29.08.2011. / 12:43

Autor: Deutsche Welle

Energetski giganti "na cjedilu"

Katastrofa u Fukushimi utjecala je na veliki zaokret njemačke energetske politike. Trenutno radi 17 reaktora. Prošle godine proizveli su oko 11 posto struje. Do 2022. nuklearne elektrane bi trebale prestati sa radom.

Alternativni izvori energije postaju sve interesantnijiAlternativni izvori energije postaju sve interesantnijiTime su, prije svega, pogođeni veliki energetski koncerni, koji su slabo pripremljeni za nova vremena. Novu šansa, sa druge strane, će dobiti lokalni ponuđivači, procjenjuju stručnjaci.

Potres, tsunami i prije svega nuklearna katastrofa u Fukushimi u dalekom Berlinu izazvali su prave političke potrese. Munjevitom brzinom, kao da je poplavni sval zahvatio njemačku obalu, reagirala je savezna kancelarka Anglela Merkel.

„Upravo iz tog razloga poništiti ćemo nedavno donesenu odluku o produženju rada njemačkih nuklearki i taj moratorij važit će tri mjeseca."

Do 2022. planira se gašenje svih njemačkih nuklearnih elektrana

Njihov rad trenutno kontroliraju četiri velike energetske kompanije: RWE, Vattenfall, E.on i EnBw. One se sada, osjećaju ostavljenima na cjedilu. Samo nekoliko meseci ranije vlada je donijela odluku o produženju rada nuklearki. Istovremeno, drastično se promijenilo i raspoloženje građana o korištenju nuklearne energije. Četiri energetska giganta bili su najprije uzdržani prema odlukama vlade. Vrijeme dok traju rasprave, E.on želi iskoristiti na pravi način, priopćeno je iz te kompanije.

„Tešku 2011. i 2012. godinu iskoristiti ćemo za konsolidiranje svih dijelova poslovanja. Za to vrijeme stvoriti ćemo temelje za novu strategiju koja će od 2013. godina stupiti na snagu."

Ali kako bi ta nova strategija trebala izgledati? To je sada veoma teško reći, kaže stručnjak za energetiku Uve Leprih sa Instituta za energetske sisteme budućnosti iz Sarbrikena i dodaje:

„Kada se čovjek navikne na dugogodišnju ogromnu zaradu, onda traži polja na kojima tu zaradu može i u budućnosti ostvariti, a to će biti veoma teško."

Nestajanje struje?

S obzirom da uvjerljivih koncepata za budućnost još uvijek nema, velike energetske kompanije za sada nastavljaju priču o nezamjenljivosti nuklearne energije. Direktor koncerna RWE Juergen Grossman početkom travnja je upozorio:

„Morati ćemo računati sa češćim nestajanjem struje, dva-tri puta godišnje."

To se do sada nije dogodilo, a stručnjaci smatraju da ni sljedećih godina neće, sve dok ne bude ugašen i posljednji nuklaerni reaktor. Grossman kaže da će se do tada pribjeći starijim konceptima:

„Moramo računati sa tim da je nuklearnu energiju sada najbrže zamijeniti upotrebom fosilnih goriva. To će najvećim dijelom biti ugljen, jer plina nemamo dovoljno."

Upotreba te vrste goriva nije alternativa

Savezna vlada je priopćila da će se i dalje zalagati za zaštitu životne sredine, a korištenjem fosilnih goriva oslobađa se previše štetnih i otrovnih plinova. Smanjenju štetnih plinova može doprinijeti samo korištenje obnovljivih izvora energije, kao što su vjetar, sunce, biomase ili voda.

Stručnjak za energetiku Leprih kaže da su velike kompanije u obnovljivu energiju da sada uložile dio novca, ali ističe da je ta svota zanemariva ako se govori o ozbiljnijoj promjeni energetske politike. Leprih predviđa i da će sljedećih godina doći do velikih promjena na tržištu i da će manje kompanije imati sve veću ulogu u proizvodnji struje od obnovljivih izvora energije. Za četiri velike kompanije dolaze teška vremena, smatra Leprih.

„Na energetskom tržištu će biti mnogo više aktera, tržište će se decentralizirati i veliki koncerni će morati razmisliti kako da pronađu svoje mjesto."

Autori: Dirk-Ulrih Kaufman / Boris Rabrenović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika