29.08.2011. / 15:43

Autor: Hina

'Sveta utaja': I Talijani se bune protiv crkvenih povlastica

Tjednik L'Espresso lijeve orijentacije objavio je u zadnjem broju napis "Sveta utaja" u kojemu žestoko kritizira Crkvu za njezine porezne privilegije, tvrdeći da "zakon nije isti za sve"

Papa Benedikt XVI (arhiva)Papa Benedikt XVI (arhiva)U času kada Silvio Berlusconi priprema Talijanima drastične mjere štednje zbog ekonomske krize u državi, građanski pokret želi da se preispitaju porezne povlastice Katoličke crkve, koje su tabu tema za glavninu političke klase i za Vatikan, piše AFP u ponedjeljak.

Na prijedlog talijanske radikalne stranke taj je pokret na Facebooku prikupio više od 130.000 potpisa. Traži da se preispitaju porezne povlastice Crkve i Vatikana, u času kada sve društvene skupine prosvjeduju protiv stezanja remena koje ih očekuje.

Radikali, naime, traže da se velika Crkvena imovina ubuduće više ne izuzima od mjesnih poreza na nekretnine.

Tjednik L'Espresso lijeve orijentacije objavio je u zadnjem broju napis "Sveta utaja" u kojemu žestoko kritizira Crkvu za njezine porezne privilegije, tvrdeći da "zakon nije isti za sve".

Po pisanju L'Espressa, moćna talijanska biskupska konferencija čini pritisak na sve talijanske vlade, i ljevičarske i desničarske, da odbiju bilo kakvu promjenu sustava oporezivanja Crkve.

Angelino Alfano, tajnik vladajuće stranke Naroda slobode stao je u obranu Crkve: "Penalizirati Crkvu znači činiti zlo onima koji su najnezaštićeniji", a za koje se ona skrbi, rekao je.

Po ocjeni vatikanista Brune Bartolonija, premda "Crkveni redovi ističu kako im izuzeće od poreza omogućuje da čine djela milosrđa", jednog dana će se "cijeli sustav ipak morati promijeniti kako bi Crkva bila solidarnija s poreznim obveznicima".

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 29.08.11. 18:24

Jasno! Svijet neka se uspostavi po želji Svete stolice i neka se takav ne mijenja 1000 godina! Jebo siromahe, oni su ionako siromašni i uvijek ih ima! Da ima i robova oni bi rekli da tako mora biti! Stezanje remena??? Za sve samo za crkvu ne! Institucija koja živi izvan prostora i vremena!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika