29.08.2011. / 08:23

Autor: Deutsche Welle

Tripoliju prijete glad i politički vakum

Okončanje borbi između pobunjenika i Gadafijevih pristaša nije na vidiku. U glavnom gradu Libije, čiji veći dio kontroliraju pobunjenici, opskrba hranom je u kritičnom stanju

ArhivaArhiva"Glavni grad je pod našim nadzorom", kaže jedan od pobunjeničkih zapovjednika. Gradska četvrt iz koje su u proteklih nekoliko dana Gadafijevi vojnici pucali na aerodrom u Tripoliju je pod kontrolom pobunjenika. Opskrba stanovništva životnim namirnicama, pitkom vodom i benzinom je sve lošija. Kratko prije bajrama to nisu dobre vijesti.

U gradu povremeno nestaje električne energije. Teško je doći do goriva za agregate. Predsjednik pobunjeničkog Nacionalnog prijelaznog vijeća je najavio da će u grad uskoro biti dostavljeno 30.000 tona benzina. Osim toga, uskoro će biti dopremljeno i nužno gorivo za normalizaciju opskrbe grada vodom. Jedan od stanovnika Tripolija pobunjenicima je poručio: „Želimo da pobunjenici ponovo otvore prodavaonice i tržnice. U gradu nema hrane i vode. Nema ništa. Trebaju ponovo otvoriti tržnice kako bi se mogli vratiti u normalan život".

Bolnice bez opreme

Zabrinutost zbog stanja u bolnicama u gradu je izrazio i Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC). Robin Waudo, glasnogovornik organizacije upozorio je kako su bolnicama pod hitno potrebni lijekovi i medicinski materijal, posebno materijal za operacije i infuzije. Zbog teške sigurnosne situacije nedostaje i medicinskog osoblja. Zednjih nekoliko dana je u bolnice došlo više pomoćnog osoblja, ali u bolnicama koje se nalaze u blizini zone u kojoj se vode borbe, još uvijek nedostaje liječnika, kaže ICRC.

U subotu je u Tripoliju pokopano nekoliko desetaka ljudi koji su poginuli u borbama zadnjih dana. Više od 50 pougljenih tijela pronađeno je u izgorijelom skladištu pored vojne baze, južno od glavnog grada Libije.

Budući da trenutačno nije u stanju kontorlirati sigurnosnu situaciju, Nacionalno prijelazno vijeće razmišlja da na određeno vrijeme na teritoriji Libije stacionira policajce iz drugih arapskih i muslimanskih zemalja. Predsjednik Vijeća Mustafa Abd al-Džalil je pomoć zapadnih snaga sigurnosti kategorički odbio.

Arapska liga, koja je Libiju ponovo vratila u svoje članstvo, zatražila je od Vijeća sigurnosti i drugih zemalja da odmrznu novac Gadafijevog režima pohranjen u njhovim bankama. Predsjednik izvršnog komiteta Nacionalnog prijelaznog vijeća Mahmud Džibril je rekao da Prijelazno vijeće pod hitno mora ispuniti potrebe građana, inače prijeti nastajanje "političkog vakuma".

Autor: Hans Michael, Mehmed Smajić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika