27.08.2011. / 12:46

Autor: Hina

Menem negira ilegalnu prodaju oružja Hrvatskoj

Bivši argentinski predsjednik Carlos Menem (81) izjavio je da je "potpuno nevin glede optužbi za umiješanost u ilegalnu prodaju oružja Hrvatskoj i Ekvadoru" dok je bio na čelu države, javljaju u subotu argentinski mediji.

Carlos MenemCarlos MenemBivši argentinski predsjednik Carlos Menem (81) izjavio je da je "potpuno nevin glede optužbi za umiješanost u ilegalnu prodaju oružja Hrvatskoj i Ekvadoru" dok je bio na čelu države, javljaju u subotu argentinski mediji.

Menemu se trenutno sudi zajedno sa 17 drugih bivših vojnih časnika i dužnosnika za krijumčarenje oružja, među kojima su njegov bivši privatni tajnik Emir Yoma i bivši ministar obrane Oscar Camilion.

Menem je između 1991. i 1995. potpisao tri tajne uredbe kojima se odobrava prodaja oružja Venezueli i Panami, ali čije su pravo odredište bili Ekvador i Hrvatska. Obje su zemlje u to vrijeme bile pod međunarodnim embargom na uvoz oružja. Potpisivanjem triju predsjedničkih uredbi Menem je odobrio prodaju 6.500 tona oružja (pušaka, topova, protutenkovskih projektila i streljiva) u vrijednosti od 123 milijuna dolara.

Menem se brani tvrdnjom da je samo potpisao dokumente i da nije znao pravo odredište oružja. Tužiteljstvo tvrdi da je to morao znati, zatraživši kaznu od osam godina zatvora.

Menem je zbog tog skandala uhićen još u lipnju 2001. godine. Argentinom je vladao od 1989. do 1999. godine.

Vezane vijesti

Rep na sol

Rep na sol

Urednik mjesečnika Le Monde diplomatique Serge Halimi piše o hrabroj odluci argentinske predsjednice Christine Kirchner, koja je prošlog listopada… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika