26.08.2011. / 10:22

Autor: Nacional.hr

Wikileaks: 'Hrvatski vojnik pozirao je sa srpskim starcem, koji je poslije pronađen mrtav u polju'

U dokumentima koji potječu iz 1995., Amerikanci analiziraju akciju Oluja, koja prema njihovom mišljenju nije neki vojni uspjeh. Pišu naime kako je Hrvatska oslobodila svoje područje ponajviše zahvaljujući činjenici što su se Srbi povukli

Kolona iz Oluje (arhiva)Kolona iz Oluje (arhiva)Među 100 tisuća diplomatskih biješki koje je objavila zviždačka stranica Wikileaks, oko tisuću se odnosi na dokumente koje je američko veleposlanstvo u Zagrebu slalo u Washington od 1991. do 2011. U njima se američki diplomati osvrću na političku situaciju u Hrvatskoj, komentiraju konflikt sa Slovencima, analizira se pobjeda Ive Josipovića na izborima, smatraju kako je Jadranka Kosor 'iskrena u borbi protiv korupcije' ali da isto tako 'kalkulira', osvrću se na koncert Thompsona kojeg su posjetili zbog glasina da se dijelom radi o svetkovini neofašizma, a za bivšeg ministra Ivana Šukera smatraju kako nema nikakvu viziju da postigne ekonomski rast Hrvatske.

Nije baš neki vojni uspjeh

U dokumentima koji potječu iz 1995., Amerikanci analiziraju akciju Oluja, koja prema njihovom mišljenju nije neki vojni uspjeh. Pišu naime kako je Hrvatska oslobodila svoje područje ponajviše zahvaljujući činjenici što su se Srbi povukli. Amerikanci se pritom referiraju na izvješće dvojice nizozemskih zapovjednika, koji su na jednom mjestu među ostalim kazali i da su neke postrojbe HV-a izgledale poput razbojnika. Osvrću se i na spaljena sela na području Knina, ističući pritom kako su hrvatska sela bila pošteđena. Jedan kanadski promatrač rekao je kako je vidio hrvatskog vojnika koji je 'pozirao' sa starijim Srbinom kao nekom vrstom trofeja. Poslije su tog Srbina pronašli u obližnjem polju s prostrijelnom ranom u glavi, stoji u depeši.

Pogrešno usmjerena mladež

Thompson (Pixsell)Thompson (Pixsell)Strahujući od neofašizma, Amerikanci su se odlučili uputiti na koncert Marka Perkovića Thompsona. Bilo je to tijekom 2007., nakon što su se u Hrvatskoj i svijetu zbog ustaških znakovlja na njegovim dernecima pojavile kritike. Svog čovjeka ondje je poslao tadašnji ambasador Robert A. Bradtke. U izveštaju o tom koncertu stoji kako je policija uspjela spriječiti pojavljivanje ustaških simbola i pozdrava. Ističe se kako su Thompsonovi obožavatelji dobili koncert usmjeren na obiteljske vrijednosti i naklonost Bogu, te nacionalni ponos. A pjevale su se pjesme koje slave pobjedu u Domovinskom ratu. Pišu kako jezgra Thompsonovih fanova sačinjavaju poklonici hrvatske desnice, dok manjina nosi zabranjena obilježja. To je, smatraju, pogrešno usmjerena mladež, koja svojim ponašanjem prije kompenzira to što su bili premladi da bi sudjelovali u prethodnom u ratu, nego što su dio neofašističkog pokreta.

Kompleksi

Što se spora između Hrvatske i Slovenije tiče oko Piranskog zaljeva, Amerikanci u depeši iz 2004. kažu kako je prijepor godinama neriješiv jer među ostalim Slovenci sebe doživljavaju kao pomorska nacija, dok Hrvati imaju kompleks manje vrijednosti naspram Slovenije.

Jadran Kosor je bila iskrena u borbi protiv korupcije, smatraju AmerikanciJadran Kosor je bila iskrena u borbi protiv korupcije, smatraju AmerikanciBilješke američkog ambasadora Jamesa Foleya iz 2010. napravljene nakon susreta s bivšim ministrom financija Ivanom Šukerom, sugeriraju kako su Amerikanci o njemu imali, u najmanju ruku, loše mišljenje. Doduše, Foley ističe kako je on proamerički usmjeren, ali isto tako sugerira da je ovaj nesposoban u onom što radi. Ističe kako mu se čini da Šuker nema viziju kako postići promjene za oporavak hrvatskog gospodarstva. U depeši se spominje i poznata Šukerova mantra o tome kako je Hrvatska manje pogođena krizom od drugih europskih država, što se naknadno pokazalo potpunom besmislicom. Nakon što mu je Foley ukazao na određene probleme (poput poreza, radnog zakonodavstva itd.) za koje smatra da bi ih Hrvatska trebala početi rješavati, Šuker mu je odgovorio kako on 'situaciju ne vidi tako crno'.

Vezane vijesti

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 26.08.11. 10:56

Sve stoji osim onoga da Oluja nije vojni uspjeh! Oluja je vojni uspjeh! Mi smo napali jedinstveno i odlučno po svim načelima vojne taktike prve linije srpske obrane te kad su one pale nastala je opšta bežanija! Pa tko je držao teško naoružanje prema našim položajima? Zašto ga nisu upotrijebili?! Zato što nisu mogli jer smo ga mi većinom precizno locirali i uništili. Sama Oluja je bila takva kakva je bila jer je bila odličn0 pripremljena! Ta priprema je u stvari bila vojna pobjeda! Tu je poražen srpski mit o velikoj sili na Balkanu i nama je to dovoljno! Što je trebalo??? Danima se boriti na život i smrt? Mi smo bili spremni i na to! Zašto se bratija nije borila?


registracija
20/8/10

McCoy, 26.08.11. 10:56

E pa kad to potvrdjuje Kanadski vojnik a posredno i Ameri, znaci da je istina?


registracija
30/9/09

davor12345, 26.08.11. 11:29

Ma jebo ja njihovu vojnu procjenu! Njihova vojna procjena je procjena stranca u stranoj zemlji koji ne razumije uopće bit sukoba, odnosno ne razumije Velikosrpske težnje! Jeba te, da je Quebec samo malo osvojen, njegovo oslobođenje bilo bi trijumf trijumfa vojne vještine! Ovako, kad je neka tamo nepoznata Hrvatska nešto svoje oslobodila, to nije ništa! I to mi je neki vojni analitičar!


registracija
28/4/10

Zvonko, 26.08.11. 12:20

Zanimljivo gledanje iz Washingtonsko-zagrebačkog ugla!?

Naravno da je Oluja velika pobjeda i prevelika, s velikim zadovoljstvom za nas ali i za protivničku stranu. Naime, neprijateljska strana je davala tolike izglede uspjehu borbe za tzv. Krajinu da su jednostavno pobjegli glavom bez obzira. Novakovićevo gaženje vlastitih potjeranih Srba jasno daje do znanje kakva je zavladala panika.
Kad kažem da je Oluja prošla na zadovoljstvo obiju strana onda to zaključujem iz izbjegnutih velikih žrtava koje bi sigurno bile da je Martić i ekipa davala otpor.


registracija
20/8/10

McCoy, 26.08.11. 12:24

Zvonko, tacno. Bilo bi mnogo zrtava na Hrvatskoj strani a onda bi izlaz trazili pregovorima.


registracija
24/3/10

bagsy, 26.08.11. 13:33

Puno hrvatskih civila(kojih više nema) je'poziralo' sa raznim četničkim vojvodama 5 godina,pa amere to baš nije smetalo,već su u beograd slali emisare da 'požure' miloševića s tom 'njegovom' velikom srbijom.
Sve u svemu,znam da mi vlast nije neka(mislim i na šukera), ali vidljivo je da ameri nemaju neko mišljenje o nama hrvatima,dakle dijelim slične osjećaje i ja o njima.


registracija
30/9/09

davor12345, 26.08.11. 13:44

Jeba te, jeli se itko ikada zabavio i izbrojao koliko je tona granata palo na hrvatske gradove i sela samo nakon međunarodnog priznanja 15.01.1992 i koliko je civila poginulo!?


registracija
24/3/10

bagsy, 26.08.11. 13:49

Što se tiče vojnog uspijeha,čestitam na velebnoj pobjedi nad gadafijem,razbili su ga u 'samo' 6 mjeseci uz trivijalne kolaterlarne žrtve-civile,samo nekoliko tisuća.
Tito je lijepo rekao,ali nitko ne sluša i ne razumije,'Nitko ne može pobijediti narod'


registracija
9/1/08

caballero, 26.08.11. 14:55

Tocno Bagsy. I jos je netko rekao :

Tko nece brata za brata, hoce tudjina za gospodara !


registracija
12/1/11

bozhidar, 26.08.11. 15:15

ljevicari u kanadi jos uvijek opravdavaju nedavne 4 srpske agresije.
tako su radili i nogi desnicari do, recimo, rano 95te.

sto se tice kanadskih vojnika i njenih visih echelona, ti su i jos vise odobravali srpske vojne pohode nego ljevicari i ini desnicari.

kanadska vojska kao i sama kanada je jos uvijek vrlo imperialisticki i kolonijalisticki nastrojena.

te zato njihovo podupiranje drugih imperijalista/kolonista; primjerice ashekanaza odsad te srba do 95te.

dakle, kolonisti podupiru osvajace zemalja i koloniste medju prvodosljake.

ali i sad nije poznato kakav stav kanada ima prema srpskim osvajacima. znamo da se je u.s rano 94te okrenula protiv njih.
dakle, vjerujem da je to i kanada ucinila vec od 95te.

sto se tice oluje, ja bih najvise vjerovao iskazima nasim generalima! hvala


registracija
11/1/10

fluid, 26.08.11. 15:16

Mc Coj@ Srpče jadno i izgubljeno!Koji si ti to film gledao i kojih si se ludara najeo?Hajde lijepo odšetaj sa svojim nebulozama i osobne komplekse gubitnika liječi tamo gdje je to izvorno za Srbe moguće.U Srbiji.


registracija
28/3/11

danac, 26.08.11. 15:19

svjedocio kanadski smrad oficir.to su oni sto su odlikovani za izmisljeni rat sa hrvatskom vojskom.jebo vas Wikileaks


registracija
29/7/11

posejdon, 26.08.11. 15:28

Gospodine Davor 12345 i Zvonko misljenja sam da bi trebali prestati na ovom portalu komentarisuci pojedina zbivanja i dogadjaje da lupate gluposti i neb uloze.Ovo iz razloga sto mislite da su Ameri glupi, te da unatoc svoj pameti,inteligenciji,vojnim strucnjacima, novcu,raznim vrhunskim agencijama ne znaju sto pricaju, vec pojedine nase Hrvatine koji su saka jada znade sve bolje. Nemojte vi i vasi misljenici da toliko glorifujete i dizete i nebesa "Oluju"kao briljantnu vojnu akciju "... koja se izucava na svim vojnim ucilistima u svijetu..." !!!??? - samo sto ne kazu kojima, a sto je najveca bedastoca i umisljenost. Jedan grcki nov inar je intervjuirao Slobodana Milosevica prije odlaska u Hag i kada mu je postavio pitanje zboga cega ne naredio da se napadne Hrvatska, on mu je odgovorio "Pa zar vi stvarno mislite da sam ja to naredio. Gospodine, da sam to ucinio od Zagreba ne bi ostao kamen na kamenu. Jugoslavenska armija je imala 36 eskadrila aviona, helikoptere i sve ostalo, a ujedno i duplu brojcanu vojnu silu u odnosu na broj stanovnika.Toliko o hvaljenju pobjede nad 4-tom vojnom silom u Evropi/sto je takodjer velika laz kako bi istakli da smo mi Hrvatine istu pobijedili sa lovackim puskama/ - takodjer jedna od vasih gluposti.
Cinjenica je jedna: Dogovorom Milosevica i Tudjmana u Karadjordjevu rat je dogovoren,rat je vodjen i isto tako zavrsen. Sve ostalo, poginuli Hrvati isto kao i Srbi, a takodjer i protjerani Srbi su kolateralna steta, tko ih j....


registracija
20/8/10

McCoy, 26.08.11. 15:45

@fluid
Osobina svih malih naroda je da prave galamu i ucine da izgledaju veliki. Bar u svojim ocima. Isto kao oni kucici, pekinezeri ili civave, glasni su kao doge a u stvari saka jada. Tako se u javnosti predstavlja tzv. velika pobeda, "Oluja", sve veliki i bucni naslovi. U principu saka jada.

@posejdon
Slazem se sa tvojim misljenjem, Secerko i Njofra su sve dogovorili i realizovali...


registracija
20/8/10

McCoy, 26.08.11. 15:47

@danac
Pa kako, sad ne valjaju ni Kanadjani. A oni su Hrvatskoj prvi ukinuli vize kad je Hrvatska postala clanicom NATO-a...


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 26.08.11. 16:25

"Hrvatski ''vojnik'' pozirao je sa srpskim starcem, koji je poslije pronaden mrtav u polju", navodi se u naslovu ovdje gore u tekstu.
Tko je ''otvorio'' sezonu lova na ljude po Hrvatskoj, podlo suteci i citavu stvar sasvim drugacije prikazujuci, koristeci se pri tome kroz propagandu necionalizmom kao svetinjom i opravdanjem za ''otvorenje'' sezone lova ne samo na Srbe nego na svakoga tko bi mogao ''ometati'' ''spasioce'' Hrvatske, koji se ''bore'' za NASU STVAR?
Pa ZNA SE, zar ne?


registracija
28/4/10

Zvonko, 26.08.11. 16:31

Tko gubi ima pravo da se ljuti!

Nego, kad mislite početi slaviti Oluju? Kad možete Kosovsku bitku, bio bi red i mitsku, Kninsku!


registracija
11/1/10

fluid, 26.08.11. 17:02

Zvonko,zašto si tako zločest ?


registracija
4/6/11

VladSerbia, 26.08.11. 17:12

@Zvonko
Tako cinican komentar za toliko pobijenih ljudi tokom Vase "kninske bitke". Da je oslobodjenje Vase teritorije bilo legalno i legitimno, Tudjman bi se potrudio da kontrolise "pse rata" koji su razarali, palili i ubijali. Time je on Vasu pobedu pretvorio u zlocin. Da nijednom Srbinu (mislim na civile) nijedna dlaka nije falila i da je imovina ocuvana, to bi bila sasvim druga prica. Ali znamo odlicno svi da tako nije bilo.

Naravno, Tudjman Vam je nezavisnost naplatio kroz "pretvorbu" tokom rata (ko tokom rata privatizuje preduzeca?), potpuno unistivsi hrvatsku ekonomiju. Posledice toga se i danas vide.


registracija
28/4/10

Zvonko, 26.08.11. 17:38

Vlad,

da ste svi otišli još 90-te ne bi vam sada, kako ti kažeš, ni jedna dlaka falila. No, budući ste vi polagali pravo na Srbiju gdje god su prošli mošti cara Lazara i gdje je i jedan srpski grob, nama je jedino ostalo da vam počupamo sijede!

Sva sreća što ste vi prije toga oslobodili 1/3 Hrvatske od Hrvata i pokazali nam kako se pedikira!


registracija
20/8/10

McCoy, 27.08.11. 09:27

Zvonko
"nama je jedino ostalo da vam počupamo sijede!"

Veliko junastvo, nema sta. Kao sto su i vasi saveznici Ameri rekli, to i nije bila bas neka pobeda :P A oni su vam drzali ledja (i strah ja bih rekao) tokom cele akcije. A kad ste videli da je sve u redu, ohrabrili ste se jos vise i poceli sa ubijanjem staraca, zena i dece...
E zbog toga vam onaj kriminalac broji sitno, 26 godina u Hagu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika