28.08.2011. / 10:03

Autor: Hina

Arapska liga:

Nasilje u gušenju pobuna je nepotrebno

Predsjednik Arapske lige Nabil el-Arabi ocijenio je u subotu da je "uporaba sile" u gušenju pobuna u arapskome svijetu "nepotrebna", smjerajući otvoreno na stanje u Siriji.

Arapska liga osuđuje nasiljeArapska liga osuđuje nasiljePredsjednik Arapske lige Nabil el-Arabi ocijenio je u subotu da je "uporaba sile" u gušenju pobuna u arapskome svijetu "nepotrebna", smjerajući otvoreno na stanje u Siriji.

Otvarajući izvanrednu ministarsku sjednicu Arapske lige, El-Arabi je istaknuo kako su događaji pokazali da je "uporaba sile nepotrebna" u gušenju "revolucija" i "pobuna" koje "zahtijevaju radikalne promjene" i čiji su "zahtjevi legitimni".

"Moramo pozitivno reagirati na zahtjeve arapske mladeži", budući da je "brza provedba predloženih reforma" najsigurniji način da se spriječe "intervencije izvana", dodao je.

Omanski ministar vanjskih poslova Jusef Ben Alavi, vršitelj dužnosti predsjednika Ministarskog vijeća Arapske lige, rekao je da se "Sirija našla u teškim okolnostima i proživljava teške trenutke, zbog čega se moramo dogovoriti o tome što ćemo ponuditi sirijskoj braći kako bi mogli svladati sadašnju krizu na bazi dogovora".

Ministri vanjskih poslova 22 članice Arapske lige sastali su se na ovoj izvanrednoj sjednici kako bi raspravljali o stanju u Siriji i u Libiji.

Kako navode arapski diplomati, ministri su se na neslužbenom susretu u subotu predvečer dogovorili da će u nedjelju poslati ministarsko izaslanstvo u Siriju kako bi predsjedniku Bašaru al-Asadu prenijelo "poruku o nužnosti prekida vojnih operacija" protiv civila.

U tom će izaslanstvu biti El-Arabi i šestorica arapskih ministara vanjskih poslova, dodaju isti izvori.

Predsjednik izvršnog vijeća Nacionalnog prijelaznog vijeća (političko tijelo libijske pobune) Mahmud Džibril predvodio je libijsko izaslanstvo na toj sjednici.

Ispred zgrade sjedišta Arapske lige u središtu Kaira, desetci Libijaca i Sirijaca koji žive u Egiptu, prosvjedovali su tražeći "odlazak" sirijskog predsjednika i njegova jemenskog kolege Alija Abdulaha Saleha.

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika