30.08.2011. / 15:14

Autor: Hina

Sanader svjedoči o navodnom primanju mita od MOL-a

Uskočki istražitelji došli su danas oko 13 sat u Remetinec kako bi bivšeg premijera Ivu Sanadera, protiv kojega vode istrage zbog niza korupcijskih afera, ispitali o sumnjama da je primio 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava hrvatske naftne kompanije INA mađarskome MOL-u.

Ivo SanaderIvo SanaderUskočki istražitelji došli su danas oko 13 sat u Remetinec kako bi bivšeg premijera Ivu Sanadera, protiv kojega vode istrage zbog niza korupcijskih afera, ispitali o sumnjama da je primio 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava hrvatske naftne kompanije INA mađarskome MOL-u.

Sanader je obranu, kako je navaljeno, trebao početi iznositi u nazočnosti svojih branitelja oko 13,30 sati.

Istraga za primanje 10 milijuna eura od mađarskog MOL-a posljednja je u nizu antikorupcijskih postupaka protiv bivšeg premijera, pokrenuta sredinom lipnja ove godine. USKOK sumnja da su u nezakonitostima koje su mađarskom MOL-u trebale omogućiti preuzimanje upravljačkih prava u INI, uz bivšeg premijera, sudjelovali bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec te direktor MOL-a Zsolt Hernadi, čije je ispitivanje Hrvatska zatražila putem međunarodne pravne pomoći.

O odnosima INE i MOL-a Sanader je u listopadu prošle godine, više od šest mjeseci prije pokretanja istrage, govorio i pred Saborskim istražnim povjerenstvom osnovanim zbog utvrđivanja činjenica o privatizaciji hrvatske naftne kompanije. Ističući da je sve radio za boljitak Hrvatske svojim je bivšim kolegama poručio da "tko pod drugim jamu kopa, sam pada u nju".

Umiješanost u aferu ranije je odbacio i Polančec koji je na tvrdnje da je ostale članove vlade doveo u zabludu odgovorio da su svi znali o čemu se radi, što je pred saborskim povjerenstvom kazao i Sanader.

Zbog sumnji da je u više korupcijskih afera zlouporabio položaj i ovlasti, udružio se zbog počinjenja kaznenih djela te primao mito Sanader je u remetinečkom zatvoru već mjesec i pol dana, od kada ga je Austrija izručila Hrvatskoj. Do sada je iznio obranu u slučaju "Fimi media" i istrazi o navodnom uzimanju provizije od Hypo banke. Osim što je odbacio sve optužbe Sanader nije želio odgovarati na pitanja tužitelja pa se očekuje da će tako postupiti i danas.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
2/6/11

stereo, 31.08.11. 06:48

Trebali su odlučiti dali da primi mito ili ne


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika