31.08.2011. / 19:18

Autor: Hina

Bivši dužnosnik: Cheney je bio "praktički predsjednik"

Bivši potpredsjednik SAD-a Dick Cheney bio je "praktički predsjednik" tijekom prvog mandata Georgea W. Busha a "strahuje da će mu suditi kao ratnom zločincu", izjavio je nekadašnji predstojnik ureda Colina Powella, u vrijeme dok je on bio američki državni tajnik, prenosi u srijedu američka TV mreža ABC News.

Dick CheneyDick CheneyBivši potpredsjednik SAD-a Dick Cheney bio je "praktički predsjednik" tijekom prvog mandata Georgea W. Busha a "strahuje da će mu suditi kao ratnom zločincu", izjavio je nekadašnji predstojnik ureda Colina Powella, u vrijeme dok je on bio američki državni tajnik, prenosi u srijedu američka TV mreža ABC News.

Pukovnik Lawrence Wilkerson, koji Cheneya poznaje desetljećima, rekao je za ABC News da je Cheney bio "vrlo osvetoljubiva osoba" te dodao kako "jednostavno više ne prepoznaje Cheneya".

U svojim memoarima "U moje vrijeme: osobna i politička sjećanja", koji su objavljeni u utorak, Cheney tvrdi da je Powell potkopavao Busha, kritizirajući njegovu politiku pred ljudima izvan administracije. Cheney je izjavio za NBC News kako će knjiga izazvati da "glave eksplodiraju po cijelom Washingtonu".

Govoreći za TV mrežu CBS u nedjelju, Powell je optužio Cheneya za "jeftine udarce" protiv njega.

U intervjuu ABC-u, Wilkerson je sugerirao kako je Cheney u knjizi zauzeo tvrd stav u nastojanju da spriječi kritike ili čak kazneni progon.

"Ono što je privuklo moju pozornost je način na koji je okarakterizirao memoare: to da će 'glave eksplodirati'," rekao je Wilkerson.

"To je prilično vizualno. A u stvari, to je vrsta naslova koju biste očekivali da dolazi od trač kolumnista, ili vrsta naslova koju možete vidjeti u nekom od tabloida iz supermarketa. To nije vrsta naslova koju očekujete da dođe od bivšeg potpredsjednika Sjedinjenih Država", kazao je bivši predstojnik Powellova ureda.

"Ja mislim da se on samo pokušava osigurati da mu se u nekom kasnijem razdoblju ne sudi za ratne zločine i, drugo, da se nekako opravda, jer se osjeća da treba opravdanje. To samo po sebi govori nešto o njemu", dodao je.

"Iz onoga što sam pročitao, čini se da Cheney kritizira sve, uključujući i predsjednika Busha, Condoleezzu Rice, Colina Powella, zamjenika državnog tajnika Richarda Armitagea, i niz drugih, osim sebe. 'Waterboarding' (simulirano pogubljenje utapanjem) je ratni zločin, neodobreni nadzor ... to su sve zločini. Nije me briga je li mu predsjednik dao ovlasti da to učini ili ne, to su zločini", rekao je Wilkerson za ABC.

On je naglasio da je Cheney bio dobar ministar obrane u vrijeme predsjednika Georgea W. H. Busha starijeg, među tri najbolja u novijoj povijesti SAD-a, ali se kasnije promijenio.

Wilkerson tvrdi da je Colin Powell bio zaveden od Cheneya i direktora CIA-e Georgea Teneta, prije nego što je održao ključni govor o Iraku u Ujedinjenim narodima, uoči američke intervencije 2003. koja je opravdana navodnim iračkim oružjem za masovno uništenje, čije postojanje nikada nije dokazano.

ABC News je objavio da je Tenet odbio komentirati te optužbe, ali da je u svojim memoarima na drugačiji način opisao tu situaciju.

Wilkerson je rekao za ABC News da je Cheney uvijek "žudio za vlašću".

"Nešto se dogodilo Dicku Cheneyu a to nisu bili samo teroristički napadi 11. rujna 2001.", rekao je Wilkerson.

"On je očajnički želio biti predsjednik Sjedinjenih Država ... on je znao da guverner Teksasa ni u šta nije zadubljen, osim bejzbola, pa je znao je da će biti predsjednik, i mislim da je ostvario svoj san. Bio je praktički predsjednik u prvom mandatu Bushove administracije", rekao je.

Wilkerson, koji je napustio administraciju s Powellom u siječnju 2005., radio je za Powella 16 godina. Nedugo nakon odlaska s dužnosti izjavio je da se u određenoj mjeri udaljio od bivšeg šefa.

Vezane vijesti

Bivšem američkom potpredsjedniku Cheneyu presađeno srce

Bivšem američkom potpredsjedniku Cheneyu presađeno srce

Bivšem američkom potpredsjedniku 71-godišnjem Dick Cheneyu u subotu je presađeno srce u bolnici u Virginiji. Cheney je dugogodišnji srčani bolesnik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika