29.08.2011. / 09:52

Autor: Hina , Nacional.hr

Yoshihiko Noda budući japanski premijer

Noda (54), koji je u prvom krugu glasovanja bio drugi, dobio je u drugom krugu 215 glasova, dok je Kaieda dobio 177 glasova zastupnika vladajuće Demokratske stranke Japana (DPJ)

Yoshihiko Noda (Wikipedia)Yoshihiko Noda (Wikipedia)Japanski ministar financija Yoshihiko Noda postat će sljedeći japanski premijer pošto je u ponedjeljak na glasovanju za čelnika vladajuće stranke pobijedio svog protukandidata ministra trgovine Banrija Kaiedu.

Noda (54), koji je u prvom krugu glasovanja bio drugi, dobio je u drugom krugu 215 glasova, dok je Kaieda dobio 177 glasova zastupnika vladajuće Demokratske stranke Japana (DPJ).

Analitičari ocjenjuju da je Noda kvalificiraniji za rješavanje problema velikog japanskog javnog duga, koji je dvostruko veći od japanskog BDP-a. Nodu, koji će na mjestu premijera zamijeniti odlazećeg predsjednika vlade Naota Kana, podržali su i vodeći japanski gospodarstvenici i ulagači.

Japanski parlament trebao bi formalno potvrditi novog premijera na glasovanju u utorak.

Glavni izazovi s kojima će se Noda suočiti na mjestu premijera su veliki javni dug i usporeno gospodarstvo te obnova zemlje nakon potresa i tsunamija 11. ožujka koji su u Fukushimi izazvali najtežu nuklearnu katastrofu nakon Černobila.

Nijedan japanski premijer izabran nakon 2006. nije se na tom položaju uspio zadržati dulje od godinu dana.

Vezane vijesti

Britanski premijer zaboravio kćer u pubu

Britanski premijer zaboravio kćer u pubu

Britanski premijer David Cameron zaboravio je svoju stariju kćer od osam godina u pubu gdje je ručao s obitelji, priznao je Downing Street u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika