28.08.2011. / 15:49

Autor: Hina

Najintenzivniji ovogodišnji angažman zračnih Protupožarnih snaga

Zračne protupožarne snage Oružanih snaga RH u proteklih devet dana, od 19. do 27. kolovoza, zabilježile su najintenzivniji angažman na požarištima ove sezone, pri čemu su, sa zračnom flotom s ukupno 14 letjelica zrakoplova Canadair i AirTractor te helikoptera Mi-8, sudjelovale u gašenju 39 požara diljem šest županija.

Kanaderi su imali puno posla ove godineKanaderi su imali puno posla ove godineZračne protupožarne snage Oružanih snaga RH u proteklih devet dana, od 19. do 27. kolovoza, zabilježile su najintenzivniji angažman na požarištima ove sezone, pri čemu su, sa zračnom flotom s ukupno 14 letjelica zrakoplova Canadair i AirTractor te helikoptera Mi-8, sudjelovale u gašenju 39 požara diljem šest županija.

U gašenju tih požara, zračne snage OSRH ostvarile su ukupno više od 225 sati leta, utrošile gotovo 144 tisuće litara kerozina, te izbacile na požarište približno 7.460 tona vode i oko 10.000 litara pjenila, priopćeno je danas iz Ministarstva obrane.

Zračne protupožarne snage OSRH u tom su razdoblju gasile požare u Istarskoj, Ličko-senjskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj te Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Gašenje požara bila je uvjetovano izbijanjem gotovo istodobno na različitim lokacijama, tako da su se zračne snage, koordinacijom između pilota, Zapovjedništva protupožarnih namjenski organiziranih snaga OSRH i Vatrogasnog operativnog središta u Divuljama često odmah preusmjeravale s jednog požara na drugi. Također, zbog iznadprosječno visokih temperatura svakodnevno su se provodila i protupožarna izviđanja kopneno-priobalnog područja sa avionima AirTractor. Pri tome su nerijetko i tijekom samog izviđanja uočavani požari, tako da je zrakoplov odmah i djelovao na požarištu do dolaska, po potrebi, ostalih zračnih snaga.

Dosad su zračne snage OSRH ove godine bile angažirane na ukupno 119 požara, dok su tijekom cijele protekle 2010. godine sudjelovale u gašenju ukupno 90 požara, ističe se u priopćenju Službe za odnose s javnošću i informiranje MORH-a.

Vezane vijesti

F1 - Požar u boksu Williamsa, devetero u bolnici

F1 - Požar u boksu Williamsa, devetero u bolnici

Nakon senzacionalne pobjede Pastora Maldonada na Velikoj Nagradi Barcelone u boksu Williamsa izbio je veliki požar u kojem je ozlijeđeno 30 osoba od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika