Objavljeno u Nacionalu br. 339, 2002-05-15

Autor: Igor Saračević

Video/DVD

Harry Potter

Kolumna - Igor Saračević

‘ I KAMEN MUDRACA’

Filmska adaptacija prvog iz serije romana J.K. Rowling o Harryju Potteru, dječaku obdarenom čarobnjačkim moćima, i njegovim doživljajima na studiju magije u školi Hogwarts, potpuno je očekivano postigla fantastičan uspjeh, zaradivši više od 930 milijuna dolara u svjetskim kinima, zasjevši na drugo mjesto liste najvećih hitova svih vremena, iza teško dostižnog ‘Titanica’. ‘ i kamen mudraca’ pokazao se toliko atraktivnim da je čak i u našoj kronično umrtvljenoj kino-mreži ostvario doista impresivan rezultat, privukavši više od 275 tisuća gledatelja, što nijedan film nije napravio još od ‘Titanica’. Ne treba ni sumnjati da će ‘Kamen mudraca’ postaviti nove rekorde i na videu i DVD-u: u hrvatske videoteke i dućane film stiže ovaj tjedan, usporedno s Velikom Britanijom i nekim europskim tržištima, a čak dva tjedna prije SAD.
S obzirom na njegovu iznimnu popularnost, o samom filmu ne treba trošiti mnogo riječi. Redatelj Chris Columbus i scenarist Steve Kloves nastojali su biti maksimalno vjerni predlošku, svjesni da milijuni obožavatelja doživljaja malog čarobnjaka žele vidjeti na platnu ono što napamet znaju iz knjiga, i da svako veće odstupanje može izazvati negativne reakcije. U pedantnoj izvedbi Columbusa i njegovih suradnika, fantastični svijet Hogwartsa dočaran je elegantno i maštovito, od detalja poput stepeništa koja mijenjaju raspored ili ‘živih’ slika na zidovima do spektakularnih scena poput metloboja ili partije šaha. Glumački ansambl precizno je usklađen, od solidnih nastupa dječjih glumaca na čelu s Danielom Radcliffeom u ulozi Harryja, do pouzdanih epizodnih nastupa britanskih velikana poput Maggie Smith, Robbieja Coltranea, Richarda Harrisa ili Alana Rickmana.
‘Kamen mudraca’ nipošto nije bez mana, ali bilo kakve analize čine se bespredmetnima, jer je film ionako ponajprije namijenjen klincima, koji uprizorenje Harryjevih pustolovina gledaju bez daha; pritom, i unatoč nedostacima, Columbusova je ekranizacija osjetno iznad standarda tipične holivudske razbibrige za obiteljsku publiku, tako da doista nema potrebe za posebnim zanovijetanjem.
Film se svakako isplati vidjeti na DVD-u, u raskošnom izdanju na dva diska. ‘Widescreen’ slika i šestokanalni zvuk na najvišem su nivou, a inventivno osmišljeni prilozi zasigurno će oduševiti mlađe gledatelje, jer je većina interaktivna. Tako, na primjer, da biste došli do izbačenih scena morate pronaći kamen mudraca na zloglasnom trećem katu, za što trebate riješiti tri zadatka – s tim da u taj segment diska ne možete ući ako prethodno niste nabavili čarobni štapić. U tako dobro opremljenom izdanju, ‘ i kamen mudraca’ nudi sate i sate zgodne zabave.

Taxi2

Nastavak velikog scenarističko-producentskog uspjeha Luca Bessona iz 1998. još je atraktivniji od dopadljivog originala. Već od uvodne scene, u kojoj taksist Daniel (Samy Naceri) s lakoćom prestiže vrhunske vozače koji sudjeluju u nekoj zahtjevnoj reli-utrci, Bessonov scenarij “dvojke” sadrži vrlo spretno pogođen spoj uzbuđenja i duhovitosti, a akcijske scene još su spektakularnije (i luckastije) od onih iz prvog filma. Redatelj Krawczyk svojom nepretenciozno energičnom režijom s lakoćom održava visok ritam zbivanja, tako da će malo tko prigovarati zbog krhkosti zapleta o otmici japanskog ministra obrane prilikom njegova posjeta Marseilleu, a u razigranoj glumačkoj ekipi svakako je najzabavniji Bernard Farcy u ulozi pompoznog inspektora Giberta.
DVD-izdanje nudi vrlo dobru “widescreen” sliku i zvuk, dok prilozi. (pogledati na amazon.fr za opremu franc. DVD-a)

Taxi 2, franc. akc. komedija, 2000.
R: Gerard Krawczyk GL: Samy Naceri, Frederic Diefenthal, Emma Sjoberg, Bernard Farcy, Marion Cotillard

FILM: tri točkice
DVD: dvije točkice

Vražji Nicky
VTI

Možda procijenivši da je malo previše “omekšao” u na trenutke doista neukusno sentimentalnom “Tati od formata”, Adam Sandler odlučio se u “Vražjem Nickyju” vratiti “klasičnoj” prizemnosti svojih ranijih filmova, no taj potez rezultirao je prvim istinskim komercijalnim fijaskom njegove karijere u američkim kinima. Sandlerov nastup u ulozi Sotonina ne baš bistrog najmlađeg sina, koji nastoji spriječiti svoju stariju braću da svrgnu oca s trona, odviše je obilježen čistim prenemaganjem, gegovi su najčešće preigrani i odbojno vulgarni, no u sat i pol filma ima nekoliko zanimljivo bizarnih dosjetki koje cjelinu ipak čine podnošljivom.
DVD-izdanje mnogo je kvalitetnije i sadržajnije nego što je potrebno za ovakav film: uz dva dokumentarca u ukupnom trajanju duljem od pedeset minuta, disk sadrži gomilu izbačenih scena, a slika i zvuk su vrhunski. (I. S.)

Little Nicky, am. fant. komedija, 2000.
R: Steven Brill GL: Adam Sandler, Patricia Arquette, Harvey Keitel, Rhys Ifans, Tommy Tiny Lister, Jr.

FILM: jedna točkica
DVD: četiri točkice

Freddy je popušio
Continental Film

Tom Green, kanadski komičar kojeg je proslavio MTV, bio je dostatno bezobrazan da se osobno pojavi na ovogodišnjoj dodjeli Zlatnih malina, već tradicionalne nagrade najgorim filmovima sezone. Njegov prvijenac (Green je glavni glumac, redatelj i koscenarist) dobio ih je čak pet i posvuda izaziva užasavanje. Zasluženo? Uglavnom da, jer je riječ o iritantnoj odi lošem ukusu, koja se doima kao amorfni klon opusa braće Farrelly. Ipak, poklonici bizarnosti na ekranu neće biti nezadovoljni, kako zbog prizora u kojem glavni junak vitla tek rođenom bebom, držeći je za pupčanu vrpcu, tako i zbog kojekakvih drugih budalaština što ih je Green natrpao u film.
DVD izdanje je odlično producirano, s obiljem priloga, pa čak i verzijom filma koju prati autentičan smijeh publike na američkoj premijeri. Bar se netko dobro zabavljao! (N. P.)

Freddy Got Fingered, am. komedija, 2001.
R: Tom Green GL: Tom Green, Rip Torn, Marisa Coughlan, Eddie Kaye Thomas, Harland Williams

FILM: nula točkica
DVD: četiri točkice

Glitter
Continental (VHS) Blitz (DVD)

Mariah Carey dobila je Zlatnu malinu kao najgora glumica godine i nagradu je nesumnjivo zaslužila. U ulozi glazbene aspirantice koja od pratećeg vokala postaje velika zvijezda doima se tako prijetvorno da upropaštava i ono malo šansi što ih je film imao da zaintrigira publiku. Riječ je, inače, o tko zna kojoj po redu preradi evergreena “Zvijezda je rođena” (dok se glavna junakinja uspinje u karijeri, voljeni muškarac koji ju je lansirao sve više propada), suhoparno ali podnošljivo režiranoj (Vondie Curtis-Hall – crni glumac iz bolničkih serija “Hitna služba” i “Chicago Hope”), s prilično nezanimljivim glazbenim brojevima.
U DVD-izdanju glavni je adut efektan šesterokanalni zvuk. (N. P.)

Glitter, am. glazb. melodrama, 2001.
R: Vondie Curtis-Hall GL: Mariah Carey, Max Beesley, Terrence Howard

FILM: jedna točkica
DVD: tri točkice

Druidi
Blitz

Besramno reklamiran kao – uz “Hrabro srce” i “Gladijatora” – najveći povijesni spektakl svih vremena, film ne baš uspješnog kanadskog producenta i povremenog redatelja Jacquesa Dorfmanna otužan je pokušaj da se evocira životopis legendarnoga galskog junaka Vercingetorixa i njegove borbe za slobodu protiv legija Julija Cezara. Bugarske lokacije poslužile su kao poprište zbivanja, a tamošnji filmski djelatnici glavni su krivci ružnog vizualnog identiteta cjeline, posebice kostimografije i scenografije. A tek Christopher Lambert koji s nakaradnom perikom i lažnim brkovima pokušava dočarati Vercingetorixa?! “Freddy je popušio” zbilja nije najgori film godine, “Druidi” su puno strašniji! (N. P.)

Druids / Vercingetorix, kan.-franc. pov. film, 2000.
R: Jacques Dorfmann GL: Christopher Lambert, Max von Sydow, Klaus Maria Brandauer

FILM: nula točkica
DVD: dvije točkice

Wayneov svijet
VTI

Skeč o dvojici zgubidana koji iz garaže emitiraju luckastu kabelsku televiziju dugo je uveseljavao poklonike humorističke emisije “Subotom uvečer uživo”, sve dok njegov autor Mike Myers nije uspio uvjeriti producenta Lornea Michaelsa da tu ima štofa i za film. “Wayneov svijet” – za razliku od nastavka – i danas uživa kultni status (mnogi ga obvezno gledaju u društvu prijatelja u kasnim noćnim satima), pa je ovo “Paramountovo” DVD-izdanje za poklonike vrhunska poslastica: ne samo zbog solidne “widescreen” slike i šesterokanalnog zvuka, nego i ambiciozno produciranih dodataka, među kojima je i prigodni dokumentarac o nastanku filma, snimljen prošle godine. (N. P.)

Wayne’s World, am. glazb. komedija, 1992.
R: Penelope Spheeris GL: Mike Myers, Dana Carvey, Tia Carrere

FILM: tri točkice
DVD: tri točkice

Jennifer 8
VTI

Triler britanskog redatelja i scenarista Robinsona, autora kultnog filma “Withnail i ja”, spada među zanimljivije hollywoodske izdanke žanra o serijskim ubojicama u prošlom desetljeću. U zapletu o ambicioznom detektivu koji se iz Los Angelesa seli u provincijski gradić, gdje opsesivno nastoji uhvatiti ubojicu slijepih žena, ima, doduše, nekoliko prilično problematičnih situacija, a samo razrješenje pomalo je banalno. Robinson je takve nedostatke umnogome nadoknadio finom karakterizacijom glavnih protagonista i razradom njihovih odnosa, te građenjem sugestivno tjeskobnog ugođaja, u suradnji sa sjajnim snimateljem Conradom L. Hallom.
Uz vrlo dobru sliku i zvuk, DVD-izdanje nudi samo foršpan. (I. S.)

Jennifer Eight, am. triler, 1992.
R: Bruce Robinson GL: Andy Garcia, Uma Thurman, Lance Henriksen

FILM: tri točkice
DVD: dvije točkice

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika