29.08.2011. / 19:42

Autor: Hina

Rusija odgađa svemirsku misiju zbog pada

Rusija je odgodila iduće slanje letjelice s ljudskom posadom na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) za najmanje mjesec dana, a ruski dužnosnici u ponedjeljak kažu da bi svako buduća odgoda mogla prisiliti Moskvu da razmotri mogućnost da postaja ostane bez ljudi, prvi put u posljednjih deset godina.

Nakon Discoverya i Roskosmos je obustavljenNakon Discoverya i Roskosmos je obustavljenRusija je odgodila iduće slanje letjelice s ljudskom posadom na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) za najmanje mjesec dana, a ruski dužnosnici u ponedjeljak kažu da bi svako buduća odgoda mogla prisiliti Moskvu da razmotri mogućnost da postaja ostane bez ljudi, prvi put u posljednjih deset godina.

Ruska svemirska agencija Roskosmos objavila je svoju odluku kako bi se obavile sigurnosne provjere, nakon što se 24. kolovoza srušio teretni svemirski brod bez ljudske posade koji je prevozio hranu i gorivo za ISS.

U kratkom priopćenju ne navodi se datum novoga lansiranja, no ruske novinske agencije prenose da bi se šestočlana posada na ISS-u mogla vratiti na Zemlju oko 16. rujna, umjesto 8. listopada. Njihova zamjena mogla bi poletjeti prema postaji krajem listopada ili početkom studenoga, umjesto 22. rujna.

Agencija Interfax navodi riječi neimenovanog dužnosnika koji je rekao da će Roskosmos obaviti dva probna lansiranja rakete Sojuz prije nego pošalje astronaute u svemir.

Na ISS-u, svemirskom laboratoriju vrijednom 100 milijardi dolara u kojem sudjeluje šest zemalja, ljudska posada kontinuirano boravi duže od deset godina.

Vezane vijesti

Rusija daje zeleno svjetlo za lansiranje rakete

Rusija daje zeleno svjetlo za lansiranje rakete

Ruska svemirska agencija dala je u utorak zeleno svjetlo za ponovno lansiranje rakete za transport satelita, nakon što je otkriven uzrok neuspjelog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika