30.08.2011. / 17:44

Autor: Deutsche Welle

Merkel: Hrvatska i Slovenija su primjer rješavanja prijepora

Njemačka i Slovenija pojačat će međusobne odnose, dogovorili su savezna kancelarka Angela Merkel i premijer Borut Pahor u Ljubljani. Slovenija uz to može pomoći u širenju EU-a na jugoistok.

Angela Merkel i Borut Pahor (Foto: Daniel Novakovič/STA, izvor: UKOM)Angela Merkel i Borut Pahor (Foto: Daniel Novakovič/STA, izvor: UKOM)Dužnička kriza u zoni eura bila je središnja tema petosatnog susreta (30.8.) savezne kancelarke Angele Merkel sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom u Ljubljani. Njemačka kancelarka je izuzetno snažno hvalila svoga domaćina, prije svega zbog hrabrosti da poduzme i nepopularne reforme kako bi zemlja izašla iz krize: „Moramo ojačati euro-skupinu i Europu. Zato je dobro da se Njemačka i Slovenija drže Pakta euro-plus. Moramo svatko kod svoje kuće provesti potrebne reforme i željela bih zahvaliti Borutu Pahoru za njegovu hrabrost. S druge strane moramo pokazati naše europsko zajedništvo prema vani, a tu je geslo dana, trebamo jaču političku uniju."

Slovenski premijer je išao i korak dalje. Njemačko-francuski prijedlog europske gospodarske vlade nazvao je samo prvim korakom u pravom smjeru. A taj put će jednoga dana dovesti do „Sjedinjenih Europskih Država", uvjeren je Pahor.

Vlada slaba, problemi veliki

Hoće li on sam tada biti premijer, to je malo vjerojatno. Jer, slovensko je gospodarstvo u teškom stanju, prevelika javna potrošnja ugrožava stabilnost zemlje. A Pahorova vlada se uvijek iznova pokazuje preslabom da bi poduzela protumjere.

Građani su u lipnju na referendumu odbacili mirovinsku reformu. U međuvremenu su vladu napustila dva koalicijska partnera tako da će sljedeći paket mjera štednje teško dobiti većinu u parlamentu. Pahor je ipak optimist: „Iako smo manjinska vlada, učinit ćemo sve da sa socijalnim partnerima i oporbom pronaći rješenje, kako bismo ispunili obveze iz Pakta euro-plus."

Hrvatska i Slovenija primjer drugima

Uz dužničku krizu Angela Merkel i Borut Pahor su u Ljubljani razgovarali i o perspektivama pristupa zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji. Prošlog je tjedna savezna kancelarka posjetila Hrvatsku i Srbiju. Nakon sastanka s Pahorom Merkel je izjavila da Slovenija može igrati važnu ulogu u približavanju tih zemalja Europskoj uniji: „Prvo, zbog vlastitih iskustava, i drugo jer je Slovenija u jednom vrlo teškom trenutku pokazala da skupa s Hrvatskom može pronaći rješenje graničnog pitanja, koje je bilo sve drugo samo ne jednostavno. To je upravo ona vrsta pitanja, ... dobar primjer, da je europska perspektiva i za njih dobra i ispravna."

Tradicionalno dobri odnosi Njemačke i Slovenije ubuduće će biti ojačani - i to na političkom, gospodarskom i kulturnom području.

Autor: Jörg Paas, Ljubljana

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 30.08.11. 21:11

primjer riješenja koji niko nikad nije vidio niti zna kako je riješen, baš pravi primjer


registracija
24/6/09

Schengen, 30.08.11. 22:11

Hrvatska i Slovenija su u bankrotu iz kojeg nas ovaj glupi dvojac,Jaca i Borči ne može i nezna izvući.


registracija
30/9/09

davor12345, 30.08.11. 23:55

Maneken i novinarka!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika