29.08.2011. / 20:10

Autor: Hina

Obama imenovao glavnim ekonomskim savjetnikom Alana Kruegera

Američki predsjednik Barack Obama izabrao je ekonomista rada Alana Kruegera za glavnog ekonomskog savjetnika Bijele kuće, koji bi trebao pridonijeti oporavku gospodarstva uoči izborne 2012. godine, izvijestio je u ponedjeljak američki javni radio NPR.

Alan KruegerAlan KruegerAmerički predsjednik Barack Obama izabrao je ekonomista rada Alana Kruegera za glavnog ekonomskog savjetnika Bijele kuće, koji bi trebao pridonijeti oporavku gospodarstva uoči izborne 2012. godine, izvijestio je u ponedjeljak američki javni radio NPR.

Bijela kuća je priopćila da će Obama imenovati Kruegera na čelo Vijeća ekonomskih savjetnika. Ako ga potvrdi Senat, Krueger bi zamijenio Austana Goolsbeea, koji je početkom kolovoza napustio administraciju.

"Kao jedan od vodećih ekonomista ove zemlje, Alan je bio ključni glas kod širokog spektra ekonomskih pitanja tijekom više od dva desetljeća", rekao je Obama u priopćenju. "Alan razumije teške izazove s kojima se naša zemlja suočava, i ja imam povjerenje da će nam pomoći u suočavanju s tim izazovima kao jedan od čelnika mog ekonomskog tima", dodao je.

Obama je s tom odlukom dovršio veliki preustroj gospodarskog tima koji je doveo u sa sobom u Bijelu kuću prije više od tri godine. Do sada su otišli savjetnici Larry Summers, Christina Romer i Austan Goolsbee, a Obama se i dalje u borbi s predodžbama da se gospodarstvo zaglavilo u nižoj brzini tijekom njegova mandata.

Ministar financija Timothy Geithner jedini je preostali visoki dužnosnik iz Obaminog izvornog ekonomskog tima. Prošloga je mjeseca, ministarstvo financija objavilo da će Geithner ostati na dužnosti, čime su prekinuta nagađanja da napušta administraciju.

Krueger je u prve dvije godine Obamine administracije radio kao pomoćnik ministra financija za ekonomsku politiku. Godine 2010., vratio se na sveučilište Princeton, na kojem je dulje od 20 godina predavao ekonomiju.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika