29.08.2011. / 18:24

Autor: Totalsport , Nacional.hr

SP u Atletici, rezultati: Robles diskvalificiran nakon pobjede

Slavio je svjetski rekorder s vremenom 13.14 ispred za nijansu sporijeg Amerikanca Jasona Richardsona (13.16) i Kineza Liu Xianga (13.27), ali je nakon utrke diskvalificiran jer je rukom, premda slučajno, zakačio Liu Xianga

Dayron RoblesDayron RoblesU jednoj od najizjednačenijih disciplina Svjetskoga atletskog prvenstva u Daeguu, muškoj utrci na 110 metara s preponama, svoje prvo zlato na Svjetskim prvenstvima opet nije osvojio aktualni olimpijski pobjednik, Kubanac Dayron Robles.

Slavio je svjetski rekorder s vremenom 13.14 ispred za nijansu sporijeg Amerikanca Jasona Richardsona (13.16) i Kineza Liu Xianga (13.27), ali je nakon utrke diskvalificiran jer je rukom, premda slučajno, zakačio Liu Xianga. Prvo je mjesto tako pripalo Richardsonu, drugo Liuu, dok se broncom okitio Britanac Andrew Turner (13.44).

Imao je Liu u ruci zlato izbivši u drugoj polovici utrke na prvo mjesto, no na pretposljednjoj se preponi njegova lijeva ruka ispreplela s Roblesovom desnom, te je Kinez nakon toga vidljivo izgubio ritam u koracima, da bi potom do cilja srušio i posljednju preponu završivši tek na trećem mjestu.

Kinezi su nakon utrke uložili žalbu i suci su je uvažili, premda ona Kinezu neće donijeti zlato. Odmah nakon utrke bilo je vidljivo da se Robles odmah išao ispričati Liuu.

Treći veliki favorit i čovjek s trećim najbržim svjetskim vremenom u povijesti discipline nakon Roblesa i Liua, Amerikanac David Oliver, zauzeo je tek peto mjesto. Pomaknuo se kasnije na četvrto s vremenom trećeplasiranog Turnera.

Američka sprintašica Allyson Felix neće spojiti zlata na 400 i 200 metara. U finalu najduže sprinterske dionice za atletičarke pobijedila ju je Bocvanka Amantle Montsho donijevši prvo zlato toj afričkoj državi na Svjetskim prvenstvima. Vodila je veći dio utrke i završila je s osobnim i nacionalnim rekordom od 49.56 sekundi. Felix, koja ju nije uspjela prestići u samoj završnici, bila je tri stotinke sekunde sporija. Otrčala je svoje najbolje vrijeme. Četvrto uzastopno svjetsko zlato na 200 metara tražit će u nastavku natjecanja.

Tek je sedma u finalu bila braniteljica naslova iz Berlina, Amerikanka Sanya Richards-Ross.

Drugo svjetsko zlato, prvo nakon Osake 2007. godine, osvojila je u utrci na stotinu metara za atletičarke Amerikanka Carmelita Jeter pobijedivši s vremenom 10.90 sekundi. Sedam stotinki sekunde u krajnjoj je, osmoj stazi sporija bila Jamajčanka Veronica Campbell-Brown, dok je treće mjesto sa stotinkom sporijim vremenom pripalo Kelly-Ann Baptiste s Trinidada i Tobaga. Braniteljica naslova iz Berlina prije dvije godine, Jamajčanka Shelly-Ann Fraser-Pryce zaostala je još stotinku na četvrtom mjestu.

Novozelanđanka Valerie Adams obranila je zlato iz Berlina u ženskoj kugli s hicem od 21.24 metra, što predstavlja novi rekord Svjetskih prvenstava.

Japanac Koji Murofashi, olimpijski pobjednik iz Atene prije sedam godina, slavio je u bacanju kladiva s rezultatom 81.24 metra, dok je Slovenac Primož Kozmus, dotadašnji svjetski prvak i olimpijski pobjednik, zauzeo treće mjesto.

Poljak Pawel Wojciechowski slavio je u skoku s motkom s preskočenih 5.90 metara. Istu je visinu preskočio i tehnički vrlo dotjerani Kubanac Lazaro Borges, ali je zbog viška skokova uzeo srebro. Oba su skakača skočila najbolje ovosezonske visine.

Dodajmo kako su svoj dolazak na IAAF World Challenge miting Zagreb 2011 potvrdili Koji Murofushi i Primož Kozmus.

SP u atletici, 3. dan, rezultati finala:

Bacanje diska, atletičari:

1. Murofashi (Jap) 81.24 metra

2. Pars (Mađ) 81.18

3. Kozmus (Slo) 79.39...

110 metara., atletičari:

1. Richardson (SAD) 13.16 sekundi

2. Liu Xiang (Kin) 13.27

3. Turner (Kub) 13.44 sekundi...

Skok s motkom, atletičari:

1. Wojciechowski (Polj) 5.90 metara

2. Borges (Kub) 5.90

3. Lavillenie (Fra) 5.85...

100 metara, atletičarke:

1. Jeter (SAD) 10.90 sekundi

2. Campbell-Brown 10.97

3. Baptiste (Tri) 10.98...

400 metara, atletičarke:

1. Montsho (Boc) 49.56 sekundi

2. Felix (SAD) 49.59

3. Kapačinskaja (Rus) 50.24...

Bacanje kugle, atletičarke:

1. Adams (Nzl) 21.24 metra

2. Ostapčuk (Bje) 20.05

3. Camarena-Williams (SAD) 20.02...

Vezane vijesti

Hanžek, rezultati: Roblesovo vrijeme sezone u Zagrebu

Hanžek, rezultati: Roblesovo vrijeme sezone u Zagrebu

Atletski miting u Zagrebu, Hanžekovićev memorijal, imao je i drugih zvijezda osim Usaina Bolta i Blanke Vlašić, prema kojima je ipak bila okrenuta… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika