29.08.2011. / 17:43

Autor: Hina

Davutoglu: Turska želi više integracije na Balkanu

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu izjavio je u ponedjeljak kako njegova vlada želi trajnu stabilnost i mir na području jugoistočne Europe i na stajalištu je kako to područje treba igrati odlučujuću ulogu u rješavanju postojećih problema.

Ahmet DavutogluAhmet DavutogluTurski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu izjavio je u ponedjeljak kako njegova vlada želi trajnu stabilnost i mir na području jugoistočne Europe i na stajalištu je kako to područje treba igrati odlučujuću ulogu u rješavanju postojećih problema.

"Turska želi vidjeti novi Balkan na početku 21. stoljeća koji će obilježiti mir, razumijevanje i suradnja... To treba biti regija koja će gospodarski i kulturno biti ujedinjena", kazao je Davutoglu u Sarajevu na predavanju o ulozi Turske na Balkanu koje je održao na poziv američkog sveučilišta u Bosni i Hercegovini.

Davutoglu boravi u BiH od nedjelje u trodnevnom posjetu zajedno sa suprugom i tri sina, a sam je istaknuo kako ondje nije došao samo radi političkih susreta nego i kako bi "sa svojom bosanskom obitelji proslavio Bajram".

Šef turske diplomacije kazao je kako je krajnje vrijeme da se promijeni slika o Balkanu u svijetu kao području sukoba, nasilja i podjela te da ono treba ponuditi novi model integracije kojim će potvrditi svoje mjesto unutar Europske unije.

Kazao je kako je na tom putu ohrabrujući primjer kakav pruža Hrvatska koja kao članica NATO-a i buduća članica EU pruža snažnu potporu BiH.

"Pitanje o tome kako treba izgledati ova regija tiče se svih naroda koji ovdje žive", kazao je Davutoglu, dodajući kako je pozicija Turske jasna jer ona želi suradnju i napredak za sve.

"Balkan je danas jedno od najotvorenijih podučja za gospodarsku i kulturnu suradnju. Nama treba reintegracija gospodarskih potencijala i to će također eliminirati mogućnost novih sukoba", izjavio je Davutoglu, dodajući kako je to prijedlog za "novi, moderniji pristup rješavanju problema".

Istaknuo je kako Balkan treba prestati promatrati kroz krizne situacije te bi tu regiju trebalo promatrati kao cjelinu koja može napredovati samo kroz suradnju.

"Turska želi stvoriti viziju, san o tome što regija treba biti i kroz tu optiku baviti se kriznim situacijama", kazao je Davutoglu.

Ocijenio je kako multikulturalizam prisutan na Balkanu, unatoč svim problematičnim zbivanjima, i dalje predstavlja vrijedno nasljeđe a upravo te životne vrijednosti mogu dovesti do boljitka za razliku od različitih ideologija.

Problemi Balkana, baš kao i na Bliskom istoku, proistječu prije svega iz nedostatka uzajamnog dijaloga, drži Davutoglu koji je stoga pozvao na više sastanaka i izravnih razgovora umjesto polemiziranja uz posredovanje medija.

Eventualna neslaganja ne smiju biti zapreka razgovorima, kazao je turski dužnosnik objašnjavajući kako je to osnova regionalnih inicijativa koje potiče vlada u Ankari.

"Mi smo promijenili percepciju po kojoj Turska ima nerješive probleme sa susjedima", konstatirao je Davutoglu, nudeći isti recept i drugim zemljama.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika