28.08.2011. / 16:52

Autor: Totalsport

VN Belgije: Vettelu premijerna pobjeda na Spa Francorchampsu

Aktualni svjetski prvak i vodeći u ukupnom poretku Svjetskog prvenstva ove sezone proslavio je sedmu ovosezonsku pobjedu iz devetoga pole-positiona, te je vodstvo u ukupnom poretku sedam utrka prije kraja natjecanja pred timskim kolegom Markom Webberom povisio na 92 boda

Sebastian VettelSebastian VettelNjemački pilot Red Bulla Sebastian Vettel pobjednik je 12. utrke sezone u Formuli 1, Velike nagrade Belgije u Spa Francorchampsu.

Aktualni svjetski prvak i vodeći u ukupnom poretku Svjetskog prvenstva ove sezone proslavio je sedmu ovosezonsku pobjedu iz devetoga pole-positiona, te je vodstvo u ukupnom poretku sedam utrka prije kraja natjecanja pred timskim kolegom Markom Webberom povisio na 92 boda.

Slavio je prvi put na Spa Francorchampsu i prvi put nakon Velike nagrade Valencije u lipnju.

Upravo je Webber završio utrku na drugom mjestu s nešto manje od četiri sekunde zaostatka za timskim kolegom, dok je Jenson Button iz McLarena postolje izborio s nepunih desetak sekundi lošijim vremenom od pobjednika. Na četvrtom je mjestu utrku završio Fernando Alonso, iza kojeg su se plasirali Mercedesi: Michael Schumacher i Nico Rosberg.

Lewis Hamilton, pobjednik u Belgiji iz prošle godine, izletio je sa staze u 13. krugu nakon sudara sa Sauberovim Japancem Kamuijem Kobayashijem. Nakon što ga je pretekao po povratku iz boksa u borbi za četvrto mjesto, Britanac u McLarenu previdio je da ga Kobayashi napada s vanjske strane zavoja, otišao je previše ulijevo i prednjom lijevom stranom zakačio za Japančev bolid nakon čega se zabio u zaštitnu ogradu. Zbog krhotina na stazi prvi je put u utrku izašlo sigurnosno vozilo i ostalo na stazi do 16. kruga.

Sebastian Vettel iskoristio je priliku i drugi put otišao u boks dok je sigurnosno vozilo bilo na stazi. Vratio se na treće mjesto, te potom na zagrijanim novim gumama pretekao Webbera već u 17. krugu, te vodećeg Alonsa odmah u 18., nakon čega do kraja nije ispuštao vodeću poziciju.

Alonsa su do kraja utrke s drugog mjesta izgurali Webber (37. krug od 44) i Button (42.). Pokušao je Španjolac s taktikom dvaju odlazaka u boks, pri čemu je drugi put mijenjao gume u 30. krugu. Prešao je na medium-varijantu koja nije izdržale do kraja.

Bilo je vrlo interesantno na početku utrke, kada se Nico Rosberg fantastičnim ulaskom u utrku s pete uspio probiti na vodeću poziciju. Hamilton je s druge pao na petu, Webber s treće na osmu poziciju.

Sljedeća utrka Svjetskog prvenstva za dva se tjedna vozi u Monzi za Veliku nagradu Italije.

VN Belgije, rezultati:

1. Vettel (Red Bull)

2. Webber (Red Bull) +03.741

3. Button (McLaren) +09.669

4. Alonso (Ferrari) +13.022

5. Schumacher (Mercedes GO) +47.464

6. Rosberg (Mercedes GP) +48.674...

Vezane vijesti

Hamiltonu VN Kanade

Hamiltonu VN Kanade

Britanski vozač Lewis Hamilton u McLarenu pobjednik je Velike nagrade Kanade, sedme utrke SP-a Formule 1 održane u Montrealu. Hamilton je sedmi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika