveniji, nastavio u Hrvatsko i BiH a završio u vlastitoj državi..Pri tome su stradali mnogi nevini, ne samo Srbi već Hrvati i Bošnjaci. Žao mi je svakog nevino izgubljenog života bio on Srbin, Hrvat, Bošnjak ili Albanac.

Priznanje Kosova kao države od strane međunarodne zajednice, posljedica je politike koju je zastupao i provodio Milošević.


registracija
15/8/09

vergilia, 26.08.11. 21:10

Predlažem da Jadranka Kosor nakon što izgubi izbore bude imenovana za veleposlanicu u Prištini.


registracija
12/12/10

Klarens, 26.08.11. 22:27

Dosta vishe tih bedastocha
.........................................
Svrbci su se na KOSOVU
.........................................
Borili na TURSKOJ strani
........................................
I IZGUBILI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
..........................................
Na pobjednichkoj strani
.............................................
BOSNA ( hrvati)
ALBANIJA
i 1500 HRVATSKIH TEMLARA
..............................................
Sa Ivanchice
.............................................
??????????????????
??????????????????
??????????????????
??????????????????
??????????????????
??????????????????
................................................
Nikom do dan danas
.................................
Od onih koje se konta
...............................................
Nije u intersu da se to
............................................
NAUCHNO OBRADI
.........................................
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


registracija
4/6/11

VladSerbia, 27.08.11. 06:27

@ajme3meni
Nisam siguran od koje stavke da odgvorim na Vas post, jer mesate razlicite vremenske periode. Kao prvo, Milosevic je bio diktator, ali to ne znaci da su oni pre njega bili demokrate - ne, oni su bili tipicni komunisti (tu posebno mislim na Ivana Stambolica). Pristajali su na sve sto su trazile druge republike. Razlog zasto je Milosevic imao uspeha je taj sto je Srbija bila jedina republika u SFRJ koja je imala autonomne pokrajine koje su bile drzave u drzavi. Da li Ste znali da parlament Srbije nije imao nikakva uticaja na donosenje odluka u parlamentima Kosova i Vojvodine, dok parlament Srbije nije mogao da donese nijedan zakon bez saglasja sa poslanicima parlamenta autonomnih pokrajina? Zasto je samo su samo Vojvodina i Kosovo postale autonomne pokrajine, a ne i Istra i Dalmacija? Albanci su zeleli otcepljenje mnogo ranije. S obzirom na Vase godine, siguran sam da znate sta se desavalo 1981 godine. Jasna da smatram da je Miloseviceva politika bila pogresna, ali sta su Albanci na Kosovu radili i jos uvek rade (ubijanje, trgovina organima, organizacije sverca droge…) nije nimalo naivno i posebno je “zanimljivo” sto u tome imaju podrsku SAD, znog cega ni za sta nisu odgovarali. Ako odete u Makedoniju, videcete kako izgleda zemlja prisiljena na ustupke koji su odveli jednu zemlju u haos. Tako se makedonski organi vlasti nemaju pravo da kontrolisu teritorije za vecinskim albanskim zivljem, ne mogu da urade popis stanovnistva (Albanci tvrde da su oni sami to uradili i da im, eto, treba verovati na rec), ne mogu se naplatiti porezi od Albanaca jer se to dozivljava kao atak na njih, drzavna preduzeca ne mogu da naplate rezije iz istog razloga, a zbog politickih razloga ne smeju da im ukinu iste. Vlada ne moze da se formira bez albanskih stranaka, a moji makedonski prijatelji premiru od straha kada uvece prolaze kroz albanski deo Skopja. Sve to ima podrsku SAD, i Vi smatrate da je u redu?
Sto se tice Bosne, tu je situacija drugacija. Do 1992, rata u Bosni nije ni bilo. SAD su nagovorile Izetbegovica da povuce potpis sa vec postignutog sporazuma. Rata sigurno ne bi bilo da to taj covek nije uradio. Tvrdio je da Srbi imaju Srbiju (odnosno da bi trebalo da idu tamo) a Hrvati Hrvatsku, kao i da Bosna pripada njima (Bosnjacima). Srbi u Bosni nisu bili sjajni i pocinili su zlocine za koje sada odgovaraju, ali mislim da je licemerno Bosnjake posmatrati iskljucivo kao zrtve a Srbe kao zlocince. Srbija je puna izbeglica iz Bosne cije su porodice tesko stradale i cije price o tome sta se desavalo tokom rata i danas vecina van Srbije ignorise.


registracija
20/8/10

McCoy, 27.08.11. 09:18

@ajme3meni
"Svojem narodu dajete sva prava od autonomije, odcjepljenja itd., a drugim narodima mrvice koje ostanu"
Molim Vas navedite gde sam to rekao. Pitao sam Vas zasto dvojni standardi prema Srbima a ne i prema ostalima na Balkanu. Ne izvlacite zakljucke napamet.

"Zar su se granice uopće trebale mijenjati koje su utvrđene nakon II. svjetskog rata? Nisu."
Naravno, i tu se slazemo. S tim da su tada odredjene granice Jugoslavije i nije ih trebalo menjati - drugim recima bivsa Yu je trebalo da opstane, zar ne? Ali verujem da je Vase shvatanje nepromenjivosti granica usmereno samo ka nepromenjivosti NACIONALNIH granica a bivsu drzavu ko j... Nisu li to takodje dvojni standardi? Priznajem, malo pojednostavljujem stvari ali u sustini, ako granice nije trebalo menjati zasto su Slovenija, Hrvatska, Bosna... uopste trazile odecpljenje od bivse Yu? Da nisu mozda narodi ziveli mnogo losije nego danas, bili preoptereceni kreditima koje ce i njihovi unuci otplacivati, nezposlenost dostigla neslucene razmere, a stranci bili vlasnici svega i svacega?
Nisam bas siguran u to.

Sto se tice filma, jos jednom Vam preporucujem da ga pogledate. Nisu samo srpski novinari, politicari i publicisti intervjuisani u njemu. Ima tu Slovenaca, Hrvata, Albanaca (da li je moguce!?)... Vi sve vreme donosite zakljucke napamet a ja Vas samo molim za malo vremena i strpljenja. Mozda - verovatno - se necete sloziti sa svime u filmu, kao sto nisam ni ja, ali je to prvi film sa prilicno objektivnim pogledom na skoriju Balkansku istoriju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika