06.11.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

HAAŠKI SUD

ADMIRAL DOMAZET HAŠKI OPTUŽENIK

ADMIRAL DOMAZET HAŠKI OPTUŽENIK

Premijer Ivica Račan potvrdio je Nacionalaove napise objavivši u utorak da je Haški sud Vladi dostavio zahtjev za razgovor sa admiralom Davorinom Domazetom. Domazet je na razgovor pozvan kao opuženik u svojstvu načelnika Obavještajne službe Oružanih snaga RH od 1991. do 1997.
“Poštujem institucije Vlade, hrvatske države i institucije Haaškog suda i odazvat ću se bez ikakvih problema”, izjavio je admiral Domazet u utorak za Dnevnik HTV-a. Haški sud zatražio je razgovor sa još dvojicom osumnjičenih, međutim njihova imena Račan nije objavio rekavši samo da se radi o osobama s nižim činovima. Razgovor s haaškim istražiteljima bit će obavljen u Zagrebu za desetak dana.
Premijer Račan je ustvrdio da Hrvatska dobrovoljno, a ne pod pritiskom surađuje sa Haškim sudom, i na sastanku s čelnicima oporbe potvrdio da će Vlada poštivati svaku odluku Žalbenog vijeća Suda u Haagu o podnescima koje je Vlada tome Vijeću podnijela u ‘slučaju Bobetko’.
Zatim je već po običaju nakon objave optužnice za nekog hrvatskog časnika rekao da Vlada, odnosno njen Ured za suradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, nisu primili i ne znaju za nove optužnice iz Haaga.
Admiral Davor Domazet-Lošo završio je Vojni-pomorsku akademiju u Splitu 1971. te diplomirao na Zapovjedno-stožernoj školi 1984., a 1991. na Ratnoj školi. Do 1990. obnašao je dužnost pročelnika za obavještajnu analitiku i prosudbe u zapovjedništvu Vojno pomorske oblasti bivše JRM. Tijekom Domovinskog rata bio je načelnik Obavještajne uprave Glavnog stožera Oružanih snaga RH te zamjenik načelnika i potom načelnik Glavnog stožera OS RH. Umirovljen je nakon potpisa pisma dvanaestorice hrvatskih generala javnosti, u rujnu 2000.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika