27.08.2011. / 10:24

Autor: Deutsche Welle

Liberalizacija željeznica završila i prije nego što je počela

Od liberalizacije europskog željezničkog prometa 2007. samo kratko je trajalo doba malih željezničkih poduzeća koji su nudile usluge transporta. Sada su upravo te male tvrtke odskočne daske za druge državne monopoliste.

Željeznički promet diljem Europe trebao bi biti liberaliziranŽeljeznički promet diljem Europe trebao bi biti liberaliziranUspon i brzi pad ideje slobodnog tržišta i na željezničkim tračnicama najbolje oslikava sudbina tvrtke TX Logistik AG. Nju su prije dvanaest godina osnovala pet njemačka managera specijaliziranih za logistiku jer su i prije odluke Bruxellesa uočili poslovnu priliku u konkurenciji s državnim Njemačkim željeznicama. Zapravo, i danas govore kako im nije cilj otimati tržište Deutsche Bahn, nego odvesti robu sa cesta na željezničke tračnice.

Uspješan - ali prodan

Načelno, poslovni koncept se pokazao uspješnim: danas TX Logistik AG zapošljava tristotinjak suradnika i raspolaže flotom od četrdesetak modernih lokomotiva. Svakog tjedna se 360 kompozicija tvrtke TX Logistik AG kotura po tračnicama i čak u kriznoj godini je 2010. ostvaren promet od 150 milijuna eura. Doduše, oduzeli su djelić poslova Njemačkim željeznicama - udio im je tek oko 3% robnog željezničkog transporta u ovoj zemlji, ali - TX Logistik AG već odavno nije u vlasništvu poduzetnika koji su ga osnovali. Jedina je razlika da vlasnik nije njemački monopolist Deutsche Bahn AG, nego - Trenitalia, željeznički transportni monopolist Italije. Maria Leenen, direktorica savjetničke tvrtke SCI Verkehr za list Handelsblatt priznaje: "Dani kada je bilo dovoljno kupiti lokomotivu i početi zarađivati novac prevozeći robu od točke A do točke B, ti dani su završeni. To je postalo previše riskantno". Jer usprkos načelnoj liberalizaciji se pokazalo kako je u tom poslu potrebna određena kritična masa kako bi se uspjelo održati na tržištu i ponuditi kvalitetnu - i povoljnu uslugu.

Investicije su u pravilu goleme, tako da je ta liberalizacija jedino pomogla državnim monopolistima da se počnu probijati na druga tržišta Europe. To se vidjelo i u TX Logistik koja je gubila svoju neovisnost "na obroke": već 2003. se pokazalo kako je potrebno 15% tvrtke prepustiti Talijanima, 2005. postali su vlasnici 51% njemačke tvrtke i sad su prepustili i preostalih 49% talijanskom prijevozniku koji se specijalizirao za transport između europskog sjevera i juga. Ali Trenitalia tu ne želi stati: ambicija joj je prometovati i između zapada i istoka Europe.

Monopolisti se šire po Europi

Na taj način, u Njemačkoj praktično da nema više "nezavisnih" tvrtki koje konkuriraju Njemačkim željeznicama, nego su danas najveći konkurenti ovdašnjem monopolistu, osim spomenutog poduzeća Trenitalie, još Captrain, tvrtka francuskog monopoliste SNCF i SBB Cargo, Švicarskih državnih željeznica. Daleko od toga da pak Njemačke željeznice samo gledaju kako im se otima domaće tržište: i DB Schenker, dio logistike njemačkog monopolista, već odavno kupuje po Europi. U međuvremenu je postao vlasnikom vodeće nezavisne željezničke kompanije u Velikoj Britaniji, EWS koja je aktivna i u Francuskoj pod nazivom Euro Cargo Rail, a preuzeli su i jednu željezničku tvrtku u Poljskoj i jednu u Italiji.

Jer doista izgleda kako "mali" nemaju što tražiti u željezničkom transportu. Doduše, mora se priznati da su i državni monopolisti uvelike izgubili svoj mentalitet "državnih službenika" gdje plaća dolazi - radio on ili pio kavu čitav dan - i da itekako razmišljaju na poslovni način tako da je konkurentima život postao vrlo težak. Alternativa prodaji stranom monopolistu jest često ili bankrot - ili slučaj poduzeća Mittelweserbahna. Ono se pokušavalo profilirati u lokalnom transportu, ali je dospio u financijske poteškoće dok ga nije preuzeo Verkehrsbetriebe Elbe-Weser, EVB. Drugim riječima, to je bio tek kratki izlet u poslovno poduzetništvo: novi vlasnik EVB je - državno poduzeće.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Nova trajektna linija kopno - Pelješac u planu od 1. srpnja 2013.

Nova trajektna linija kopno - Pelješac u planu od 1. srpnja 2013.

Od 1. srpnja 2013. godine u planu je otvorenje trajektne linije između kopna i poluotoka Pelješca, namijenjene prvenstveno prijevozu kamiona, najavio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika