27.08.2011. / 11:16

Autor: Hina

MVPEI: Hrvatska je priznala Kosovo, a Tadićeve i Jeremićeve izjave su uvredljive

Državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) Mario Nobilo izrazio je nezadovoljstvo srbijanskom veleposlaniku Stanimiru Vukičeviću zbog neprihvatljivih i uvredljivih izjava srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, priopćeno je u subotu iz MVPEI-a.

Boris Tadić i Jadranka KosorBoris Tadić i Jadranka KosorDržavni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) Mario Nobilo izrazio je nezadovoljstvo srbijanskom veleposlaniku Stanimiru Vukičeviću zbog neprihvatljivih i uvredljivih izjava srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, priopćeno je u subotu iz MVPEI-a.

Srbijanskom veleposlaniku poručeno je da je Republika Hrvatska priznala Republiku Kosovo kao neovisnu državu s kojom, kao i sa svim zemljama jugoistočne Europe, uključujući i Srbiju, razvija prijateljske odnose na načelima uzajamnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, te u europskom duhu doprinosi regionalnoj stabilnosti i sigurnosti, priopćeno je.

Istovremeno, Republika Hrvatska se snažno zauzima za zaštitu svih ljudskih i manjinskih prava u Republici Kosovo, te za obnovu dijaloga između Beograda i Prištine.

Hrvatska politika širenja dijaloga i međusobnog uvažavanja u suglasnosti je s politikom naših partnera u Europi i saveznika u NATO-u i od takve politike Hrvatska neće odustati. Taj smjer uključuje i perspektivu članstva u euro-atlantskim strukturama za sve zemlje jugoistočne Europe, navodi se u priopćenju ministarstva.

Ostvarivanje euro-atlantske perspektive na ovom prostoru najbolja je garancija da se više nikada neće ponoviti agresija i razaranje koje je provodio Slobodan Milošević, priopćio je MVPEI.

Srbijanski predsjednik Tadić izjavio je u petak, upitan za komentar posjeta predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor Prištini, kako se partnerstvo Hrvata i Albanaca ne smije graditi na štetu trećih - u ovom slučaju srpskog naroda, te dodao kako se Kosor koristi raspirivanjem starih neprijateljstava radi ostvarivanja financijske koristi Hrvatske.

Kosor je u srijedu u Prištini, tijekom posjeta Kosovu, izjavila da je Hrvatska spremna pomoći u uspostavi dijaloga između Kosova i Srbije. "Podupiremo teritorijalnu cjelovitost Kosova, s time da svaki građanin ima jednaka prava", istaknula je Kosor.

"U Hrvatskoj možete imati najvećeg prijatelja u jugoistočnoj Europi i na to možete uvijek računati" kazala je Kosor u Prištini istaknuvši da su Hrvatska i Kosovo učvrstile prijateljstvo i u "borbi protiv tiranina Slobodana Miloševića i velikosrpskih aspiracija".

Srbijanski ministar vanjskih poslova Jeremić je tijekom boravka u Banjoj Luci u četvrtak neizravno kritizirao Kosor zbog njezinih izjava danih tijekom posjeta Kosovu rekavši: "Kome je Jadranka Kosor najbolji prijatelj, tome ne trebaju neprijatelji".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
24/8/11

vodenika, 27.08.11. 12:31

"Kosor je u srijedu u Prištini, tijekom posjeta Kosovu, izjavila da je Hrvatska spremna pomoći u uspostavi dijaloga između Kosova i Srbije".

Pitanje je samo da li nju itko želi kao posrednika. Je li se to upitala?


registracija
24/8/11

vodenika, 27.08.11. 12:44

Ja želim mir. Želim da moja domovina Hrvatska bude moderna država, sigurna, želim da moja djeca odrastaju neopterećena mržnjom , želim da se moja djeca ne boje rata.Želim da sa susjedima živimo u miru , ne mora i ne može to biti ljubav, ali mir zaboga! Želim da moja djeca svoje sadašnje i buduće prijatelje ne određuju kroz nacionalnost, boju kože ili vjeroispovjest. To se može, problema je puno, ali treba ih postepeno rješavati. Provociranje susjeda nije dobro, moglo se sve napraviti što je Kosorica napravila na ljepši način, ali njoj su potrebni glasovi i pustila je svoj primitivizam iz krletke.


registracija
17/7/07

budjoni, 27.08.11. 13:07

"pustila je svoj primitivizam iz krletke."

Kako krletka u ovom smislu poetski zvuči.

Prozaici bi se radije činjenično izrazili:

Pustila je svoj primitivizam iz kanalizacije.


registracija
15/8/09

vergilia, 27.08.11. 14:13

Ovo je sve smišljeno od Kosorice kako se sad u ovo predizborno vrijeme ne bi bavili unutarnjim problemima - nezaposlenošću, golemom državnom administracijom, promašenim investicijama, nekadašnjim neostvarenim obećanjima, već nam se servira oholo i lažno domoljublje i lažna briga za susjede - umjesto da mete u svom dvorištu, mete u susjedovom i nudi pomoć tamo gdje je nitko nije niti tražio.Fuj!


registracija
15/8/09

vergilia, 27.08.11. 14:15

ps: sad će se busati da je Srbima rekla to što ih ide, pa možda priskrbi HDZ-u neki dodatni glas na izborima.


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 27.08.11. 14:26

"Istovremeno, Republika Hrvatska se snazno zauzima za zastitu svih ljudskih i manjinskih prava u Republici Kosovo, te za obnovu dijaloga izmedu Beograda i Pristine". Ovo zvuci vrlo impresivno, na prvi pogled, medutim sto cemo sa ljudskim i manjinskim pravima u samoj Republici Hrvatskoj, a ponajprije po pitanju ljudskih prava i pravde u odnosu na Hrvate same, u Republici Hrvatskoj?


registracija
13/9/08

annex, 27.08.11. 15:29

Nije da me brine što misle srbi, nije da nisam dao sve što sam mogao u domovinskom ratu, nije da obožavam hrvatsku opoziciju, ali molim vas: ZAŠTITITE ME OD OVE BEZVRIJEDNE, HLADNE, NEINTELIGENTNE, NEOBRAZOVANE I NEKULTURNE PREMIJERKE. Molim vas, Hrvat sam, hrvatski državljanin, ali me sram što imam ovakvu vlast na čijem je čelu ovakva osoba. Ne priznajem svoju vlast dok je na čelu Jadranka Kosor. Ne znam je li to kazneno dijelo, nije niti važno, ali ne mogu više. Bljuje mi se kad ju vidim na televiziji ili u novinama, hvataju me grčavi kad ju čujem. Ne mogu više. Zaštitite nas od TE SPODOBE. Molim vas.


registracija
17/4/11

DONDON, 27.08.11. 15:59

Ovo je sve Jacina žvaka za naivne. Zahuktala se da osvoji vlast, pa ne bira sredstva. Vlast joj treba da što više zataška još neotkriveni HDZ kriminal, a ne da ostvaruje obećanja, pokreće investicije, projekte, poboljša standard građanima, da stabilizira državu i sve ono što oni nisu u dugogodišnjoj vladavini učinili, a trebali su i realno mogli, da su pošteno vladali. Ne bira momente, sredstva, ljude, služi se svakakvim izmišljotinama samo da skrene pozornost na sebe i one njoj bliske.Lupa svašta u tim njenim svakodnevnim pohodima na račun naroda. Danas je napadne Tadić, sutra Jeremić, pa je napadne pas, pa ona napadne Josipovića i opoziciju, pa ... i tako iz dana u dan, uvijek je netko u ulozi preko koga ona treba biti eksponirana. Najurila svoje ministre da i oni lupaju, da napadaju bilo koga tko nije s njihove strane, pa tako Jandroković napada Josipovića, ugledne profesore, a Karamarko prijeti istragama i privođenjima, prosipa nebuloze po tribinama, ...pa onda F. gl. Matošić sa svojim lažnim izmišljotinama, ...
Strpimo se, ovo je samo početak, tek se očekuje pravi show


registracija
12/1/11

bozhidar, 27.08.11. 17:06

dabome, da hr, medju drugim, radi protiv probitaka srpskog klerofasistickog pokreta.

tadic je izvrnio ovu ociglednu istinu i pretvorio je u laz ili milosevicu istinu.

nitko umnozdrav ne zeli zlo srpskom narodu. nitko ne bi smio kaznjavati jedan narod kolektivno za zlocine ili krivorad nekih pojedinaca.

ali se bas agresija-- da li agresija u.s protiv iraqa ili srbije protiv slovenije, hr, bosne, i kosova-- moze smatrati skupno kaznjavanje naroda i najgori zlocin koji se da zamisliti.

pa zasto se sad pojedinci u sr bune? nitko [jos] kaznjava sve srbe; zapravo, rade na tome da bude i bolje za njih, a ne samo za albance.

ali se je jeremic nije mogao suzdrzati da rece da sve sto on radi, on to radi u ime naroda, a bas njega najvise zavaravaju, kradu, i vode iz catastrophe do catastrophe.

pa i hr politicari upotrebljavaju tu staru varku: uvijek govoriti da rade u ime naroda, a bas narod najmanje zna sto ti mafijasi rade. hvala


registracija
28/4/10

Zvonko, 27.08.11. 17:20

Kosorica samo radi po instrukcija Angelice! Točka!

Nema ona "muda" za suverene nego samo za poltronsku politiku!


registracija
12/1/11

bozhidar, 27.08.11. 17:44

ja skoro uvijek izbjegavam osvrtaiti se na priloge drugih, a narocito one sa ad hominem, koje nepridonasaju elucidaciji do bilo kakve mjere.

na ovoj stranici, neki prilagaci napadaju osobu, umjesto da se pozabave o onome sto je kosor rekla i da li je ono sto je rekla stetno sr, tadicu, jeremicu, milosevicu i da li je to stvarni stav same hrvatske vladavine [a ne samo jedne vlasti ili jednog primijera] i do koje mjere to vodi boljitku, [ako uopce] svim hrvatima, pa i srbima.
ja ocjenjujem da hrvatski stav prema kosovu steti samo srpskim klerofasitima, koji su nedavno razarili nase gradove, gradice; te ubijali sasvim nevine hrvate.

ajmo se pricati. svi imamo mane; pa ako ce netko bacati kamenje ili blato na druge, bit ce i njoj tako.
inace, hvala vragobogu da takovi nisu na vlasti!
uzgred, ako zelite da vas osoba cita, onda najprije ocistite jezik. hvala


registracija
14/11/07

laufer, 28.08.11. 09:27

@bozhidar - kao očito vrlo svjesni Hrvat, trebali biste biti upoznati sa činjenicom da u hrvatskom jeziku postoje slova č,ć,ž i š, da se određene imenice pišu velikim slovom, a isto tako i početak rečenice.


registracija
27/8/10

ciglanailovac, 28.08.11. 11:19

a jeli i kada ce nasa vlada i M.V.P. priznati Palestinu??????


registracija
17/8/11

foringas, 28.08.11. 11:40

bitno je, što premijerka radi za dobrobit hrvatske i hrvata.
to su svi ljudi, koji žive za i od ljubavi za hrvatskom a ne onih koji žive ovdje a vele da "nisu iz hrvatske", koji ističu srpsko pravo a ne hrvatsko, koji u svakoj prilici rade protiv hrvatske. dosta je njihovog. iako premijerka bila nepopularna, ona je hrvatska premijerka. dosta Jeremiča, Tadiča, Pupovca,... ko želi njih i njihovu politiku nek seli u srbiju i nek uživa u njihovoj politici u srbiji a ne da želi uvoziti srpsku politiku u hrvatsku.


registracija
17/8/11

foringas, 28.08.11. 11:44

@laufer- ako neznaš što pametnije reči nemoj ispravljati gramatiku. ljudi su pismeni kako ste ih učili u školi. a to je po UDBI bilo slabašno jer ste školovali čobane-srbe za direktore banaka, poduzeća, milicije,...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika