29.08.2011. / 18:07

Autor: Hina

MUP i DORH potpisali protokol o zajedničkom radu

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i glavni ravnatelj policije Oliver Grbić potpisali su danas Protokol o zajedničkom radu tijekom prethodnog i kaznenog postupka kojim se objašnjavaju procedure postupanja, objavio je danas MUP na svojim internetskim stranicama.

Mladen BajićMladen BajićGlavni državni odvjetnik Mladen Bajić i glavni ravnatelj policije Oliver Grbić potpisali su danas Protokol o zajedničkom radu tijekom prethodnog i kaznenog postupka kojim se objašnjavaju procedure postupanja, objavio je danas MUP na svojim internetskim stranicama.

Primjena tog protokola počinje 1. rujna ove godine, kada počinje i potpuna primjena novog Zakona o kaznenom postupku po kojemu će istrage za sva kaznena djela ubuduće voditi tužitelji, a ne više istražni suci. U protekle dvije godine taj se model primjenjivao samo u "uskočkim" slučajevima.

U MUP-u kažu da je protokol potpisan upravo sa svrhom što učinkovitije primjene ZKP-a, ali i zakona o državnom odvjetništvu, USKOK-u te o policijskim poslovima i ovlastima.

Na potpisivanju su bili ministri pravosuđa i unutarnjih poslova Dražen Bošnjaković i Tomislav Karamarko, koji je rekao da se spomenutim protokolom potpuno razjašnjavaju pozicije i jasno dijele uloge državnog odvjetništva i policije.

"Neće dolaziti do kolizija, zabuna i poklapanja, već ćemo doista biti dobro usklađeni", rekao je Karamarko i dodao kako razvoj odnosa među institucijama ima svoje zakonitosti, uspone i padove, no one rade za društveno dobro.

"Od danas se težište premješta na edukaciju policijskih službenika i državnih odvjetnika na terenu, što će se činiti zajedničkim snagama, dok konstantno prisutni trebaju biti suradnja i razumijevanje. Nadam se da ćemo tim pristupom ostvariti rezultate", rekao je Bajić. Ocijenio je da su omogućeni takvi uvjeti koji će pokazati da su policija i državno odvjetništvo, uz pomoć novoga ZKP-a, drugih zakonskih okvira i spomenute edukacije, "beskompromisni borci protiv kriminala".

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika