31.08.2011. / 14:31

Autor: Hina

J. Kosor u Splitu: Hrvatska se polako, ali sigurno približava cilju izlaska iz krize

Premijerka Jadranka Kosor danas je u splitskoj zračnoj luci otvorila novi terminal, to jest stajanku za zrakoplove površine 34.000 četvornih metara, u čiju je izgradnju uloženo 90 milijuna kuna.

Jadranka Kosor (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)Jadranka Kosor (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)Premijerka Jadranka Kosor danas je u splitskoj zračnoj luci otvorila novi terminal, to jest stajanku za zrakoplove površine 34.000 četvornih metara, u čiju je izgradnju uloženo 90 milijuna kuna.

Obraćajući se nazočnima premijerka Kosor je istaknula kako investicija od 90 milijuna kuna za izgradnju nove stajanke u splitskoj zračnoj luci osigurana uglavnom vlastitim sredstvima, a “nešto je pomogla Vlada RH”.

Istaknula kako je novoizgrađeni terminal, to jest stajanka u splitskoj zračnoj luci od iznimne važnosti za unapređenje turizma u tom dijelu Hrvatske, kao i gospodarstva u Hrvatskoj.

Iznijela je podatak da ovoga srpnja kroz splitsku zračnu luku prošlo 274.000 putnika, što je rekordan promet u povijesti hrvatskih zračnih luka u jednom mjesecu. Taj podatak ohrabruje i govori o turističkoj sezoni 2011., kao i o kapacitetima splitske zračne luke i turističkom potencijalu Splitsko-dalmatinske županije”, dodala je premijerka Kosor.

Kako je rekla, u svim zračnim lukama u Hrvatskoj u prvih sedam mjeseci prevezeno je više od 3 milijuna putnika što je za 11,7 više u odnosu na isto razdoblje lani. "Do kraja ove godine u našim zračnim lukama očekujemo gotovo šest milijuna putnika ili oko 500.000 putnika više nego 2010.", kazala je.

Premijerka Kosor je također rekla kako se Hrvatska “polako ali sigurno” približava cilju izlaska iz krize. "Rast BDP-a u drugom tromjesečju ove godine od 0,8 posto, pokazuje da mi izlazimo iz krize. Očekujemo rast BDP-a i u trećem tromjesečju ove godine, a to će značiti da smo zaista iz krize i izašli”, istaknula je Kosor. Kako je rekla, do 1. srpnja 2013. godine kada ćemo postati članicom Europske unije moramo puno raditi na gospodarskom osnaživanju Hrvatske

“U tom smislu Vlada će raditi ono što joj je zadaća- na državnom proračunu i daljnjem privlačenju potencijala za jačanje gospodarstva”, kazala je premijerka. Pri tomu je podsjetila kako je za ovu i iduću godinu donesena odluka o zamrzavanju rashoda.

“U tomu imamo uspjeha, jer sve obveze ispunjavamo”, kazala je Kosor napomenuvši da se u u te obveze “ubačene” i četiri milijarde kuna novih obveza vezanih za pregovore za ulazak u EU kao i prema umirovljenicima i prema ispunjavanju obveza za plaćanje kamata. Također je istaknula kako “i dalje provodimo zakon o fiskalnoj odgovornosti”

Premijerka Kosor je više puta pohvalila splitsku zračnu luku koja je lani i ove godine poslušala naputke Vlade RH o racionalijem poslovanju. Naglasila je da je izgradnja nove stajanke u splitskoj zračnoj luki trajala samo 18 mjeseci što znači, kako je rekla, da neke stvari ubrzavamo.

Ravnatelj splitske zračne luke Lukša Novak je istaknuo kako izgradnja nove stajanke za zrakoplove u toj zračnoj luci pokazuje da u Hrvatskoj možemo raditi velike projekte i u vremenima svjetske gospodarske krize. On je rekao kako će nova stajanka u splitskoj zračnoj luci povećati sigurnost zrakoplova. Naglasio je kako će novoizgrađena stajanka moći izdržati težinu od oko 400 tona, što znači da će moći podnijeti opterećenje najvećih zrakoplova današnjice.

Kroz splitsku zračnu luku do kraja ove godine očekujemo promet oko 1,3 miljuna putnika, a planirano je da do 2014. godine taj promet poraste na 1,5 milijuna putnika godišnje”, kazao je Novak.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 31.08.11. 15:00

Sto joj je sada? Zar nismo prosle godine bili izisli iz krize? Glupaca i Debeli Prasac- Suker su se naveliko hvalili o uspijesnom izlasku iz krize! Lazi i dalje! Nitko ti ne vjeruje vise!


registracija
7/7/11

gadovi, 31.08.11. 23:28

ivis

nije točno ivis
prošle godine smo se samo osjećali relaksirano
a iz krize ne možemo izaći jer u nju nismo niti ušli

kužiš?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika