27.08.2011. / 12:00

Autor: Deutsche Welle

Generacija 700: Živiš da bi radio!

U Ateni se mladi starosti od 20 do 30 godina nazivaju „generacija 700“. Oni su obrazovani, ali primaju minimalac koji u Grčkoj iznosi 700 eura. To ni izbliza nije dovoljno za samostalan život, za osnivanje obitelji.

Mladi u Grčkoj samo žele normalan životMladi u Grčkoj samo žele normalan životZbog toga su bijesni na državu i već tjednima protestiraju. Panajotis Cacaklas ima 28 godina i već tri godine radi za jednog velikog operatera mobilne telefonije. Ipak, ne zarađuje mnogo: „Oko 700 eura. To baš i nije nešto, ali sam presretan što uopće imam posao i što makar mogu preživjeti."

U 14 sati zatvara trgovinu i ima tri sata pauzu. Ne isplati mu se ići kući. Sa prijateljima ostaje u gradu da nešto pojede, popije kavu i popriča. Sve se vrti oko krize, niskih plaća i loših uvjeta rada.

„Gledam što se nudi u inozemstvu. Našao sam nešto u Kataru i Abu Dabiju. Tamo bih, kao diplomirani inženjer mogao imati plaćen stan i raditi za 2.000 eura. Imao bi i mogućnosti napredovanja. Ovdje se za isti posao dobije 600 eura."

Lakše je ako si samac

Trojica prijatelja se slažu da se kao samci nekako i mogu snaći s novcem koji imaju. Međutim za sreću je potrebno više, kaže 30-godišnji Niko Burbuljas, inače diplomirani ekonomist:

„Ne radi se samo o preživljavanju. Čovjek želi malo i uživati u životu. Ako imaš dvoje djece, radiš od jutra do mraka nemaš vremena ni za obitelj ni za sebe, ako ne možeš izaći ni jednom tjedno - onda to nije život. Živiš da bi radio."

S tim se slaže i 31-godišnji Adonis Monahos koji se prije dvije godine sa Krete preselio u Atenu. Od 700 eura koje zarađuje više od polovine odlazi na stanarinu za jednosoban stan. „Živimo u vrijeme kada se čovjek stalno pita što ga čeka. Sve je skupo, za običnu kupovinu u supermarketu treba ti 50 eura. Osnivanje obitelji je nemoguće."

Sve je to poznato i Rali Santorinaju koja sa svojim dečkom Antonom Darvirasom živi u lijepom dvosobnom stanu od 55 kvadrata. Za renoviranje su uzeli kredit. A onda se Anton razbolio: „Jako je teško. Više ne izlazimo, štedimo na hrani. Često nam roditelji pomažu, kuhaju za nas ili nam kupuju namirnice."

Pomoć za nezaposlene 450 eura

U Grčkoj pomoć za nezaposlene iznosi 450 eura u periodu jedne godine. Poslije toga nema ništa. Anton prima još četiri meseca financijsku pomoć i traži posao:

„Stalno se natječem za posao, bez obzira da li firma trenutno traži nekoga ili ne. Većina mi uopće ne odgovara. Prvo sam tražio posao u svojoj struci, kao ekonomist, sad tražim bilo što."

Anton ponekad i dobije ponudu za posao, ali iz inozemstva, prije svega iz SAD: „Ni jednu jedinu ponudu nisam dobio iz Grčke. To me čudi, ali trenutno mi nije lako otići u inozemstvo. To je velika odluka. Ja volim Grčku i volim ovdje živjeti. Ali ako se ispostavi da negdje drugdje imam bolju perspektivu - otići ću, zašto ne."

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
4/6/11

VladSerbia, 27.08.11. 13:16

U drugim zemljama u regionu bi bili sretni da im barem neko ponudi poslove u Kataru, Dubaiju ili SAD, ali je vecina osudjena da ostane u zemlji i da pokusa da ima normalan zivot, zbog cega je vecina na ivici ludila kada shvate da im ni obrazovanje ni kvalifikacije nisu dovoljne.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika