31.08.2011. / 13:14

Autor: Hina

Slovenija: Izjava Janšine stranke izazvala skandal

U dokument se među ostalim govori o političkom i gospodarskom stanju u Sloveniji te zagovara teza da je Pahorova vlada neuspješna i da državu "svaki dan zaduži za novih deset milijuna eura" pa su, tvrdi se, nakon raspada njegove četvorostranačke koalicije nužno potrebni prijevremeni izbori još ove godine

Foto: ArhivaFoto: ArhivaVelik politički skandal u Sloveniji izaziva informacija koju je na engleskom jeziku u utorak objavila vodeća oporbena stranka, a u kojoj se tvrdi da je država otkako je vodi ljevica upala u ekonomsku krizu, ali i u krizu političke kulture, te izražava sumnja da će suđenje oporbenom čelniku Janezu Janši u "aferi Patria", najavljeno za idući tjedan na okružnom sudu u Ljubljani, biti pošteno.

Osobito je neugodna činjenica što je izjava za međunarodnu javnost u kojoj se iznose "demokratski deficiti" vlade premijera Boruta Pahora Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše objavila na dan posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel. Ona je u utorak u Ljubljani u službenim razgovorima poduprla Pahorovo nastojanje da dovrši strukturne reforme, ali se, kao predsjednica njemačkog CDU-a koji politički surađuje s SDS-om, pred kraj posjeta sastala i s Janšom.

Merkel i Janša su, prema priopćenju najjače slovenske oporbene stranke koja se zadnjih mjeseci zalaže za prijevremene izbore, u 40-minutnom prijateljskom razgovoru među ostalim razmijenili i "ocjene o političkoj i predizbornoj situacije u obje države".

U dokument se među ostalim govori o političkom i gospodarskom stanju u Sloveniji te zagovara teza da je Pahorova vlada neuspješna i da državu "svaki dan zaduži za novih deset milijuna eura" pa su, tvrdi se, nakon raspada njegove četvorostranačke koalicije nužno potrebni prijevremeni izbori još ove godine.

Dokument također navodi da je sadašnja vlada državu gurnula u "agoniju" gospodarske krize iz koje su jedini izlaz prijevremeni izbori, ali da u Sloveniji uz to postoji deficit u političkoj kulturi te da sadašnja vladajuća koalicija ljevice "na iznenađujući način brani vrijednosti jugoslavenkog komunizma". Pritom se kao posebno sporna navode imenovanja na neka najviša mjesta u pravosuđu, sporno odlikovanje koje je predsjednik Danilo Tuerk dodijelio bivšem direktoru službe državne sigurnosti u vrijeme komunizma Ivanu Erženu, imenovanje jedne ljubljanske ulice prema Josipu Brozu Titu i slični primjeri.

No, stranka kojoj ispitivanja javnog mnijenja daju najviše izgleda za pobjedu na sljedećim parlamentarnim izborima u priopćenju za međunarodnu javnost posebno upozorava na suđenje do kojega bi uskoro moglo doći optuženima u "aferi Patria", među kojima je i predsjednik te stranke i bivši premijer Janez Janša.

Ustrajanje državnog odvjetništva na tom suđenju je problematično, tvrdi se u izjavi, jer protiv Janše ne postoje nikakvi dokazi, a najave da će ono biti zatvoreno za javnost izazivaju "duboku zabrinutost te otvaraju pitanje demokratskih i pravnih standarda slovenskog pravosuđa". Zatvaranje tog suđenja za javnost značilo bi da u Sloveniji vrijede niži pravosudni standardi nego u Ukrajini, gdje se proces protiv Julije Timošenko odvija javno, navodi Slovenska demokratska stranka u izjavi za međunarodnu javnost.

Janšu se u optužnici zajedno s još pet drugih osoba sumnjiči u korupcijskom skandalu vezanom za nabavu oklopnih vozila za slovensku vojsku u vrijeme kad je Janša bio predsjednik vlade. Sumnjičenja da su on osobno ili njegova stranka od finskog proizvođača oružja Patria za sklopljen ugovor od 278 milijuna eura primali nezakonite provizije Janša je ustrajno nijekao od samog izbijanja afere. Janšin odvjetnik Franci Matoz izjavio je ovih dana za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV da sumnja kako je protiv njegova klijenta suđenje najavljeno za početak rujna upravo zato jer se sve više govori o prijevremenim izborima.

Ispitivanja javnog mnijenja trenutačno na prijevremenim izborima koji bi se mogli održati krajem ove godine daju najviše izgleda upravo Janšinoj stranci.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika