29.08.2011. / 14:04

Autor: Hina

Popularnost Pahorove vlade i dalje pada: Podržava ga tek 20 posto birača

Popularnost vlade slovenskog premijera Boruta Pahora i dalje je u padu, a prema anketi koju je u ponedjeljak objavio poslovni dnevnik "Finance" podržava je samo 20 posto birača.

Borut PahorBorut PahorPopularnost vlade slovenskog premijera Boruta Pahora i dalje je u padu, a prema anketi koju je u ponedjeljak objavio poslovni dnevnik "Finance" podržava je samo 20 posto birača.

Da podupire sadašnju Pahorovu koalicijsku vladu izjasnilo se samo 20 posto sudionika redovite mjesečne ankete, koja obuhvaća 800 ispitanika i koju za "Finance" provodi agencija Episcenter, dok je 77 posto ispitanih ne podupire. Riječ je o najnižem stupnju potpore sadašnjoj vladi otkako je prije tri godine došla na vlast, navodi list.

Istodobno, broj birača koji bi na mogućim prijevremenim izborima glasovali za Pahorove Socijalne demokrate (SD) iznosi samo 15 posto, dok je broj onih koji bi glasovali za oporbenu Slovensku demokratsku stranku (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše povećan u odnosu na prethodni mjesec i sada iznosi 27 posto.

Time je razlika među njima povećana za dva posto u korist Janšine stranke, prema anketi iz srpnja, iako je vodeća stranka oporbe najveću potporu birača imala u lipnju, kada joj je u anketi svoj glas davalo rekordnih 32 posto ispitanika, pokazuje ispitivanje Episcentra.

Pahorova koalicija, u kojoj je sada uz njegove Socijalne demokrate (SD) još samo Liberalno-demokratska stranka (LDS) bivše ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal, dogovorila se u ponedjeljak da će za novog predsjednika parlamenta kandidirati Ljubu Germiča, a od glasovanja je uveliko ovisna sudbina sadašnje vlade.

Germič je zastupnik LDS-a, no politički se do sada nije isticao, a na tom bi mjestu trebao naslijediti Pavla Gantara koji je kao član stranke Zares podnio ostavku nakon što je ta stranka napustila Pahorovu koaliciju. Za njegovu potvrdu oslabljena koalicija trebat će na prvoj sjednici parlamenta nakon ljetne stanke osigurati 46 glasova, jedan više od polovice broja zastupnika, što neće biti lako s obzirom da u zastupničkim klupama sjede samo 33 zastupnika tih stranaka.

Pahorova koalicija računa na glasove nezavisnih zastupnika, mogućih "otpadnika" iz oporbenih stranaka te na činjenicu da ni svim zastupnicima oporbe ne odgovara parlamentarna kriza koja bi vodila u raspuštanje zakonodavnog doma i prijevremene izbore krajem ove godine. Osiguravanje dovoljnog broja glasova za Germiča Pahorovoj bi koaliciji bio znak da će uspjeti dobiti većinu i za glasovanje o pet novih ministara u vladi krajem rujna, uz koje je glasovanje Pahor vezao svoj mandat.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika