27.08.2011. / 09:47

Autor: Hina

Na temelju Interpolove tjeralice u SAD-u uhićen Željko Drača

Srbin izbjegao iz Hrvatske Željko Drača uhićen je u SAD-u na temelju tjeralice koju je za njime raspisao zagrebački ured Interpola, izvješćuju u petak beogradski elektronički mediji, pozivajući se na nevladinu organizaciju Dokumentacijski centar Veritas.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaSrbin izbjegao iz Hrvatske Željko Drača uhićen je u SAD-u na temelju tjeralice koju je za njime raspisao zagrebački ured Interpola, izvješćuju u petak beogradski elektronički mediji, pozivajući se na nevladinu organizaciju Dokumentacijski centar Veritas.

Nakon što ga je uhitila imigracijska policija, Drača, kojega se tereti za tjelesno zlostavljanje ratnih zarobljenika, u pritvoru američkog Federalnog zatvora čeka na deportaciju u Srbiju, navodi se.

Kako se ističe, Županijski sud u Šibeniku je u studenom 1992. otvorio istragu u odsutnosti protiv 29 zatvorskih čuvara, među kojima i Željka Drače, zbog sumnje da su od rujna 1991. do listopada 1992. godine "u objektu Stare bolnice u Kninu fizički maltretirali zatvorenike".

Drača je, navodi se, nakon operacije "Oluja" 1995. sa svojom obitelji otišao iz Hrvatske u Srbiju odakle se, nakon nekoliko godina, odselio u SAD gdje ga je dočekala hrvatska tjeralica za ratne zločine.

Nakon što mu je zajamčeno da njegova supruga i djeca mogu ostati u SAD-u, on je pred Imigracijskim sucem pristao na deportaciju u Srbiju.

To je prvi slučaj, navodi isti izvor, da netko od Srba uhićenih temeljem hrvatskih tjeralica bude deportiran u Srbiju umjesto izručenja Hrvatskoj.

Navodno se iz pribavljenih sudskih spisa iz Hrvatske nije moglo zaključiti da je Drača maltretirao ijednog zatvorenika te će on, umjesto izručenja u Hrvatsku, biti deportiran u Srbiju, odakle će nastaviti pravnu borbu za dokazivanje nevinosti.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 27.08.11. 09:55

"... iz pribavljenih sudskih spisa iz Hrvatske nije moglo zaključiti da je Drača maltretirao ijednog zatvorenika..."

A Karamarko ganja Boljkovca...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika