31.08.2011. / 15:57

Autor: Hina

WHO upozorava: Smrtnost novorođenčadi u svijetu i dalje previsoka

Iako se smrtnost novorođenčadi u svijetu smanjila, napredak koji je u tome postignut premali je, posebice u Africi, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Novorođenčad diljem svijeta i dalje je ugroženaNovorođenčad diljem svijeta i dalje je ugroženaIako se smrtnost novorođenčadi u svijetu smanjila, napredak koji je u tome postignut premali je, posebice u Africi, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Uz ulaganja u proteklom desetljeću u zdravstvenu zaštitu žena i djece, smrtnost majki i djece u dobi do pet godina bitno se smanjila za razliku od preživljavanja novorođenčadi u prva četiri tjedna života.

"Preživljavanje novorođenčadi zaostaje iako ima dobro poznatih i financijski prihvatljivih rješenja za sprječavanje njihove smrti", kaže stručnjakinja Svjetske zdravstvene organizacije za obitelj i zdravlje žena i djece Flavia Bustreo, koja je radila na istraživanju.

Prema rezultatima studije, broj umrle novorođenčadi pao je sa 4,6 milijuna 90-ih godina prošlog stoljeća na 3,3 milijuna u 2009.

Smrt novodođenčadi u prva četiri tjedna života sada iznosi 41 posto svih smrti djece u dobi do pet godina, što je porast s 37 posto udjela 90-ih godina, te će vjerojatno i dalje rasti.

Neki od najčešćih uzroka novorođenačke smrti mogu se relativno lako spriječiti uz odgovarajuću zdravstvenu skrb, upozoravaju stručnjaci. Pomanjkanje zdravstvenog osoblja smatra se jednim od važnijih razloga u nerazvijenom svijetu. Utopljavanje novorođenčadi, higijena i dojenje mogu ih održati na životu, ali u mnogim zemljama manjka osoblja koje bi moglo poučavati te mjere koje spašavaju živote.

"Izobrazba primalja i drugih zdravstvenih djelatnika omogućila bi da se spasi mnogo više života", kaže Joy Lawn iz dobrotvorne udruge "Spasite djecu", koja je sudjelovala u istraživanju.

Prema istraživanju, 99 posto smrti u novorođenačkoj dobi događa se u zemljama u razvoju, od čega polovica svih smrti u pet najmnogoljudnijih zemalja svijeta - Indiji, Nigeriji, Pakistanu, Kini i Kongu.

Vezane vijesti

Broj dementnih će se do 2050. utrostručiti

Broj dementnih će se do 2050. utrostručiti

Demencija, najvećim dijelom uzrokovana Alzheimerovom bolešću, do 2030. godine će se udvostručiti, a do 2050. će se utrostučiti i pogoditi oko 115,4… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika