29.08.2011. / 10:36

Autor: Nacional.hr

Vesna Pešić: 'Ako Srbija nastavi s ovom politikom, nećemo dobiti ništa'

Prema njezinim riječima, Srbija ima realnu šansu da u pregovorima s Prištinom, uz asistenciju Europske unije, dogovori široku autonomiju za sjever Kosova, koja bi tu sačuvala institucije kosovskih Srba

Vesna Pešić (Wikipedia)Vesna Pešić (Wikipedia)"Pred Srbijom su alternative - hoće li u Europsku uniju bez Kosova ili neće u Europsku uniju, također bez Kosova. I to je jedino što nam se nudi. Ako nastavimo s aktualnom politikom, i Kosovo i EU, nećemo dobiti ništa", rekla je u intervjuu za Blic Vesna Pešić, zastupnica u Skupštini Srbije i bivša veleposlanica Srbije u Meksiku.

Prema njezinim riječima, Srbija ima realnu šansu da u pregovorima s Prištinom, uz asistenciju Europske unije, dogovori široku autonomiju za sjever Kosova, koja bi tu sačuvala institucije kosovskih Srba. "Ali i to bi značilo da bi to bila autonomija u okviru kosovske države", rekla je Vesna Pešić.

Dodaje da čak i savjetnici njemačke kancelarke Angele Merkel sudjeluju u izradi plana da Srbi na sjeveru Kosova dobiju autonomiju - dakle da imaju svoje školstvo, sudstvo, zdravstvo, regionalno predstavljanje. "Na njihovom čelu bili bi Srbi. To ne bi bile prištinske institucije, ali bi bile na Kosovu. O tome pišu njemački mediji i to bismo mogli dogovoriti sa Prištinom", kazala je Pešić.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 29.08.11. 11:30

Pogledaj to !Pa u Srbiji ima i glasonoša razuma?Da ne povjeruješ!Kako se samo probila od četničkog taloga ,na površinu?


registracija
22/3/11

vferari, 29.08.11. 11:33

Kada u Srbiji preko 50 posto srba počme ovko razmišlati problem će biti riješen jasno da tako trebaju razmišljati i naši u vladi pa nebi trebalo dolaziti do nepotrebnih nesuglasica


registracija
9/4/10

imela, 29.08.11. 12:09

autonomna republika srbija u republici kosovo. Zvuci poznato


registracija
28/3/11

danac, 29.08.11. 12:14

jedina osoba koja dosljedna zadnjih dvadeset godina.sreca pa je sloba-monstrum nije stigao ubiti.nakon izjave da srbi dizu se protiv slobe ne zato sta je svima uradio nego sto NIJE uradio,jer dok je druge tukao bili su svi ko jedan,ali kad se lopta prebacila u srbiju e onda su svi protiv njega.trebalo je imati muda pa tako nesto izjaviti 1999 g.


registracija
30/9/09

davor12345, 29.08.11. 12:15

Kosovo je Srbija i tačka!


registracija
22/6/10

Konstantinos, 29.08.11. 12:24

Gospodja Pesic i Cedomir Jovanovic su jedina svijetla buducnost Srbije!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 29.08.11. 13:25

bilo je teško čuti glasove razuma i kod nas početkom 90-ih. A trebalo je proći podosta godina da ljudi počnu shvaćati što se dešavalo i situaciju u koju smo dovedeni.
Da parafraziram Churchil-a (koji je ovo izjavio za Amere): Srbi uvijek donesu dobru odluku, nakon što isprobaju sve ostale opcije.
Zato nema zime; i Srbi ce jednog dana shvatiti.


registracija
31/1/11

MaiDee, 29.08.11. 14:53

Srbija treba da se odrekne Kosova i na taj nacin da svoj doprinos stvaranju moderne Evrope. Nastale bi dve drzave u kojima bi ziveo isti narod, pa bi se one po prirodi stvari, ujedinili u jednu. Zatim bi kao vecinsko stanovnistvo (u najskorijoj buducnosti), parlamentalno izglasali pripajanje Makedonije (vec su bili krenuli rat, pa od USA upozoreni da to moze i drugacije). Sledece akcije bi bile na jugu Srbije, u delu Crne Gore i Grcke, gde su vecinsko stanovnistvo, i time bi se zatvorio krug nastanka moderne, demokratske, muskimanske drzave Albanije, kojoj bi po prirodi stvari najveci prijatalji bile slovenske drzave - Hrvatska i Srbija.
I samo bi budala imala nesto protiv toga da Albanija aneksira deo srpske teritorije.
Pozdrav iz BGD. Ziveli


registracija
4/6/11

VladSerbia, 29.08.11. 15:24

Procitao sam taj intervju i bojim se da gospodja Pesic nije ovako formulisala stvari. Rekla je da bi u Srbiji trebalo biti mnogo vise ateista kao i mnogo toga drugog. A inace, kao ambasadorka u Meksiku nije uradila nista za Srbiju.


registracija
17/4/11

DONDON, 29.08.11. 16:09

Uzalud ih ova gospođa pokušava osvijestiti, tamo je veoma mali broj onih koji vide realnost i istinu. Robovi su samozaljubljenosti, nerealnih političkih, teritorijalnih, ... ambicija, što nije opasno samo za njih. Biračko tijelo im je u velikoj većini okrenuto prema radikalnim strujama, tako da je najizglednije da Srbija neće dugo ući u EU, ali i da nikada više neće imati Kosovo u svojim granicama.


registracija
17/4/11

DONDON, 29.08.11. 16:21

Da Srbi nisu to što jesu, odnosno da su pametni, raspustili bi vojsku, jer im je taj trošak ionako suvišan, nepotreban. Izjavljuje Tadić da oni ne žele rat. A, s čim bi i protiv koga bi to ratovali i da žele, kad im je NATO stegao obruč oko svih granica. Zar ga nisu već osjetili?!


registracija
9/3/11

ajme3meni, 31.08.11. 18:09

Vlad Serbia,

nije novinar ništa napisao što nije izjavila gđa. Pešić Blicu.

"Pred Srbijom su alternative - da li hoće u Evropsku uniju bez Kosova ili neće u Evropsku uniju, takođe bez Kosova. I to je jedino što nam se nudi. Ako nastavimo sa aktuelnom politikom, i Kosovo i EU, nećemo dobiti ništa, kaže u intervjuu za „Blic“ Vesna Pešić, poslanica u Skupštini Srbije i bivša ambasadorka u Meksiku.

Ona navodi da vlasti u Beogradu moraju da prihvate činjenicu da su granice na Balkanu povučene i da neće biti podele Kosova, u šta se veruje u krugovima oko Borisa Tadića. Kako kaže, neće se dozvoliti nasilni ulazak Prištine na sever Kosova, isto kao što se neće dozvoliti sadašnje neregulisano stanje koje je stalni izvor tenzija, nasilja i opasnih situacija.

Realno je šansa da se u pregovorima Beograda i Prištine, uz asistenciju EU, dogovori široka autonomija za sever Kosova, koja bi tu sačuvala institucije kosovskih Srba i tako one ne bi bile predate Prištini, ali to znači da bi to bila autonomija u okviru kosovske države - kaže Vesna Pešić."

Da li takav plan priprema EU?
- Da, čak i savetnici Angele Merkel učestvuju u izradi plana da Srbi na severu Kosova dobiju autonomiju. Dakle, da imaju svoje škole, svoje sudstvo, svoje zdravstvo, regionalno predstavljenje... i na njihovom čelu bi bili Srbi. To ne bi bile prištinske institucije, ali bi bile u okviru Kosova. O tome pišu nemački mediji i to bismo mogli da dogovorimo s Prištinom.

Da li mislite da bi bilo ko od vlasti u Srbiji mogao da prihvati takav plan, jer bi to značilo priznavanje nezavisnosti Kosova?
- To bi bilo funkcionalno rešenje, u smislu dve Nemačke posle Drugog svetskog rata, koje implicite, tj. u realnosti priznaje postojanje onog drugog, ali su sva praktična pitanja rešena i sukobi eliminisani. EU neće da podnosi više sukobe na Balkanu i traži mir i dobru regionalnu saradnju.

Da li u neko u Srbiji ima dovoljno hrabrosti da na takav način reši kosovski problem?
- Problem i jeste u tome što te hrabrosti nema i tako se najviše šteti nama, građanima Srbije. Zato ćemo mi ostati zakucani u jednoj potpuno neuspešnoj politici, koja će se završiti tako što mi nećemo biti u EU, a nećemo imati ni Kosovo, jer je ono davno izgubljeno. Bez hrabrosti izgubiće se realna šansa da izvučemo te institucije na severnom Kosovu o kojima se toliko sada govori.
Namerno se truje narod s pričama da će se vratiti Kosovo i da ga je moguće vratiti i ući u EU. To je iluzija jer jedna strana ponude ne postoji. Ne može da se nudi ono što se nema. Kad predsednik Tadić kaže da naši nacionalni interesi nikoga ne ugrožavaju, ja dodam jednu zapetu i kažem: „Sem nas“."


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika