27.08.2011. / 18:27

Autor: Deutsche Welle

Nikako da se smiri na Kosovu: Nove barikade, nove tenzije

Srbi iz Ibarskog Kolašina u petak su postavili barikade na cesti Mitrovica - Ribariće u mjestu Zupče. Povod za nove barikade je kako kažu „pokušaj Eulex policije da uhapsi jednog njihovog sunarodnjaka“.

Ponovno barikade na KosovuPonovno barikade na KosovuNa putu su postavljeni balvani i teška mehanizacija, kojima je onemogućeno kretanje automobila spomenutim cestovnim pravcem, koji vodi k administrativnom prelazu Brnjak na krajnjem sjeveru Kosova.

Srbi su sinoć na ovoj barikadi, mahom u putničkim automobilima koji su tu parkirani. Ova barikada je bila uklonjena nakon što su predstavnici Vlade Srbije nedavno postigli privremeni sporazum sa komandantom Kfora Erhardom Bueherom.

Promet na putu Mitrovica - Ribariće odvija se alternativnim putnim pravcem preko Zvečana. A na prelazu Brnjak se pored pripadnika njemačkog Kfora, nalaze pripadnici Eulexa i kosovske policije. Za danas je najavljen susret srbijanskog ministra Goran Bogdanovića sa predstavnicima općina na sjeveru Kosova.

Redžepi: Uspostavit ćemo kontrolu na cijelom Kosovu

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi poručio je da će kosovska policija, u skladu sa ustavom, uspostaviti kontrolu na cijelom teritoriju Kosova, uključujući sjever, i da kosovske institucije u tome imaju podršku međunarodne zajednice.

"Nećemo dozvoliti nezakonitosti ni na jednom dijelu teriotorija. Pravi građani sjevera Kosova su već 12 godina taoci raznih kriminalnih i radikalnih grupa. Mi ćemo provesti red i zakon na cijelom teriotoriju", rekao je Redžepi.

Žitelji tri sela u općini Leposavić albanske nacionalnosti ne isključuju postavljanje svoje blokade Ibarske magistrale, zbog barikada koje su postavili Srbi kod Rudara, prenose prištinski mediji.

Stanovnik sela Bistrica Bedžet Hetemi rekao je da žitelji njegovog i druga dva sela - Košutova i Ceraja razmišljaju o blokadi prometa Ibarskom magistralom ukoliko Srbi kod Rudara ne omoguće slobodu kretanja.

Ivanović: O statusa Kosova ćemo tek pregovorati

Državni tajnik u srbijanskom Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović uvjeren je da će se o pitanju statusa Kosova tek pregovarati, i ocjenjuje da Albanci polako shvaćaju da je Srbija ta koja "drži sve ključeve".

"Treba svima biti jasno, pa i kosovskim Albancima, da pitanje statusa Kosova nije riješeno. Uz svo poštovanje za Ameriku i druge utjecajne i jake zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova, jasno je da dok to Srbija ne napravi, postoji ozbiljna smetnja da se kao nezavisni promoviraju", istaknuo je Ivanović u razgovoru za Tanjug.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 27.08.11. 18:45

Sad će im Slovenci u NATO-u pokazati!


registracija
30/9/09

davor12345, 27.08.11. 18:47

Šta će nama Amerika


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 27.08.11. 20:18

Srbi 15 godina bez rata,ne moze bre.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika