26.08.2011. / 16:23

Autor: Deutsche Welle

Švicarci ne žele da im se plaće isplaćuju u eurima

U Švicarskoj su sve veći protesti protiv isplate plaća radnicima u eurima, a ne u francima. Nekoliko švicarskih formi, uglavnom koje se bave izvozom, plaće svojim zaposlenicima ne isplaćuju u francima nego u eurima.

Švicarci ne žele plaće u eurimaŠvicarci ne žele plaće u eurimaTajnik sindikata "Unia" Pierluigi Fedele je njemačkoj novinskoj agenciji DPA potvrdio da je nakon protestnog štrajka rukovodstvo kompanije Sycrilor izrazilo spremnost da sa predstavnicima sindikata u sljedećih mjesec dana pronađe kompromisno riješenje.

"Isplata u eurima za 80 radnika ovog poduzeća znači smanjenje plaće za 30 posto", kaže Fedele. Krajem srpnja je radnicima, uglavnom Francuzima koji svaki dan prelaze granicu i dolaze na posao u Švicarsku, priopćeno da će im kolovoška plaća biti isplaćena u eurima.

Direktor Sycrilor-a Marc Epstein je švicarskoj novinskoj agenciji SDA rekao da njegovo poduzeće, koje je specijalizirano za obradu metala za tzv. precizne dijelove, isto kao i ostala poduzeća koja svoju robu uglavnom izvoze, dosta pati zbog jakog franka. Naime, zbog povećane vrijednosti franka su proizvodi na tržištu sve manje konkurentni.

Sindikat „Unia" je također potvrdio da je poduzeće „Mopac AG" još u veljači plaće svojih radnika vezalo za tečaj eura što znači da su smanjene za 10 posto. Sindikat je u međuvremenu protiv poduzeća "Mopac AG" podnio tužbu. Sindikat je od švicarske vlade zatražio da reagira na ovakve slučajeve jer je u opasnosti 120.000 radnih mjesta.

Vlada odlučila pomoći

Švicarska vlada je nedavno usvojila paket pomoći u iznosu 1,8 milijardi eura kojim se žele smanjiti posljedice jakog franka. Od usvojenog paketa pomoći bi prije svih trebali profitirati: turistička branša i poduzeća koja svoje proizvode uglavnom izvoze u inozemstvo. Vlada bi do jeseni parlamentu trebala iznijeti prijedlog o tome kako i gdje će ta sredstva biti usmjerena. Prema navodima medija, firme koje su posebno pogođene utjecajem jakog franka, mogle bi biti oslobođene plaćanja jednog dijela socijalnih izdvajanja.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Burne ovacije za Aung San Suu Kyi u Ženevi

Burne ovacije za Aung San Suu Kyi u Ženevi

Čelnica mianmarske oporbe Aung San Suu Kyi dočekana je u četvrtak u UN-ovu sjedištu u Ženevi uz burne ovacije oko četiri tisuće sudionika Međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika