26.08.2011. / 20:07

Autor: Deutsche Welle

Michael Schumacher - Čovjek sa zlatnom kacigom

Michael Schumacher slavi veliki jubilej. Rekorder po broju osvojenih titula svjetskog prvaka Formule 1 (F1) u nedjelju (28.8.) u belgijskom Spau obilježava 20. godišnjicu početka karijere u "oktanskom cirkusu".

Michael SchumacherMichael SchumacherIdeja je jedinstvena - i dostojna sedmerostrukog prvaka svijeta, za mnoge fanove i najboljeg vozača F1 u povijesti. Michael Schumacher će na Velikoj nagradi Belgije nositi skupocjenu zaštitu za glavu. Umjesto uobičajene crvene, njemački će vozač u nedjelju (početak utrke u 14:00 sati) plijeniti poglede kacigom koja će biti "obložena" zlatom.

Kaciga je napravljena ekskluzivno za Spa u Belgiji, gdje je prije dva desetljeća (25. kolovoza 1991) i počela najuspješnija karijera Formule 1, radi se o 21-karatnom zlatu. "Ja sam naravno oduševljen. Zlato je hommage na moj debitanski nastup prije 20 godina u Spau i na zlatne godine koje su tada uslijedile - to je lijepa ideja", kazao je popularni "Schumi".

Schumacherov opskrbljivač će napraviti limitiranu seriju od samo 20 pozlaćenih kaciga - po jedna za svaku od 20 sezona njegove karijere u Formuli 1. Svaku će kacigu njemački pilot potpisati. A jedna će biti prodana na dražbi, prihod će se iskoristiti u kampanji Svjetske automobilističke federacije (FIA) za poboljšanje sigurnosti u prometu. Schumacher je veleposlanik te kampanje.

Povodom velikog jubileja na tržištu će se naći naravno i cijeli niz artikala koji će izazvati zanimanje strastvenih kolekcionara, Schumijevih obožavatelja. Npr. nova kapa, ovaj put ona neće biti crvena (boja bivšeg poslodavca Ferrarija), a ni srebrna (boja sadašnjeg poslodavca) Mercedesa, već crna, sa zlatnim slovima.

Je li pogriješio?

Jubilej za analitičare nije samo prilika za slanje čestitki automobilističkoj legendi iz gradića Kerpena na zapadu Njemačke - već i prigoda za postavljanje pitanja je li Schumacher pogriješio što se vratio u F1. Bez obzira na sve poteškoće koje je imao u prošloj i tekućoj sezoni, slavljenik i dalje vjeruje u uspjeh.

"Znam da ne funkcionira sve najbolje, no znam i da sam u stanju boriti se za čelna mjesta. Treba još vremena da se sve poklopi, ja sam dovoljno opušten i da prevaziđem ovu fazu", kaže Schumacher u intervjuu za list F.A. Z. (Frankfurter Allgemeinen Zeitung) uoči Velike nagrade Belgije.

A na asfaltu u Spau, gdje je odvozio svoju prvu F1-utrku, počela je karijera koju mnogi najradije nazivaju "jedinstvena". Michael Schumacher je 91 put pobjeđivao na utrkama Svjetskog prvenstva, osvojio je sedam titula najboljeg vozača. Još uvijek je vlasnik najveće broja "pole positiona", najbržih krugova, najviše pretjecanja itd.

Nakon trogodišnje pauze, on se 2010. vratio u F1. Član je Mercedesa i još uvijek ima ambicije nastaviti niz uspjeha iz svoje "prve" karijere u kraljevskoj klasi auto-moto sporta. A ako i ne uspije, neće biti razočaran. Sportski novinari koji ga intenzivno prate danas ga smatraju puno opuštenijim nego u ranijim danima. On je, u to nema sumnje, ipak i dalje 100% koncentriran na stazi.

U pauzi između "prve" i "druge" karijere nije imao puno kontakata s Formulom 1, bio je na distanci. I to mu je pomoglo u razvojanju potrebne opuštenosti, koju (kako kaže sam) nije ranije posjedovao. Opuštenost koja mu i pomaže u "obradi" brojnih razočaranja otkako sjedi u kokpitu Mercedesa.

Mudrac iz Kerpena

"Sad moramo izgraditi cijelu infrastrukturu u momčadi. Treba vremena. U ovakvim fazama je opuštenost pozitivna. Zamislite da nisam opušten! To bi samo stvorilo nešto negativno, što bi nas kočilo", priznaje njemački sportski idol. Schumacher je u spomenutom intervjuu priznao da je tijekom ranije karijere napravo neke pogreške, koje bi najradije htio korigirati.

Npr. namjerni sudar s Jacquesom Villeneuveom 1997. u Jerezu koji je Schumacherovim kritičarima uvijek bio krunski dokaz da se radi o "prljavom" sportašu.

U 42. godini Schumacher je skupio dovoljno životnog iskustva da zadovoljštinu pronalazi u i malim stvarima. Mini-uspjesima. Na kritike onih koji tvrde da više ne može držati korak s puno mlađim vozačima, on odgovara: "Tim je zadovoljan. I ja sam." A na zahtjeve "dobronamjernih" stručnjaka koji su savjetuju da se konačno okani Formule 1, Schumi ležerno odgovara:

"Kad bi svi vozači moje razine morali prestati voziti, tada ih više ne bi puno vozilo!"

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Hamiltonu VN Kanade

Hamiltonu VN Kanade

Britanski vozač Lewis Hamilton u McLarenu pobjednik je Velike nagrade Kanade, sedme utrke SP-a Formule 1 održane u Montrealu. Hamilton je sedmi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika