27.08.2011. / 18:00

Autor: Hina

J. Kosor poručila Tadiću:

'Imamo pravo činiti što hoćemo, a Srbija se nema pravo miješati u našu politiku'

Predsjednica vlade Jadranka Kosor komentirajući danas reakcije srpskog predsjednika Tadića na njezin posjet Kosovu istaknula je kako smatra da je opredjeljenje službene hrvatske politike vrlo jasno - njegovanje dobrosusjedskih odnosa i da ne smisli da se radi o diplomatskom ratu.

Jadranka Kosor (Foto: MORH)Jadranka Kosor (Foto: MORH)Predsjednica vlade Jadranka Kosor komentirajući danas reakcije srpskog predsjednika Tadića na njezin posjet Kosovu istaknula je kako smatra da je opredjeljenje službene hrvatske politike vrlo jasno - njegovanje dobrosusjedskih odnosa i da ne smisli da se radi o diplomatskom ratu.

Podsjetila je, u izjavi novinarima prigodom boravka na Korčuli, kako je nebrojeno puta istaknula da ćemo itekako podupirati europski put svih naših susjeda, pa tako i Srbije i dodala da "smo u tom smislu dali vrlo jasne znakove". "Nije dobro i hrvatska vlada neće prihvatiti bilo kakva miješanja u unutarnju politiku Hrvatske. Mi imamo pravo raditi na projektima za koje mislimo da su važni i činjenica je da kada se govori o Kosovu, da ga je Hrvatska priznala i ako imamo svoj gospodarski interes dodatno jačati gospodarsku suradnju s Kosovom onda ćemo to i činiti", istaknula je Kosor.

Također je rekla da je zanimljivo da predsjednik Tadić govori o njezinom nedemokratskom ponašanju, a prošle je godine tražio da se zabrani da Hrvatska slavi Dan pobjede - "dan koji je za svakog Hrvata i Hrvaticu i svakog građanina Hrvatske od osobite važnosti".

"Ove godine je (Tadić) govorio o oružanom sukobu na prostoru Hrvatske, ali nije govorio istinu o povijesnim činjenicama. Ovdje se nije radilo o oružanom sukobu, već je Hrvatska bila žrtva Miloševićeve velikosrpske agresije, a tenkovi su iz Beograda krenuli razarati Vukovar", istaknula je premijerka Kosor, podsjetiovši da se upravo ovih dana obilježava 20. obljetnica napada na Vukovar.

"Tadić istovremeno ne vidi ništa loše u tome da njegov ministar u vladi polaže vijenac na grob Slobodana Miloševića, tiranina i krvoloka, koji je odgovoran za Srebrenicu, za razaranje u Hrvatskoj i BiH i za druge zločine. Mi smo Olujom - oslobodilačkom akcijom pomogli da se otvore demokratski procesi u Srbiji. Mi tu državu doživljavamo kao prijateljsku susjednu državu, gradit ćemo i dalje mostove, ali ćemo voditi svoju unutarnju i vanjsku politiku", poručila je, uz ostalo, premijerka Kosor.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić komentirajući nedavni posjet premijerke Kosor Kosovu izjavio je da se premijerka Kosor koristi raspirivanjem starih neprijateljstava radi ostvarivanja financijske koristi Hrvatske.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 27.08.11. 18:09

Jeba te što ima jezičinu! Ka da je radila na radiju! Triba jopet pobidit na izborima moj Tadiću!


registracija
30/9/09

davor12345, 27.08.11. 18:17

On će meni nema Bosne!


registracija
3/8/10

Vjetar, 27.08.11. 18:52

E, pa napokon, pa makar i sad.
Belje ikad nego nikada.
Svi dosadašnji predsjednici vlade i RH su bili tankoih glasića, jedina koja ima i glas i m..da i ponos, je sadašnja predsjednica Vlade RH, ali molim još nešto je zaboravljeno.
Stanimirović i Pupovac su si našli za pravo kritizirati jednakom mjerom kao i Tadić ili možda za nijansu više od njega, a nisu dobili po repu.
RH ima samostalnu politiku, i tako je svejedno što

će reći Prijatelji sa Istoka, a i Gosti koji bi najradije da nas nema (veći Srbi od samih Srba) .
Bravo Jadranka, nastavi i dalje tako ponosno, jer ako ne poštuješ samoga sebe, neće te poštovati nitko, a najmanje oni koji te ne vole od samog početka.
Što oni imaju reći nama, najprije neka počiste svoje dvorište, neka operu svoje grijehe i neka najprije vide koliki trn je u njihovom oku, pa onda koliki u oku brata svijega.
Jeb..š onoga koji kaže da je cijeli svijet protiv njega.


registracija
21/4/11

spBN, 27.08.11. 19:34

"Prekinite diplomatske odnose, ucinite narodu Srbije uslugu kada vec nasi politicari nece da ih prekinu sa vama!!! Necu da moja zemlja ima ista sa zemljama koji slave etnicko ciscenje! " Nik


registracija
26/12/06

capica, 27.08.11. 20:04

Nemamo mi pravo činiti što želimo, Jaca nije shvatila gradivo. Mi moramo činiti što nam kaže Beog, ah ne , Bruxelles i Berlin ovaj put. Usput, gdje nam je mlađahni , nadobudni ministar vanjskih poslova? Da se malo razveselimo njegovim izjavama , valjda mu nije Jaca dala zabranu pojavljivanja u javnosti?


registracija
15/11/06

rimaz, 27.08.11. 20:41

Ako mi (Kosor) imamo pravo činiti što hoćemo, zašto onda ne pustimo njih (Tadić) da čine što hoće. Kosor rekla, Tadić komentirao i sada mora biti zadnja njena. Očito u tome si ona uzima veća prava. Izjava da će ona "pomiriti" Srbe i Kosovare je u najmanju ruku smiješna i izaziva. Pokušava oponašati Merkelicu. Ipak za to treba prvo mozak, a onda i karizma. Toga Jaca doista nema.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 27.08.11. 21:03

Tako je Kosorko divojko...


registracija
30/9/09

davor12345, 27.08.11. 21:25

To Jaco, dvaput ću za tebe glasat!


registracija
17/7/07

budjoni, 27.08.11. 21:57

"Mi tu državu doživljavamo kao prijateljsku susjednu državu...."

Mora se priznati da na vrlo bizaran način iskazuje prijateljstvo.

Srbima bih savjetovao, kad se već Kosorica za njih zalijepila kao Cyanofix i ne pušta, da prekinu diplomatske odnose s Hrvatskom, unatoč velikom prijateljstvu koje gđa. Kosor jasno iskazuje.
Usrećiti će i sebe i Hrvate.
Privatni kontakti sasvim bi zadovoljili potrebe običnih ljudi, neopterećenih interesima gđe. Merkel, međunarodnih čimbenika i "visoke" politike gđe Kosor.
Oštećen ne bi bio nitko, a naročito ne gđa Kosor, koja je u kosovskim šiptarima stekla najveće prijatelje.
Neka svoje izvanredne liderske sposobnosti aplicira na nama toliko drago Kosovo i našu braću Albance, s kojima ruku pod ruku, pod vodstvom Jadranke Kosor, s osmjehom na licu kročimo u sretniju budućnost.


registracija
4/6/11

VladSerbia, 27.08.11. 22:00

"Mi smo Olujom - oslobodilačkom akcijom pomogli da se otvore demokratski procesi u Srbiji." Ovo je odvala milenijuma.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 27.08.11. 22:16

Milosević je sve ono što je ona izjavila. Ali Kosor zaboravlja da je haška optužnica čekala i Tuđmana, a ipak mu se redovito klanja. Isto tako, posebno je pozdravila one koji su osuđeni za ratne zločine. Ja osobno ne vidim da se ona po tome razlikuje od Tadića.


registracija
22/6/10

Konstantinos, 28.08.11. 00:50

Vlad Serbia,
Istina gadno boli zar ne?


registracija
4/6/11

VladSerbia, 28.08.11. 07:26

@Konstantinos
O kakvoj istini Vi govorite? Meni su rodjaci pobijeni za vreme rata u Hrvatskoj sto je kulminiralo tokom i posle Oluje. Ako mislite na tu istina, onda Ste u pravu - ona jako boli. Jako boli kada Vam pobiju clanove porodice i potom im otmu imovinu i daju "braniteljima iz Hercegovine".


registracija
20/8/10

McCoy, 28.08.11. 08:31

@Konstantinos
Istina je da HDZ-ova vlada zaduzila Hrvatsku do te mere da je postala rekorder na Balkanu. A ti kao i polovina Hrvatskog birackog tela i dalje padas na jeftine fazone predizborne kampanje. Hrvati vec odlaze u Madjarsku i Srbiju da kupuju hranu, jer je jeftinija, pa onda svercuju preko granice. E to je istina koja ce tek da zaboli.....


registracija
21/4/11

spBN, 28.08.11. 09:14

Prema popisu imovine izbeglih i prognanih iz 1996, u vlasništvu Srba u Hrvatskoj je 1991. bilo oko 18 miliona kvadratnih metara građevinskog prostora, od kojih 14 miliona stambenog i četiri miliona poslovnog. Izbegli i prognani Srbi su u vlasništvu imali i pola miliona hektara poljoprivrednog zemljišta i oko 100.000 hektara šumskog. Razne posredničke agencije su putem falsifikovanih punomoći prodale većinu kuća izbeglih Srba bez njihovog znanja i odobrenja, tvrde u Koaliciji udruženja izbeglica. Punomoći su overavane lažnim pečatom i falsifikovanim potpisom vlasnika kuće.
Izvor: B92 28.08.2011


registracija
21/4/11

spBN, 28.08.11. 09:16

U trenutku raspada SFRJ vrednost srpskih firmu u Hrvatskoj bila je 1,8 milijardi evra, a vrednost hrvatskih u Srbiji oko 800 miliona evra.
U sudskim postupcima u Hrvatskoj oduzeto je oko 30.000 stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo, a oko 10.000 vlasnika je pod pritiskom sklopilo ugovore o zameni kuća ili stanova, najčešće na svoju štetu.


registracija
21/4/11

spBN, 28.08.11. 09:19

U Aneksu G Sporazuma o sukcesiji piše da će prava na pokretnu i nepokretnu imovinu, koju su građani SFRJ imali na dan 31. decembra 1990, biti priznata, zaštićena i vraćena. Građani koji to ne mogu da ostvare dobiće novčanu nadoknadu.

Takođe, svaki prenos prava na pokretnu ili nepokretnu imovinu učinjen posle 31. decembra 1990, koji je zaključen pod pritiskom ili suprotno međunarodnim standardima i normama, biće ništav.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 28.08.11. 10:06

Sigurno da su Srbi imali jer su sve Hrvatima oteli i pokrali.Da se ukradeno mora nazad vratiti najlogicniji je slijed pravde.


registracija
27/12/06

Skipp, 28.08.11. 10:32

Komentar na: "Tadić istovremeno ne vidi ništa loše u tome da njegov ministar u vladi polaže vijenac na grob Slobodana Miloševića" je ovaj "Kosor ne vidi ništa sporno u tome da njen ministar u vladi, Darko Milinović, Mirka Norca, ratnog zločinca, osuđenog od strane hrvatskog suda poradi nedvojbeno dokazanih zločina čiji opis zvuči kao scenario za horror film smatra svojim prijateljem i ne osuđuje ono što je napravio". Hoću samo reći da smo nažalost i jedni i drugi po mentalitetu isti.


registracija
28/8/11

andjaa, 28.08.11. 10:33

Sad već to čuveno pozdravljanje generala, nije prouzrokovalo nikakvu reakciju u EU, osim jednog blagog napisa u Nemačkoj, što je i bilo za očekivati, ipak je to bio zajednički poduhvat sa EU i prekoatlantskim prijateljem, ako oni uopšte i mogu biti nečiji prijatelji. Sad, ne verujem da je Jaca očekivala podršku iz Srbije za takvo nešto, pa onda i nema pravo da se ljuti što se ovi ljute. Ništa čudno, ništa novo, istorijski je dokazano da su interesi Hrvatske i Srbije dijametralno različiti ali svejedno postoje civilizacijske norme koje se moraju poštovati. Mogu da zamislim kakva bi bila reakcija da si je Tadič takvo nešto priuštio. Inače taj Tadič je jedan vrlo pristojan lik i ne može mu se ništa zameriti u njegovom odnosu prema susednim državama, tu naravno ne spada Kosovo jer to nije država, ali i tu je svakako pokazao odmerenost i pristojnost. Za to isto vreme svi ostali oštre ku.. na Srbiji i utrkuju se u dobrosusedskim izjavama i delima, čudo jedno. Što se tiče Oluje, beše li ono ona proglašena za zajednički zločinački poduhvat? Beše, beše i to u pravom maniru haškog suda i što sad piz.., nama su sve proglasili za ZZP pa se ne ljutimo. PS Kakave veze ima Sloba sa Srebrenicom, da podsetim MSP je oslobodio krivice Srbiju za to.


registracija
26/9/09

Sulc, 28.08.11. 10:45

Ovo su odlične i sasvim primerene izjave Jadranke Kosor i nadam se da Hrvatska nikada više neće dozvoliti da za svoje postupke mora tražiti dozvole iz Beograda. Kamo sreće da su se i Vojvođani odvažili da kažu NE Beogradu, danas bi bili poštovani i verovatno već u EU a ovako su spali na prosjački štap nakon što su Beograđani svu vojvođansku privredu prodali mafijašima, opljačkali penzijski fond itd a što je možda najgore polako im oduzimaju i identitet. Naravno Vojvođanima je veoma poznata praksa da za sve moraju pitati "gazde" u Beogradu!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 28.08.11. 12:06

Svi vi koji hvalite Jacu,za početak,ne serite.To što je kao pokazala zube Tadiću vam je nešto veliko. Neka pokaže zube kriminalcima u Vladi,HDZ-u, Vatikanu, Crkvi,Njemačkoj ili bilo kome tko je jači od nje.Je li pokazivala zube Slovencima?Nije,nego je bilo gugutanje s Pahorom i potpisivanje tko zna čega.Tek ćemo vidjeti.Neka pokaže zube krizi koja nikako da ode od nas iako ona marljivo polaže kamene temeljce širom Hrvatske.Lako je na Srbiji pokazivati neku moć,a zapravo je to samo liječenje kompleksa.A koliko će naši privrednici koji se teškom mukom šire i na tu zemlju biti pogođeni,tek ćemo vidjeti.
Ukratko,glupača bila,glupača ostala. Bahata,neodmjerena,samodopadna.Tako se ne vodi vanjska politika.Diplomacija podrazumijeva nešto drugačiji pristup.
Budemo li mi ovim tempom grabili "naprijed" i Srbija će nas za par godina ostaviti daleko za sobom.Kao,uostalom,sve zemlje Europe.Što ćemo onda,Jaco?Gdje ćemo onda liječiti komplekse?I Albanija će tada biti daleko.


registracija
16/6/10

nosonja, 28.08.11. 12:50

Ja ću za nju "glasovat" 7 puta i to: ja,pokojni mama i tata i njihovi pokojni roditelji!!!


registracija
12/1/11

bozhidar, 28.08.11. 18:15

ipak smo se otresli jednog dijela vrlo fasisticko-krvolocnih hr srba.
ukuliko su bil prognani, to moja veca zahvalnost onim hrvatima koji su ih izagnali iz hr '95te pa prije.

ali, drzim, da je i mnogim srbima odlanulo kad su doznali da je jedan dio skrajnih srba 'otisao' radosno u srbiju.

[uzgred, i beograd naziva te "skrajnicima"]

i kad su ti poceli optuzivati srbiju za izdaju i tako i tamo stvartai nerede, sr im je ubrzo zacepila usta.

postoji i vjerojatnost da ce sr izdati i srbe sj. od ibra. evropa je daleko vojno-diplo-ekonosmska jaca nego sr.

ako srbi misle da ce ta polagati neku vaznost UN, srbi se varaju. hvala


registracija
12/1/11

bozhidar, 28.08.11. 18:32

mi hrvati smo bili zaduzeno moralno i zakonom da protjerama neke srbe iz cijele hr i to docim su srbi postavljali balvane na hr cestama.

ali mnogi srpski skrajnici otisli iz hrvatske jer su se bojali hrvata in naseg suda, a porodice nisu htjeli ostaviti u hr, pa je dosl naredba za oci exodus.

pa i prije oluje; t.j., vec od 90te srbi su bjezali iz hr gradova i gradica i odlazili u okupirane djelove hr da bi otuda cinili hrvatima [i sasvim nevinim] zla svake vrste. hvala


registracija
15/8/09

vergilia, 29.08.11. 12:21

Ohola alapača - obična predizborna retorika za privlačenje ultradesnih birača - takvi se odmah nađu ponovno i ponovno prežvakavati srbočetništvo, oluje, okupacije - upravo ono što Jaca želi - da se ne vidi jad i bijeda u koju nas je ova Vlada (to je sve ista Sanaderova klika sa istim načinom vladanja, samo su imena malo izmijenjena) dovela. Slijepi smo kod zdravih očiju kad nasjedamo toj bahatoj, licemjernoj retorici!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika