31.08.2011. / 12:01

Autor: Hina

Uzbekistan predstavio svoj prvi super brzi vlak

Uzbekistan je predstavio medijima svoj prvi super brzi vlak koji će od rujna prometovati na relaciji Taškent-Samarkand, spajajući glavni grad te srednjoazijske države s drevnim gradom prepunim povijesnih spomenika.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaUzbekistan je predstavio medijima svoj prvi super brzi vlak koji će od rujna prometovati na relaciji Taškent-Samarkand, spajajući glavni grad te srednjoazijske države s drevnim gradom prepunim povijesnih spomenika.

Vlak je djelo španjolske grupacije Patentes Talgo. Udaljenost od 344 kilometra, koliko dijeli Taškent od Samarkanda, prelazit će za 2 sata i 10 minuta, a najveća brzina koju može razviti je 254 km/h. Do sada je za tu udaljenost trebalo 3 sata i 35 minuta.

Prvi takav vlak isporučen je 22. srpnja, a drugi se očekuje početkom rujna. Dio je to 38 milijuna eura vrijednog ugovora zaključenog između Patentes Talgoa i uzbekistanskih nacionalnih željeznica Temir Yullari.

Nazvan "Afrasiab", što je ime najstarijeg dijela srednjovjekovnog Samarkanda, vlak će imati osam vagona, od čega će dva biti prve klase.

Vezane vijesti

Valentinovo zabranjeno u nekim zemljama

Valentinovo zabranjeno u nekim zemljama

Dan zaljubljenih, Dan Svetog Valentina, zabranjen je u autoritarnim državama poput Irana, Sjeverne Koreje, Uzbekistana, pojedinih afričkih država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika