Objavljeno u Nacionalu br. 335, 2002-04-16

Autor: Igor Saračević

VIDEO-RECENZIJA:

'ZLATNI DEČKI'

Igor SaračevićIgor SaračevićPoslije izuzetnog odjeka krimića ‘L.A. povjerljivo’, koji po mišljenju mnogih pripada među ponajbolje filmove devedesetih, status američkog redatelja Curtisa Hansona u filmskom svijetu bitno se promijenio. Dotad najčešće smatran pouzdanim profesionalcem, te ponajbolje poznat po hitovima ‘Ruka koja njiše kolijevku’ i ‘Divlja rijeka’, Hanson je postao respektabilan autor čije se sljedeće ostvarenje čekalo s velikim zanimanjem.
Njegova odluka da ekranizira humorni roman ‘Zlatni dečki’ uglednog suvremenog američkog književnika Michaela Chabona bila je pomalo neočekivana, budući da su njegovi prethodni filmovi uglavnom bili ozbiljnijeg tona. I u slabijim ostvarenjima poput ‘Ruke koja njiše kolijevku’ pokazivao je vizualni stil i pripovjedački osjećaj, ali iz njegova opusa nije se mogao naslutiti osobit smisao za humor.
Zato je ugodno ustvrditi kako u ‘Zlatnim dečkima’ Hanson otkriva da može itekako dobro funkcionirati izvan dosad poznatih okvira njegova stvaralaštva. Film imponira rijetko istančanim osjećajem za ekscentričnu duhovitost, koja – što je osobito teško izvesti – proizlazi isključivo iz suptilnog zapažanja karakternih osobina i ponašanja protagonista, a ne iz karikiranja ili bilo kakvog autorskog odmaka od zbivanja.
Naslovni protagonisti su Grady Tripp (izvrsni Michael Douglas), književnik i sveučilišni profesor na pragu pedesete godine života, koji prolazi kroz kreativnu i osobnu krizu, te njegov student James Leer (intrigantni Tobey Maguire), očito darovit ali zatvoren u svoj svijet, koji predstavlja zagonetku za sve iz njegove okoline. Stjecaj bizarnih okolnosti odvest će njih dvojicu na trknutu malu odiseju, tokom koje će se zbližiti (ne u seksualnom smislu) te jedan na drugoga utjecati da naprave poteze koji će presudno odrediti njihove budućnosti.
Radeći prema sjajnom scenariju Stevea Klovesa (redatelj ‘Fantastične braće Baker’) – koji je potpuno zasluženo nagrađen Oscarom – Hanson izlaže priču primjernom pripovjedačkom ekonomičnošću, usredotočujući se na minuciozno portretiranje likova, od glavnih do marginalnih. Redatelj s iznimnom lakoćom izmjenjuje ugođaje – od slapstick-gegova vezanih uz ubijenog psa do vrlo ozbiljnog nijansiranja Gradyjeve veze s ljubavnicom Sarom (Frances McDormand), inače suprugom njegova šefa. Rezultat je vrlo svježa cjelina koja praktički na svakom koraku iznenađuje gledatelja nepredvidivošću i inventivnošću.
Glumačka ostvarenja odreda su sjajna, a Hanson i snimatelj Dante Spinotti uprizorili su zbivanja diskretno ‘pomaknutim’ vizualnim stilom koji fino podvlači luckasti ton cjeline.
‘Zlatne dečke’ je preporučljivo gledati na DVD-izdanju, koje neusporedivo bolje od VHS-a predočava likovnu eleganciju filma. Među prilozima izdvaja se featurette u kojem Hanson objašnjava svoje korištenje pjesama Boba Dylana.

ZLATNI DEČKI
(UCD)

Wonder Boys
am.-brit.-jap.-njem. komedija, 2000.
R: Curtis Hanson
GL: Michael Douglas, Tobey Maguire, Frances McDormand, Robert
Downey, Jr., Katie Holmes, Richard Thomas

FILM: četiri točkice
DVD: tri točkice

Operacija “Swordfish”
Issa

Swordfish, am. akc. triler, 2001.
R: Dominic Sena GL: John Travolta, Hugh Jackman, Halle Berry,
Don Cheadle, Vinnie Jones

FILM: tri točkice
DVD: četiri točkice

Sve njegove žene
Blitz

Dr. T & the Women, am. humor. drama, 2000.
R: Robert Altman GL: Richard Gere, Helen Hunt, Shelley Long,
Kate Hudson, Tara Reid, Farrah Fawcett

FILM: tri točkice
DVD: dvije točkice

Vremeplov
Issa

Najuspješnije ostvarenje Georgea Pala, inovativnog animatora i majstora specijalnih efekata, snimljeno po kraćem romanu H. G. Wellsa, i danas uživa kultni status, a vjerojatno je to i razlog zašto se kompanija “Dreamworks” nedavno odlučila snimiti novu verziju priče o znanstveniku koji vremenskim strojem odlazi u budućnost i tamo se suočava sa simboličnom ali izopačenom podijeljenošću ljudskog roda.
Pozitivan rezultat strke oko novog “Vremeplova” je DVD-izdanje starog filma koje će oduševiti njegove brojne poklonike: slika je napokon u widescreenu i izgleda neusporedivo bolje od svega što se moglo vidjeti na videu i televiziji, dok je mono zvuk prebačen u šestokanalni. U dodacima je 48-minutni dokumentarac iz 1993., s Rodom Taylorom kao voditeljem, koji evocira nastanak filma i završava igranom scenom koja bi se fino uklopila u “Zonu sumraka”. (N. P.)

The Time Machine, am SF pust. film, 1960.
R: George Pal GL: Rod Taylor, Yvette Mimieux, Alan Young,
Sebastian Cabot, Tom Hellmore

FILM: četiri točkice
DVD: tri točkice

Smrtonosna odluka
Issa

Akcijski triler Gordona Chana (najpoznatija su mu ostvarenja “Legendarna šaka” s Jetom Lijem i krimić “Zvijeri murjaci”) bavi se sudbinama mladih hongkonških policajaca koji su se prijavili u elitnu postrojbu za borbu protiv organiziranog kriminala. Uz nemilosrdno naukovanje pratimo i njihove ljubavne nedaće, a sve to bi se doimalo poprilično rutinski da nije svježih nastupa nama slabo poznatih glumaca. Redatelj Chan solidan je profić, međutim, njegov prosede nema vizualnu uzbudljivost koja krasi radove vrhunskih hongkonških majstora akcijskih filmova. Minus su i potpuno neprofilirani i marginalizirani likovi negativaca.
Video-izdanje je “pan & scan” verzija nahsinkronizirana na engleski. (N. P.)

Fei hu xiong xin/The Final Option, hongk. akc. triler, 1994.
R: Gordon Chan GL: Michael Wong, Chan Kwok-Pong

FILM: dvije točkice
DVD: ništa

Zvjezdane staze: Prvi kontakt
VTI

Osmo filmsko izdanje “Zvjezdanih staza” s razlogom je najveći komercijalni hit u čitavom serijalu: fenomenalno zabavna radnja sa supijanim astronautom Jamesom Cromwellom inventivno se prepliće s pričom o ubojitoj romansi zapovjednika “Enterprisea” Patricka Stewarta i slatkorječive kraljice zločestih Borga Alice Krige, a scenaristi Brannon Braga i Ronald D. Moore, inače veterani brojnih tv epizoda serijala, bili su iznimno nadahnuti i u pisanju dijaloga.
Ovo DVD-izdanje ne razlikuje se osobito od “sedmice” i “devetke”, što znači da su slika i zvuk izvrsni, ali dodataka – osim kino i tv foršpana – nema nikakvih. Bit će ih očito jednom kasnije, no to će se zasigurno osjetiti i na cijeni. (N. P.)

Star Trek: The First Contact, am. SF pust. film, 1996.
R: Jonathan Frakes GL: Patrick Stewart, Brent Spiner, Alice Krige

FILM: četiri točkice
DVD: dvije točkice

Djevojke s Beverly Hillsa
VTI

Clueless, am. teen komedija, 1995.
R: Amy Heckerling GL: Alicia Silverstone, Paul Rudd, Brittany Murphy

FILM: tri točkice
DVD: dvije točkice

Žena sokol
Continental Film

Između megahitova “Superman” i “Smrtonosno oružje” Richard Donner režirao je ovu medijevalnu fantaziju na talijanskim lokacijama (snimatelj je legendarni Vittorio Storaro) koja nije imala uspjeha u kinima, ali unatoč tome uživa posve solidnu reputaciju, donekle i zbog bizarnog spajanja simfo-rocka (skladatelj je Andrew Powell iz “The Alan Parsons Project”) s takvim sižeom (preteča “Legende o vitezu”?). Priča o ukletim ljubavnicima (Rutger Hauer i Michelle Pfeiffer) koji danju i noću mijenjaju obličja pa se nikad ne mogu sresti zanimljiva je, no suhoparno izložena, pa je na karizmi glumačkog trija (osobito je dobar još mladi Matthew Broderick) da popuni dramske praznine.
DVD-izdanje je rutinsko – tj. bez dodataka. (N. P.)

Ladyhawke, am. pust. fant. melodrama, 1985.
R: Richard Donner GL: Rutger Hauer, Michelle Pfeiffer, Matthew Broderick

FILM: dvije točkice
DVD: dvije točkice

Vremeplov DVD
(Issa)
Najuspješnije ostvarenje Georgea Pala, inovativnog animatora i majstora specijalnih efekata, snimljeno porema kraćem romanu H. G. Wellsa, i danas uživa kultni status, a vjerojatno je to razlog da se kompanija “Dreamworks” nedavno odlučila na novu verziju priče o znanstveniku koji vremenskim strojem odlazi u budućnost i tamo se suočava sa simboličnom, ali izopačenom podijeljenošću ljudskog roda.
Pozitivan rezultat strke oko novog “Vremeplova” je DVD-izdanje starog filma koje će oduševiti njegove brojne poklonike: slika je napokon u widescreenu i neusporedivo je bolja od svega što se moglo vidjeti na videu i televiziji, a mono zvuk je prebačen u šestokanalni. U dodacima je 48-minutni dokumentarac iz 1993. s Rodom Taylorom kao voditeljem koji evocira nastanak filma i završava igranom scenom koja bi se lijepo uklopila u “Zonu sumraka”. (N. P.)

The Time Machine, am. SF pust. film, 1960. R: George Pal GL: Rod Taylor, Yvette Mimieux, Alan Young, Sebastian Cabott, Tom Hellmore

film četiri
dvd tri

Zvjezdane staze: Prvi kontakt DVD
(VTI)
Osmo filmsko izdanje “Zvjezdanih staza” s razlogom je najveći komercijalni hit u čitavom serijalu: fenomenalno zabavna radnja sa polupijanim astronautom Jamesom Cromwellom inventivno se prepleće s pričom o ubojitoj romanci zapovjednika Enterprisea Patricka Stewarta i slatkorječive kraljice zločestih Borga Alice Krige, a scenaristi Brannon Braga i Ronald D. Moore, inače veterani brojnih tv-epizoda serijala, bili su iznimno nadahnuti i u pisanju dijaloga.
Ovo DVD izdanje ne razlikuje se osobito od “sedmice” i “devetke”, što znači da su slika i zvuk izvrsni, ali dodataka – osim kino i tv-foršpana – nema. Bit će ih očito jednom, no to će se zasigurno osjetiti i na cijeni. (N. P.)

Star Trek: The First Contact, am. SF pust. film, 1996. R: Jonathan Frakes GL: Patrick Stewart, Bret Spinner, Alice Krige

film četiri
dvd dva

Žena-sokol DVD
(Continental)
Između megahitova “Superman” i “Smrtonosno oružje” Richard Donner režirao je ovu medijevalnu fantaziju na talijanskim lokacijama (snimatelj je legendarni Vittorio Storaro), koja nije imala uspjeha u kinima, ali unatoč tomu uživa posve solidnu reputaciju, donekle i zbog bizarna spajanja simfo-rocka (skladatelj je Andrew Powell iz “The Alan Parsons Project”) s takvim sižeom (preteča “Legende o vitezu”?). Priča o ukletim ljubavnicima koji danju i noću mijenjaju obličja kako se nikad ne bi sreli zanimljiva je, no suhoparno izložena, pa je na karizmi glumačkog trija (osobito je dobar Matthew Broderick) da popuni dramske praznine.
DVD izdanje je rutinsko – tj. bez dodataka. (N. P.)

Ladyhawke, am. pust. fant. melodrama, 1985. R: Richard Donner GL: Rutger Hauer, Michelle Pfeiffer, Matthew Broderick, John Wood

film dva
dvd dva

Final Option VIDEO
(Issa)
Akcijski triler Gordona Chana (najpoznatija su mu ostvarenja “Legendarna šaka” s Jetom Lijem i “Zvijer murjak”) bavi se sudbinama mladih hongkonških policajaca koji su se prijavili u elitnu postrojbu za borbu protiv organiziranog kriminala. Uz nemilosrdno učenje pratimo i njihove ljubavne nedaće, što bi se sve doimalo poprilično rutinski da nije svježih nastupa nama slabo poznatih glumaca. Redatelj Chan solidan je profić, međutim, njegov prosede nema vizualnu uzbudljivost koja krasi radove vrhunskih hongkonških majstora akcijskih filmova. Minus su i potpuno neprofilirani i marginalizirani likovi negativaca.
Videoizdanje je pan & scan verzija nahsinkronizirana na engleski. (N. P.)

The Final Option / Fei hu xiong xin, hongk. akc. triler, 1994. R: Gordon Chan GL: Michael Wong, Chan Kwok-Pong, Carman Lee

film dva
dvd—-

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika