31.08.2011. / 15:49

Autor: Hina

Slovenski parlament u petak bira novog predsjednika

Slovenski parlament u petak će na izvanrednoj sjednici primiti na znanje informaciju o ostavci ministrice unutarnjih pospova Katarine Kresal i pokušati izabrati svog novog predsjednika, odlučeno je u srijedu na kolegiju predsjednika parlamenta.

Pavel GantarPavel GantarSlovenski parlament u petak će na izvanrednoj sjednici primiti na znanje informaciju o ostavci ministrice unutarnjih pospova Katarine Kresal i pokušati izabrati svog novog predsjednika, odlučeno je u srijedu na kolegiju predsjednika parlamenta.

Kresal je prije mjesec dana dala ostavku na dužnost nakon što je protukorupcijska komisija izrazila sumnju da ugovor o najmu prostorija u kojima radi policija, a koji je ona potpisala, nosi obilježje korupcije.

Naime, predstavnici ministarstva unutarnjih poslova su s vlasnikom zgrade, poduzetnikom Igorom Pogačarom s kojim se Kresal poznaje, dogovarali detalje kako prostorije trebaju biti opremljene još prije nego je javni natječaj na kojemu je trebao biti odabran najpovoljniji ponuđač bio zaključen.

Parlament će u petak biti informiran o razlozima ostavke Kresal, koja vodi Liberalne demokrate (LDS), stranku koja i dalje ostaje u Pahorovoj vladi koja više nema parlamentarnu većinu, te o prijedlogu Pahora da parlament kao privremenog vršitelja dužnosti imenuje sadašnjeg ministra pravosuđa Aleša Zalara.

Kako je nakon sastanka kolegija u srijedu izjavio Pavel Gantar, dosadašnji predsjednik parlamenta, njegova ostavka o kojoj je prošlog mjeseca informirao predsjednika Pahora danas je i službeno stupila na snagu, pa parlament treba izabrati novoga.

Pahor je već predložio da Gantarovo mjesto zauzme zastupnik LDS-a Ljubo Grmič koji za izbor treba 46 glasova zastupnika. Kako navode slovenski mediji, za Grmičev izbor mogla bi glasovati potrebna većina zastupnika iako dvije stranke u sadašnjoj manjinskoj vladi, u parlamentu s 90 mjesta, službeno imaju samo 33 glasa. Problematičniji je međutim daljnji razvoj događaja jer bi tijekom rujna parlament trebao glasovati i o rebalansu proračuna koji predlaže vlada, te o popuni pet ministarskih mjesta koja su ostala prazna nakon što su vladajuću koaliciju napustile dvije stranke, najprije Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), a onda i liberalna stranka Zares.

Premijer Borut Pahor izjavio je da će glasovanje o novim ministrima čija imena još nisu poznata biti i prilika da se vidi ima li njegova vlada većinsku potporu za reforme koje treba dovršiti ili će biti potrebni prijevremeni izbori krajem ove godine.

Vezane vijesti

U slovenskoj politici konkurenta treba ubiti, ne samo pobijediti

U slovenskoj politici konkurenta treba ubiti, ne samo pobijediti

Napustila je Vladu Boruta Pahora, tada već manjinsku, i izazvala prve prijevremene parlamentarne izbore u 20 godina slovenske demokracije. U samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika