29.08.2011. / 14:11

Autor: Hina

Ai Weiwei: Peking nehumani grad

Peking je kafkijanska prijestolnica, "stalni košmar" koji melje siromašne i otuđuje svoje stanovnike lišavajući ih temeljnih prava, piše slavni kineski disident i umjetnik Ai Weiwei, koji bi ponovo mogao osjetiti svu strogoću komunističkog režima.

Ai WeiweiAi WeiweiPeking je kafkijanska prijestolnica, "stalni košmar" koji melje siromašne i otuđuje svoje stanovnike lišavajući ih temeljnih prava, piše slavni kineski disident i umjetnik Ai Weiwei, koji bi ponovo mogao osjetiti svu strogoću komunističkog režima.

"To je grad nasilja" u koje postajete "poput luđaka", piše Ai, koji je nedavno bio tajno zatvoren na tri mjeseca.

"Peking je sastavljen od dva grada. Jedan je satkan od moći i novca. Od ljudi kojima se fućka za svoje susjede; koji vam ne ulijevaju povjerenje. Drugi je grad očaja i beznađa. Gledam ljude u autobusu i u njihovim očima ne vidim nadu", stoji u tekstu koji prenosi Newsweek.

Ai Weiwei podsjeća da svake godine u grad pristižu milijuni migranata koji grade njegove mostove, ceste i zgrade.

"Svake godine izgrade Peking veličine grada iz 1949. To su pekinški robovi. Žive kao skvoteri u ilegalnim zdanjima koje Peking ruši kako se širi", piše Ai.

Taj kineski umjetnik je bio zatvoren od početka travnja do kraja lipnja. Od izlaska živi pod prismotrom i ne smije napustiti Peking.

Ai (54) je jedan od najpoznatijih suvremenih kineskih umjetnika, a u široj svjetskoj javnosti najpoznatiji je po tome što je jedan od autora nacionalnog stadiona u Pekingu poznatog pod nazivom "Ptičje gnijezdo", izgrađenog za Olimpijske igre 2008.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

registracija
4/6/11

VladSerbia, 29.08.11. 15:21

Kao nekome kome je sinologija struja i ko je dugo u Kini, mogu samo da Vam kazem da je on samo slavan van Kine. Ovo sto je napisao za Peking je delimicno tacno, ali to se moze reci za masu gradova zemalja u razvoju, pa i za americke.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika