30.08.2011. / 18:29

Autor: Hina

Državni inspektorat potvrdio

HAC je pri zapošljavanju u Vrgorcu prekršio zakon

Inspekcijskim nalazom natječaja za zapošljavanje u Hrvatskim autocestama (HAC) utvrđeno je da ugovori o radu sklopljeni s deset radnika za radno mjesto blagajnika na naplati cestarine u Vrgorcu nemaju pravnog učinka, izvijestili su danas iz Državnog inspektorata, iz kojeg najavljuju da će protiv HAC-a i odgovorne osobe prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog.

Stjepko BobanStjepko BobanInspekcijskim nalazom natječaja za zapošljavanje u Hrvatskim autocestama (HAC) utvrđeno je da ugovori o radu sklopljeni s deset radnika za radno mjesto blagajnika na naplati cestarine u Vrgorcu nemaju pravnog učinka, izvijestili su danas iz Državnog inspektorata, iz kojeg najavljuju da će protiv HAC-a i odgovorne osobe prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog.

Riječ je o natječaju koji je HAC bez obrazloženja jučer poništio na zahtjev premijerke Jadranke Kosor, koja je to tražila zbog "rasprava u javnosti i nezadovoljstva dijela kandidata za zapošljavanje".

Državni inspektorat priopćio je da su inspektori rada 10. kolovoza počeli nadzor o mogućemu nezakonitom zapošljavanju, pregledali natječajnu i drugu dokumentaciju te zaprimili i razmotrili 11 zahtjeva za inspekciju od nezadovoljnih kandidata, među kojima i osmorice na koje se odnosi Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (ZPHB).

Inspektori su utvrdili da su se na natječaj javila 342 kandidata, a povjerenstvo za provedbu natječaja predložilo je upravi HAC-a zapošljavanje deset kandidata koji su ispunjavali uvjete i imali prednost pri zapošljavanju na temelju Zakona o pravima hrvatskih branitelja. No, odlukom predsjednika uprave Stjepka Bobana, HAC je 25. srpnja sklopio ugovore o radu na neodređeno vrijeme s tri kandidata koji imaju status osoba iz ZPHB-a, ali i sa sedam kandidata koji ispunjavaju natječajne uvjete, ali nemaju status osoba iz ZPHB-a.

Također je utvrđeno da jedan kandidat na temelju redoslijeda osoba koje ostvaruju prava prednosti pri zapošljavanju pod jednakim uvjetima iz ZPHB-a ostvaruje prednost pri zapošljavanju u odnosu prema svim kandidatima s kojima je HAC sklopio ugovore o radu jer ima status nezaposlenoga ratnog vojnog invalida.

Nakon svega Državni inspektorat donio je rješenje da ugovori o radu sklopljeni s deset izabranih kandidata nemaju pravnog učinka te je najavio da će protiv HAC-a i odgovorne osobe u toj državnoj tvrtki mjerodavnome prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog zbog kršenja ZPHB-a, za što je određena novčana kazna od 10 tisuća do 300 tisuća kuna za pravnu osobu i od pet do 15 tisuća kuna za odgovornu osobu.

Vezane vijesti

HAC 'gura' ENC

HAC 'gura' ENC

Ministar Siniša Hajdaš Dončić i predsjednici Uprava HAC-a i ARZ-a Dražen Guštin i Željko Denona, danas su na konferenciji za novinare izvijestili… Više

Komentari

registracija
30/12/07

fed23, 30.08.11. 21:38

... ova vijest već nekoliko dana zauzima medijski prostor...a ona je kap u moru jednog od načina vladavine na ovim prostorima,dugih 16 godina... zaista čudesnog HDZ-a ...i gle čuda sada premjerka intervenira za desetak radnih mjesta na naplatnim kućicama HAC-a... ovaj narod stvarno jede g...a,


registracija
3/6/11

skaraica, 31.08.11. 08:28

Svaka čast.To je pravi Inspektorat.Reagira odmah po najavi premijerke.


registracija
30/12/10

putusvemir, 31.08.11. 08:30

Premjerka bi pomagala Kosovu u dijalogu sa Srbijom! Doma ne može napraviti reda. Ne mogu slušati te gluposti. Onaj tko nema sređenu vlastitiu kuću kojim pravom se mješa u tuđu. To ti je isto kao da mi netko čija su djeca kriminalci savjetuje kako ću odgajati svoju.


registracija
28/4/10

Zvonko, 31.08.11. 09:59

Za sve eurofile i eurofobe koji žele nešto više znati a nemaju gdje:

http://www.dnevno.hr/vijesti/novac/ulazak_u_eu_biti_ce_gospodarska_politicka_i_kulturna_katastrofa/377683.html


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika