31.08.2011. / 11:29

Autor: Nacional.hr

Guverner kojeg su tajkuni voljeli:

Rohatinski o supruginom poslu s Agrokorom - Todorić više nije vlasnik moje kuće

"Kupoprodaja tvrke Romah, koja je u vlasništvu moje supruge, nema nikakve veze ni s Hrvatskom narodnom bankom, ni sa mnom, već je to odnos dviju privatnih pravnih osoba s kojima nisam ni vlasnički ni interesno ni poslovno povezan", izjavio je guverner HNB-a

Željko Rohatinski (Pixsell)Željko Rohatinski (Pixsell)Guverner HNB-a Željko Rohatinski komentirao je u Novom listu informaciju da je Agrokor tajkuna Ivice Todorića otkupio tvrtku Romah u nekadašnjem vlasništvu njegove supruge.

"Kupoprodaja tvrke Romah, koja je u vlasništvu moje supruge, nema nikakve veze ni s Hrvatskom narodnom bankom, ni sa mnom, već je to odnos dviju privatnih pravnih osoba s kojima nisam ni vlasnički ni interesno ni poslovno povezan", izjavio je guverner HNB-a , koji zajedno s obitelji stanuje u nekretnini na Bukovcu, nekada u vlasništvu Romaha, koja je dakle sada Todorićeva kompanija.

"Kuću je svojevremeno kupila tvrtka u vlasništvu moje supruge, koja se bavi špedicijom. Tvrtka je mala, ali u svojoj branši nije beznačajna. Tako je kuća bila u vlasništvu tvrtke. Supruga je u međuvremenu odlučila promijeniti posao, budući da se ulaskom u EU carinski režim mijenja, te je našla zajednički interes s Agrokorom , koji tvrtku misli iskoristiti za poslove s Dalekim Istokom, ili što je već navedeno u ranijem članku, budući da tvrtka posjeduje određeno znanje vezano za poslove vanjske trgovine. Zaključili su očito da je najjednostavnije da se proda te nastavi poslovati kao dio Agrokora. Agrokor je platio normalnu tržišnu cijenu za tvrtku, oko dva milijuna kuna, što naravno uključuje i imovinu tvrtke, dakle i kuću. Od tog novca od prodaje tvrtke, moja je supruga ponovno otkupila kuću kao fizička osoba i kuća je sada u njenom vlasništvu kao fizičke osobe", objasnio je Rohatinski, dodajući da 'što se njega osobno tiče, on početkom svake godine daje imovinsku karticu, te navodi svoju i imovinu supruge.'

"Početkom ove godine sam u imovinskoj kartici kao vlasništvo svoje supruge naveo tvrtku Romah, koja je tada posjedovala i spomenutu nekretninu, dakle, nije bilo potrebe da navodim i kuću pojedinačno jer je ona bila dio imovine tvrtke. Po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, ja i početkom iduće godine moram prijaviti značajne promjene imovine mene i supruge, a tada više neću navesti tvrtku, jer je prodana, već kuću, koju je supruga otkupila", pojasnio je Rohatinski za Novi list.

Podsjetimo, prije pola godine u medijima se pojavila priča o navodnoj inicijativi vodećih hrvatskih tajkuna koje je predvodio Todorić da se guvernera Rohatinskog kandidira za - premijera. U Agrokoru su takvu informaciju bili izričito demantirali, dok je Rohatinski poručio da 'i nadalje nema namjeru sudjelovati u navodnim inicijativama skupine poduzetnika za njegov politički angažman'.

Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala kazao je Večernjem listu kako je "u interesu svakog dužnosnika da objasni gdje živi". "To mora biti neupitno. Što je više podataka o tome gdje živi, to je manje prostora za špekulacije i zloporabe. Time se i onemogućava dovođenje u pitanje bilo koje odluke koju je dužnosnik donio", rekao nam je Petrović.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 31.08.11. 13:26

I reče guverner Rohatinski!Nakon toga ostade živ i zdrav.Ovčice hrvatske,te li smo ovčice.


registracija
27/12/06

Skipp, 31.08.11. 14:47

I nije li vam sada malo jasnija politika precijenjene kune kojom je guverner upropastio hrvatski izvoz i širom otvorio vrata uvoznom smeću on čega je najviše profitirao baš Todorić?


registracija
3/8/10

Vjetar, 31.08.11. 15:02

Beeeeeee...............zzz komentara.
I mi ovce će mo povjerovati i vjerujemo da dotični lakrdijaš istinu.


registracija
3/8/10

Vjetar, 31.08.11. 15:03

ZBORI !


registracija
22/4/11

www, 31.08.11. 15:16

Država u kojoj je moguće upruopastiti cijelu naciju radi osobnog interesa i za to biti nagrađen, kao gnjusna tvorevina nakaradnoga ljudskog uma, trebala bi nestati sa lica zemlje, za dobrobiti cijelog čovječanstva.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika