29.08.2011. / 14:38

Autor: Hina , Nacional.hr

'10 mil. eura mita': Sanader se pred USKOK-om izjašnjava o predaji Ine Molu

Kada je u srpnju iznosio obranu u tom slučaju Sanader nije želio odgovarati na pitanja tužitelja, ističući tek da nije odgovoran za ništa što mu stavljaju na teret

Ivo Sanader: foto: Pixsell (arhiva)Ivo Sanader: foto: Pixsell (arhiva)Bivši premijer Ivo Sanader sutra bi pred USKOK-ovim istražiteljima trebao iznijeti svoju obranu zbog sumnji da je primio 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava hrvatske naftne kompanije INA mađarskome MOL-u.

Kao i ranija dva ispitivanja i ovo će se održati u zatvoru u Remetincu, gdje je Sanader već mjesec i pol dana, od kada ga je Austrija izručila Hrvatskoj zbog sumnji da je u više korupcijskih afera zlouporabio položaj i ovlasti, udružio se zbog počinjenja kaznenih djela te primao mito.

Jedan od njegovih odvjetnika Čedo Prodanović kazao je da bi ispitivanje trebalo početi u 13,30 sati te da ne bi trebalo dugo trajati jer je riječ o slučaju koji nije obiman kao primjerice istraga u slučaju "Fimi media" u kojoj se Sanadera tereti da je kao prvi čovjek vlade sudjelovao u izvlačenju više od 100 milijuna kuna iz državnih poduzeća i ministarstava.

Kada je u srpnju iznosio obranu u tom slučaju Sanader nije želio odgovarati na pitanja tužitelja, ističući tek da nije odgovoran za ništa što mu stavljaju na teret. Jednako je postupio i prilikom svjedočenju u kojemu je negirao optužbe da je 1994. i 1995. kao zamjenik ministra vanjskih poslova od Hypo banke uzeo proviziju od 3,5 milijuna kuna za kredit koji je dobila vlada.

Istraga za primanje 10 milijuna eura od mađarskog MOL-a posljednja je u nizu antikorupcijskih istraga, pokrenuta sredinom lipnja ove godine. USKOK sumnja da su u nezakonitostima koje su mađarskom MOL-u trebale omogućiti da preuzme upravljačka prava u INI, uz bivšeg premijera, sudjelovali i bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec te direktor MOL-a Zsolt Hernadi, čije je ispitivanje Hrvatska zatražila preko međunarodne pravne pomoći.

Umiješanost u aferu ranije je odbacio i Polančec, koji je na tvrdnje da je ostale članove vlade doveo u zabludu javno poručio da su svi znali o čemu se radi.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 29.08.11. 15:35

10 milja€ mita?Sanader bi glatko to pobio na poligrafu.Naime,primio je puno više.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika