05.11.2002. / 00:00

Autor: Ana Glavina

HAAG

MOGUĆE NOVO SUĐENJE BLAŠKIĆU

MOGUĆE NOVO SUĐENJE BLAŠKIĆU

Zbog novih dokaza koje je podnijela obrana Tihomira Blaškića, za 21. studenog zakazana je sjednica Žalbenog vijeća Haaškog suda, na kojoj će se razmotriti da li novi dokazi opravdavaju pokretanje novog suđenja. Blaškičev odvjetnik Anto Nobilo izjavio je da se radi o dramatičnoj ali očekivanoj promjeni. Dokaze, koji bi mogli dovesti do preokreta u postupku, obrana je dobila iz tri izvora. Nobilo kaže kako se radi o onima iz arhiva HVO-a, koji su ležali u podrumu HIS-a, a koje je na raspolaganje stavila nova vlada, zatim o dokazima vezanim uz Lašvansku dolinu iz Ureda predsjednika koje je na uvid stavio hrvatski predsjednik Mesić, te o dokazima koje je na raspolaganje stavilo haaško tužiteljstvo nakon što ih je pronašlo u arhivu Armije BiH.
Bivšeg zapovjednika operativne zone Središnja Bosna Tihomira Blaškića prvostupansko vijeće Haaškog suda u ožujku 2000.osudilo je na 45 godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Srednje Bosne, uključujući pokolj stotinu Muslimana Ahmića u travnju 1993. Novi dokazi koji jasno udovoljavaju kriteriju za uvođenje u žalbeni postupak, a žalbeno vijeće u ovoj fazi postupka ne bi bilo spremno donijeti oslobađajuću presudu na temelju prihvatljivih dokaza bez da ponovno sasluša cijeli predmet. Zbog toga je pozvalo tužiteljstvo i obranu da se očituju o mogućnosti pokretanja novog suđenja za neke ili sve točke optužnice.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika