29.08.2011. / 19:18

Autor: Hina

Načelni dogovor EU-a o embargu na sirijsku naftu

Europska unija spremna je proglasiti embargo na uvoz sirijske nafte zbog nastavka silovite represije nad prosvjednicima u toj zemlji, izjavili su europski diplomatski izvori.

EU je dogovorila načelni enbargo na sirijsku naftuEU je dogovorila načelni enbargo na sirijsku naftuEuropska unija spremna je proglasiti embargo na uvoz sirijske nafte zbog nastavka silovite represije nad prosvjednicima u toj zemlji, izjavili su europski diplomatski izvori.

"Postoji politički konsenzus o europskom embargu na uvoz sirijskih naftnih proizvoda", rekao je jedan od tih diplomata koji je htio ostati anoniman, nakon sastanka stručnjaka EU-a o tom pitanju u Bruxellesu.

Na tom se sastanku nijedna od 27 zemalja EU-a nije usprotivila embargu, dodao je drugi europski diplomat.

Odluka će stupiti na snagu koncem tjedna, pošto je potvrde vlade 27 europskih zemalja.

Odluka će imati snažan učinak: EU kupuje 95 posto nafte koju izvozi Sirija, što je četvrtina do trećine prihoda te zemlje.

No Europljani nastavljaju pregovore o uvođenju još jednog embarga, i to na ulaganje u sirijski naftni sektor.

Ove nove europske sankcije režimu Bašara al-Asada pribrajaju se ranijim mjerama protiv 50 osoba, među kojima su trojica iranskih dužnosnika, i osam sirijskih i iranskih "subjekata" povezanih s režimom i represijom koja još traje. No ovo su prve sankcije koje se odnose na naftni sektor.

Rusija je ocijenila da nije prigodan trenutak za uvođenje kaznenih mjera Damasku, kao odgovor na gušenje prosvjeda u kojemu je, po podacima UN-a, život izgubilo više od 2.200 civila.

Iran, blizak saveznik Damaska, optužuje zapadne i neke arapske zemlje da potiču i zlorabe nerede u Siriji.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika