31.08.2011. / 18:56

Autor: Nacional.hr

Nakon desetljeća DORH-ove šutnje

Podignuta prva optužnica: Ivo Sanader optužen za ratno profiterstvo

Radi se o slučaju čiji su detalji davno prije Sanaderovog utamničenja zahvaljujući pojedinim medijima bili poznati hrvatskoj javnosti te Državnom odvjetništvu. No, unatoč tome, trebalo je punih 16 godina da se cjelokupna priča formalizira u vidu podizanja optužnice

Foto: PixsellFoto: PixsellUSKOK je podignuo prvu optužnicu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera zbog slučaja Hypo, 16 godina nakon što je navodni kriminalni delikt počinjen. Podsjetimo, radi se o sumnji, sada pretočenoj u optužnicu, da je Sanader u ožujku 1995. godine uzeo 3,5 milijuna kuna mita i time počinio kazneno djelo zloporabe položaja. Štoviše, Sanader je, kako je vidljivo iz optužnice što ju je DORH objavio na svojim internetskim stranicama, optužen za ratno profiterstvo.

Zbog toga je USKOK zatražio da se na temelju odredbi Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem oduzme cjelokupna protupravno stečena imovinska korist

Bivši premijer Ivo Sanader krajem prošlog mjeseca je u zatvoru u Remetincu pred USKOK-ovom tužiteljicom iznio obranu zbog sumnji da je 1994. i 1995. godine kao zamjenik ministra vanjskih poslova od Hypo banke uzeo spomenutu proviziju pri čemu je negirao svu krivnju. USKOK sumnja da je Sanaderu provizija isplaćena pošto je između austrijske banke i hrvatske vlade zaključen ugovor o zajmu od 140 milijuna šilinga.

Radi se o slučaju čiji su detalji davno prije Sanaderovog utamničenja zahvaljujući pojedinim medijima bili poznati hrvatskoj javnosti te Državnom odvjetništvu. Potonja institucija imala je navodno doticaj s materijalnim dokazima još 2000. godine. No, unatoč tome, trebalo je punih 16 godina da se cjelokupna priča formalizira u vidu podizanja optužnice.

Zanimljivo je da je upravo Ivo Sanader prva osoba koju se tereti za ratno profiterstvo. Podsjetimo, optužnicu za ratno profiterstvo, iako je od samog djela prošlo više od 16 godina, omogućila je posljednja izmjena Ustava iz travnja 2010. kada je onemogućena zastara za privatizacijski kriminal i ratno profiterstvo.

Priopćenje USKOK-a donosimo u cijelosti

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv Ive Sanadera zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 337. stavak 1. i 4. Kaznenog zakona u vezi članka 7. stavak 1. u svezi članka 5. točka 13. Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva pretvorbe i privatizacije. (31. 8. 2011.)

Optužnicom se Ivu Sanadera tereti da je, kao zamjenik ministra vanjskih poslova u Vladi Republike Hrvatske, od kraja 1994. godine do ožujka 1995., u Zagrebu i Republici Austriji , za vrijeme trajanja Domovinskog rata i vrijeme kada je Republika Hrvatska zbog ratnog stanja, visoke inflacije i izuzetno visokih kamatnih stopa na kredite u zemlji teško pronalazila banke kod kojih bi se kreditno zadužila, koristeći teško stanje u kojem se zemlja nalazila zbog oružane agresije na Republiku Hrvatsku, u cilju pribavljanja znatne imovinske koristi za sebe, za sudjelovanje u pregovorima o zaključivanju ugovora o kreditu sa Hypo bankom i kao protuuslugu za plasman navedene banke na hrvatsko tržište, dogovorio isplatu provizije u gotovini u iznosu od 7.000.000,00 ATS. Navedeni iznos mu je u cijelosti isplaćen nakon što je između Vlade Republike Hrvatske i Hypo banke zaključen Ugovor o kreditu u iznosu od 140.000.000,00 ATS. Na opisani način Ivo Sanader je za sebe pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 3.610.528,18 kuna.

USKOK je u optužnici predložio da se na temelju odredbi Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem oduzme cjelokupna protupravno stečena imovinska korist.

Sanaderovi austrijski poslovi

Mesić i Bajić na udaru austrijske banke

Dokument od kojeg strahuje Austrija: Špijunsko izvješće o Hypo banci

Ivić Pašalić tajni ortak Hypo banke

Zagorčeve veze s Hypo bankom

Sanader se nagodio s Hypo bankom da smanji odštetu

Hypo banka uništila Marasku kako bi zagospodarila nekretninama

Pašalić pokazao svoja prva 22 milijuna eura

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 31.08.11. 13:24

Toliko o vladavini i HDZ.a i SDP-a u cjelokupnoj hrvatskopj novijoj povijesti !Tako se stvarala Hrvatska država pod pokroviteljstvom policije,pravosuđa i ostalih institucija Hrvatske države.U međuvremenu je također,postalo jasno koliko su građani bili zaštićeni tim istim institucijama i gdje su završili(i kako)pod pokroviteljstvom tih istih institucija.Jasno je kako se manipuliralo i kako se još uvijek manipulira cjelokupnim političkim,gospodarskim i financijskim resursima te tko je taj tko je dobio sve hrvatsko bogatstvo.Kako god to netko pokušao objasniti kao nužnost prelaska iz socijalizma u kapitalizam,jasno je da je sadašnje stanje posljedica čistoga kriminala i kako je hrvatski narod prevaren.Ni od koga već od Hrvata.Bruno Bušić je to nostradamuski opisao već 74.god.i obistinilo se.Poznavati povijest Hrvata,znači znati i njihovu budućnost.Ni vjera ni crkva ni 10 Zapovijedi Božiji,nisu pomogli u moralnom uzdizanju Hrvata.Priča o većini koja ipak nije tako pokvarena,više ne prolazi.Da je kritična masa pozitivna,ovo bi bilo nemoguće ostvariti na način kako je realizirano.Ne !Velika većina Hrvata je negativna u svom habitusu.I to je činjenica.


registracija
20/8/10

McCoy, 31.08.11. 14:11

Cekajte, to je onaj koga je licno baba Angela hvalila pre koju godinu!?


registracija
16/6/10

nosonja, 31.08.11. 15:06

fluid,@molim te objasni mi zašto i SDP?
Ako je tako ,znači da nemamo izlaza i najbolje je da se svi ukokamo,ako nije, reci mi molim te koja opcija je za tebe spas za Hrvatsku.
Lako je pljuvati,daj se napokon odredi,evo ja kažem da sam za "kukuriku" a ti sada odkukuriči za koga si ti i zašto????


registracija
11/1/10

fluid, 31.08.11. 16:44

nosonja@.Pozdrav tebi.Za početak ne kukuričem.Kao drugo SDP iz razloga što je bio kratko na vlasti i nije pokazao minimum volje da sankcionira HDZ-ovsko smeće iz predhodnih godina.Pitanje je - zašto!?Zašto nije pokazao ni minimum želje da pokuša raščistiti početak hrvatske tragedije!?Ili iz osobnih interesa kao i HDZ-ovci (jami što više i čim prije dok je prilika),ili iz trulog kompromisa po kojemu neće dirati HDZ-ovce da oni nebi njih pitali za nasljeđenu komunističku hipoteku iz prošlosti.I jedno i drugo je pogubno za Hrvatsku situaciju,Nadalje,u njihovim programima uopće nema ni najmanjeg nagovještaja da će,zbog trenutno izuzetno loše situacije među građanima Hrvatske,nastojati umanjiti svoje privilegije.Kao saborski zastupnici ili političari u vladajućim strukturama. Tu uopće ne vidim ni socijalnu ni bilo kakvu drugu osjetljivost ukoliko preuzmu vlast.Zar mi to živimo na dva različita planeta,ili u jednoj jadnoj i opljačkanoj zemlji?Također nisam vidio ni da će sankcionirati ratni zločin profiterstva nad kriminalcima koji opustošiše Hrvatsku!?Eto iz tih razloga,po meni,ni SDP nema legitimitet za sljedeću vlast.Pitaš za koga ću ja glasovati?Ok,vjerovatno za opciju sa moralnim programima ma tko god da ga bude objavio.Ima nekih naznaka,no moram još sačekati.Ima vremena.Mišljenja sam da bez moralnih kriterija ponajprijee,Hrvatska nema šanse ni na jednom polju.Toliko.


registracija
12/1/11

bozhidar, 31.08.11. 17:17

pa s nama je vladao njagori svijet medju nama [bankari, plemici, svecenstvo, supremacisti] vec od kad smo dosli na balkan [a moguce i prije]

pa i za vrijeme gradjenja socijalizma ili sto vece jednakosti, veliki broj ljudi koji su prisli Partiji, prisli su joj zbog ponajprije sebicnih razloga; te da bi iznutra [najbolji nacin rusenja bilo koje dobre zamisao] oslabili ili zaustavili daljni razvoj egalitarnosti i sloboda.

pa, to su i postgli; i toliko naglo, da je to malo tko u pravi cas i primijetio, a kamoli onemogucio takav prljav rad protiv naroda.

doduse, za takvu pojavu i za korupcije bio je i kriv tito. ili je i on [ i njegovi istomisljenici] prekasno spoznao sto se stvarno dogadjalo sa gradjenjem socijalizma, recimo, pocevsi od 60tih.

pa nisu seljani gradili ljetne kuce na moru. nisu seljani [pa i mnogi radnici] dizali najme pod malom inflacijom a otplacivali ih u visokoj.
dakle krali su legalno.
pa zar je bilo za ocekivati da ce lopovi cuvati jednakost? hvala


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 31.08.11. 22:00

fluid--dali si mozda promislio,kakva je bila situacija u Hrvatskoj kad je 2000 SPD sa ostalim strancicama( u ostalom i sa nemogucim Budisom ),dosao na vlast.Sijecas li se HDZ-ove balvan revolucije,Splitskog huskanja na pobunu protiv tadasnje vlasti,na silno naoruzanje koje su tada HDZ-ovci imali,na strukture koje je HDZ vec punih 10 godina ugradjivao,zbog svega toga neko radikalno poduzimanje protiv pljackasa Hrvatske nije bilo moguce.Toliko na tvoje kritike za SPD.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 31.08.11. 22:21

svima nama je bilo jasno da Sanader vilu u Zagrebu nije kupio od nekiliko milijuna jureka koje je ustedio radeci 5 godina u austriji kao privatnik i strucnjak za njemacku poeziju. Da nema ilegalnih provizija Sanader i Mitomir Zuzul bi bili profesori u srednjoj skoli radeci za 5000kuna mjesecno.


registracija
4/1/09

miroljubiv, 31.08.11. 23:41

Pravosuđe najprije treba poštovati redoslijed bogaćenja pojedinaca što se ratnog profiterstva tiče.tolike su ljude preskočili,a tko će njih procesuirati i po kojoj cijeni? Pohvaljujem @božidarov komentar, i slažem se s većim dijelom iznešenog.vrlo poučan zaključak,stoga upućujem i zahvalu da se navedeni gospodin ne makne potpuno sa svojim razmišljanjima.pozdrav!


registracija
12/12/10

Klarens, 01.09.11. 01:28

Vidi vidi vidi
...........................
Eto i toga oma
.............................
Shto sve neche
..........................
Mila nam KPj
.......................
Dodumati
......................
Prvo nam za kochijasha
.......................
Postavi Krivoustog
..................................
Preodjene UDBu u
................................
Milogledu VELIKU HRVATICU
................................
A ono sve leshinar do leshinara
..........................................
Ova trenutachna
............................
KVAZI NACI shtenad
.....................................
Ne zna si ni rit sama obrisat
................................
Za svaki drek moraju
Nekog konzultirati
S druge strane
Pravovjerni SeDrPa
Josh od davnih pochetnichkih dana
Iz PAVILJONA 8
Glumi CRVENKAPICU
........................................
Ma VUCI su to mali moji
......................................
Prodali su nas oni
.......................................
ODAVNO
ODAVNO
ODAVNO


registracija
12/12/10

Klarens, 01.09.11. 01:31

RATNO PROFITERSTVO
.....................................VELEIZDAJA !!!!!!!!!!!!!!!
RATNO PROFITERSTVO
.....................................VELEIZDAJA !!!!!!!!!!!!!!
RATNO PROFITERSTVO
.....................................VELEIZDAJA !!!!!!!!!!!!!!!
RATNO PROFITERSTVO
.....................................VELEIZDAJA !!!!!!!!!!!!!!!
RATNO PROFITERSTVO
.....................................VELEIZDAJA !!!!!!!!!!!!!!!


registracija
8/8/09

tovar62, 01.09.11. 10:15

Zalosno,Baijica triba prvoga pred zid,,,zar ce samo jedan platit za sve druge ratne profitere,,,,


registracija
16/6/10

nosonja, 01.09.11. 10:46

Dugoprugas,hvala ti što si to otpisao fluidu umjesto mene,malo sam postariji i umoran sam od svega,još uvijek radim i mislim da ću ,ako mi Bog da zdravlja, morati rintati do 67. godine.
Čudi me fluid,kojega inaće vrlo cijenim,da ne želi shvatiti (ili možda neće) kakve su to bile godine. Ako se bude (AKO!) promjenila vlast nakon ovih izbora,bojim se da će koalicija opet imati problema sa SUBNOR-om i možda bi bilo ipak najbolje da ADZ-e ostane na vlasti jer još ima puno problema koje može riješiti samo ADZ-e (volim kada ih netko natjera da rade nešto što ne žele),jer su ih oni i stvorili a SUBNOR se neće dizati (kao što se nisu dizali ni za jednog Gotovinu itd.) jer im naređuje ĐAKIĆ koji je njihov dupelizac.
Da mora biti neugodnih rezova ,mora ih biti i to mnogo!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika