31.08.2011. / 12:11

Autor: Deutsche Welle

Otvara se najveći sajam potrošačke elektronike - IFA Berlin

Međunarodni sajam potrošačke elektronike otvara u petak u Berlinu svoja vrata za sve ljubitelje elektronskih uređaja. Ovogodišnji sajam trajaće šest dana, a branša će predstaviti najnovije hitove i trendove.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaIndustrijske države imaju ogromna zaduženja, tečaj eura i dolara sve više opada, a svjetske burze se ljuljaju - da li je to na vidiku sljedeća svjetska ekonomska kriza? Oni, koji dolaze na najveći Međunarodni sajam potrošačke elektronike (IFA) u Berlin, kilometrima su udaljeni od ovakvih pitanja.

Ove godine prisutno je više od 1300 izlagača. Izložbeni prostor proširen je dograđenim halama i šatorima na ukupno 140.000 kvadratnih metara.

Hans Joachim Kamp iz nadzornog odbora Društva za potrošačku i komunikacijsku elektroniku pozitivno ocjenjuje situaciju:

"Elektronski uređaji za zabavu (kao što su Nintendo, Play Station, Wii) i električni uređaji za domaćinstvo stoje prilično visoko na rang listi kupaca. Nedavno je provedeno istraživanje kako bi se Nijemci ponašali u slučaju pogoršanja potrošačke klime. Odgovor je da bi prvo štedjeli na putovanjima, a onda bi uplaćivali manje novaca na štednu knjižicu. Na uređajima za zabavu kažu da ne bi štedjeli."

Božićni "biznis" velika nada

Brojčano stanje, međutim, ne pokazuje baš tako optimističnu sliku. Prodaja je, doduše, ove godine povećana za 4% na ukupno 27 milijardi eura, međutim ovaj plus se u prvom planu pripisuje dobroj prodaju smartphonea i "tablet" računala. Prodaja LCD i plazma televizora, koji su do sada bili lokomotiva branše, već dugo ne teče više tako dobro kao posljednje dvije godine.

Kamp ovaj trend obrazlaže činjenicom da u posljednje vrijeme nisu održani neki veliki sportski događaji. Pored toga, branša se bori i sa galopirajućim padom cijena. Plazma televizor u međuvremenu košta u prosjeku 610 eura, a to je 8% manje u odnosu na prošlu godinu. Predstavnici elektronske industrije velike nade ulažu u veliku prazničnu kupovinu pred Božić. Trgovci na ovom sajmu daju i svoje prognoze.

Trendovi kod bijele tehnike su udobnost, lifestyle i dizajn. Još važnija je tema energetske efikasnosti, naglašava Hans-Joachim Kamp.

"U njemačkim domaćinstvima imate još deset milijuna frižidera koji su stariji od deset godina. Kada bi uvjerili potrošače da ih zamijene novim, imali biste uštedu energije koji odgovara ukupnoj potrošnji električne energije u Portugalu."

Kućni električni uređaji će u budućnosti moći prepoznati kada je struja naročito povoljna, pa će se automatski sami uključivati. Ova tehnika će doduše imati i svoje granice: Koga će to u jednom neboderu oduševiti kada se upali centrifuga susjedove mašine za pranje rublja u ponoći?

Autori: Sabine Kinkerc / Selma Filipović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Borba titana u areni tableta

Borba titana u areni tableta

Četvrt milijuna zaljubljenika u nove tehnologije svjedočilo je prošlog tjedna u Berlinu kulminaciji nemilosrdne pravne ofenzive koju Apple provodi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika