26.08.2011. / 15:29

Autor: Hina

Sukob Beograda i Zagreba

Tadić napao premijerku: Kosor raspiruje stara neprijateljstva

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u petak, upitan za komentar posjeta predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor Prištini, kako se partnerstvo Hrvata i Albanaca ne smije graditi na štetu trećih – u ovom slučaju srpskog naroda te dodao kako se Kosor koristi raspirivanjem starih neprijateljstava radi ostvarivanja financijske koristi Hrvatske.

Boris Tadić i Jadranka KosorBoris Tadić i Jadranka KosorSrbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u petak, upitan za komentar posjeta predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor Prištini, kako se partnerstvo Hrvata i Albanaca ne smije graditi na štetu trećih – u ovom slučaju srpskog naroda te dodao kako se Kosor koristi raspirivanjem starih neprijateljstava radi ostvarivanja financijske koristi Hrvatske.

Tadić je, u intervjuu agenciji Tanjug, kazao da veličanje ratnih zločinaca, misleći na nedavni pozdrav hrvatske premijerke generalima u Haagu, izrečen u Kninu, kao i njen posjet Kosovu, ne mogu pridonijeti unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske, nazvavši takvo ponašanje "neeuropskim".

"Partnerstvo Hrvata i Albanaca se ne smije graditi na štetu trećeg, u ovom slučaju srpskog naroda", kazao je Tadić. ''Nemoguće je ako ste demokrat upućivati pozdrave ljudima koji su optuženi za zločine protiv čovječnosti", dodao je Tadić, naglasivši da on, kao predsjednik, nikada sebi ne bi dopustio da pozdravi optužene ili osuđene u Haaškom tribunalu jer su, kako je rekao, oni koji su osuđeni u Haškom tribunalu ljudi koji su učinili mnogo protiv civilizacije.

Tadić je, navodi se, izrazio razočaranost jer Europska unija (EU) nije reagirala na takvo ponašanje predstavnika hrvatske vlade te naveo kako je to stajalište iznio i u razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kojoj je prenio i nezadovoljstvo time što se deset mjeseci čeka na formiranje komisije koja bi se bavila istragom trgovine organima Srba otetih na Kosovu, s čime se u vezu dovode i najviši predstavnici vlasti u Prištini.

Srbija se, kako je rekao, za razliku od nekih drugih vlada u regiji, dosljednom miroljubivom i dobrosusjedskom politikom zalaže za debalkanizaciju Balkana i uvažavanje interesa svih naroda.

"Želimo dobro svim narodima, još jednom naglašavam, i albanskom narodu, jer Srbija je griješila prema albanskom narodu u prošlosti, kao što su i albanske institucije na Kosovu griješile prema Srbima", istaknuo je Tadić.

Njemački mediji u petak izvještavaju kako je, nakon što je u nedavnom posjetu Beogradu Merkel kao jedan od uvjeta da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU navela ukidanje paralelnih srbijanskih institucija na sjeveru Kosova, Tadić kazao kako je to neprihvatljivo te da je Srbija odbila takav zahtjev.

Prenoseći dijelove jučerašnje Tadićeve izjave u kojoj odgovara na zahtjeve Angele Merkel, magazin ''Fokus'', navodi kako je Srbija odbila zahtjev za povlačenje svojih institucija te da je srbijanski predsjednik rekao kako Srbija neće napustiti svoj narod na Kosovu, dok radio ''Deutsche Welle'' izvještava kako je Srbija odbila zahtjev unatoč tome što to može utjecati na proces njezina približavanja europskim integracijama.

Tadić je, prenijela je televizija N-TV, nakon istupa njemačke kancelarke rekao kako je neprihvatljiv zahtjev za ukidanjem institucija na sjeveru Kosova iako to može omesti put Srbije ka EU.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
24/7/11

mrvek, 26.08.11. 15:44

ona uništava sevo što može. Nije mi samo jasno jel to radi namjerno ili je toliko glupa da ne zna što radi. Mislim na njezin cjelokupni posao.


registracija
21/4/11

spBN, 26.08.11. 16:00

Hrvatijanska premijerka vrlo dobro znade sto su prioriteti vanjske politike Hrvatske te svojim govorima tako i istupa.


registracija
12/1/11

bozhidar, 26.08.11. 16:01

tadic se ipak nije mogao suzdrzati od stare varke da su albanci i srbi krivi podjednako za ono sto se zbilo izmedju srbije i albanije, odnosno k. albanaca.
pritom tadic zaboravlja da je sr napala albaniju i kosovo dva puta. albaniju 1913 i 1917, a kosovo u 13 vijeku, te jos jednoic 1912.

tako on misli i o sukobu hrvata i srba u hrvatskoj. oba naroda, je li cinili su jedan drugom jednakomjernu nepravdu.

dakle, srbi u hrvatskoj nisu imali namjeru da vec od 19tog vijeka pomucu ostalih srba uniste hrvatsku; nisu osvajali hrvatsku od 90te; branili su samo svete srpske zemlje i svoj goli zivot, itd???

neka on te lazi prica svojim srbima. mi hrvati sad radimo pravedno na kosovu. to rade isto i mnoge druge zemlje, ali imperialisti uvijek ostaju imperialisti: kosovo i bosna su srbija!

a mocnici kazu NE! NISU! i nece ikad biti! te 'bi razjedinjene narode u new york. hvala


registracija
13/2/11

urednik, 26.08.11. 16:33

Znade li netko je li moguće Firefox konfigurirati tako da članak započne ispod slike ( ako već uz svaki gdje se pojavljuje njezino ime mora neminovno biti i njena odurna njuška)? Mislim, dok scrollam da mi sivi šljem ne zgadi dan, ni jedan članak ne pročitam od početka. Ima li još netko takav problem? Hvala unaprijed!


registracija
4/6/11

VladSerbia, 26.08.11. 17:02

@bozhidar
Da, mi Srbi sastancimo po ceo dan, razmisljajuci i dogovarajuci se kako da unistimo Hrvatsku. Samo nam je to na pameti, nista drugo.
Osim toga, povedite racuna o pravopisu. Kaze se "imperijalisti", a ne "imperialisti".


registracija
14/11/07

laufer, 26.08.11. 22:49

Koga briga što Tadić trkelja...


registracija
30/9/09

davor12345, 26.08.11. 22:50

A mi Hrvati po ceo bogovetni dan smišljamo kako da napakostimo Srbiji. Samo nam je to na pameti, ništa drugo.


registracija
30/9/09

davor12345, 26.08.11. 22:52

A vi Srbi ste već probali i praktično da uništite Hrvatsku, samo što niste uspeli! A sada ste postali mirotvorci u p.l.m.


registracija
24/7/11

mrvek, 26.08.11. 23:20

Vlad pojedi moje hrvatsko govno!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika