01.09.2011. / 14:13

Autor: Ivanka Rade

ZG NEWS I NACIONAL.HR:

Humanitarka: Maloj Anastaziji potrebne su pelene i skupi lijekovi

Sada devetomjesečna beba cijeli život hranu će primati preko katetera, ali veliki je borac i često je nasmijana

Anastazija Udovičić u bolničkom krevetuAnastazija Udovičić u bolničkom krevetuSuzana Udovičić samohrana je majka devetomjesečne kćeri Anastazije koja se od rođenja praktički bori za život. Naime, u šestom mjesecu trudnoće liječnici su otkrili da su bebina crijeva izvan abdomena. "Anastazija ima sindrom kratkog crijeva zbog čega će se cijeli život morati hraniti preko katetera smještenog pored srca u aorti, odnosno bit će na venskoj prehrani. Osim toga, pati od velikog oštećenja jetre, trombocitopenije tj. manjka trombocita u krvi zbog čega svakih mjesec i pol mora primati posebnu transfuziju. Također, zaostaje u neuromotornom razvoju - ne sjedi već leži, a mišići su joj slabi i ne razvija se poput svojih vršnjaka", kaže Suzana Udovičić.

Mala Anastazija je dosad imala dvije operacije: na prvoj joj je odstranjen velik dio crijeva, a na drugoj su liječnici zatvorili otvor na trbuhu putom kojeg je vršila veliku nuždu. Dosad je imala četiri do pet puta sepsu te je liječena antibioticima, a imala je i krvarenje u mozgu drugog stupnja. "Liječnici će ubrzo Anastaziji početi smanjivati venski unos hrane da bi se poštedjela jetra, ali će se ipak cijeli život morati hraniti preko katetera. Trenutno je mogu samo stabilizaraiti i eventualno tek za pola godine otpustiti na kućnu njegu", objasnila je majka.

Suzana trenutačno (dok je Anastazija u bolnici) živi u Zagrebu, u Caritasovu smještaju, a želja joj je unajmiti stan kako bi svoju djevojčicu mogla odvesti kući u pauzama kad nije u bolnici - no za to nema novca. "Otac djeteta financijski nam uopće ne pomaže i ne želi imati nikakve veze s Anastazijom. Moja obitelj nam ne može pomoći - Anastazijin djed nedavno je imao moždani udar, baka ima još dvoje maloljetne djece o kojima brine, a moj brat je poginuo", ispričala je Suzana Udovičić. Svaki mjesec prima minimalnu porodiljnu naknadu i dječji doplatak, što sveukupno iznosi samo 1900 kuna, dok je zahtjev za invalidninu djeteta još uvijek na razmatranju kod HZZO-a.

Najveće potrebe ove obitelji su posebni lijekovi od kojih se neki naručuju iz inozemstva i nisu na listi HZZO-a: lijekovi za održavanje crijevne flore i oni za usporavanje metabolizma koji omogućavaju organizmu da apsorbira više hrane. "Molim vas pomoć za kupnju pelena jer zbog kratkoće crijeva Anastazija vrši nuždu svakih pet do deset minuta i upravo stoga potrebna joj je i posebna krema za guzu. Samo lijekovi, pelene i kreme za kožu stoje oko 2500 kuna mjesečno, a tog novca, nažalost, nemam i prisiljena sam tražiti pomoć", rekla je majka Suzana Udovičić.

Ako želite pomoći
Anastaziji, donacije možete
uplatiti na tekući račun
njezine majke
Suzane Udovičić: 3235036801,
otvoren u Zagrebačkoj banci.
(Žiro račun Zabe: 2360000-1000000013)

Vezane vijesti

Humanitarka: Dirljivo pismo zabrinutog dječaka

Humanitarka: Dirljivo pismo zabrinutog dječaka

"Dobar dan! Ja sam Silvio Kramar iz Darde, sela nedaleko od Osijeka u Slavoniji i Baranji. Završio sam srednju školu za vozača kamiona, sve sam… Više

Komentari

registracija
15/8/09

vergilia, 01.09.11. 14:37

Naravno, pomoći će se i nešto prikupiti za bolesnu djevojčicu, no to nisu rješenja - pravi problem je u našem zdravstvu - ovoj djevojčici bolnica treba osigurati stalno prisustvo majke uz nju i pobrinuti se za sve lijekove , pelene i ostalo - gdje si sad, bahati ministre Milinoviću - zašto nije riješen zahtjev - možda oni koji ga trebaju riješiti ljetuju i odmaraju guzice na suncu??? Gdje je sad Kosorica sa svojim obilascima i donacijama bolnicama?? Isti komentar i za ranije slučajeve koji su ovdje izneseni.Osigurajte ovoj jadnoj djeci sve što je medicinska skrb DUŽNA osigurat - ako lijek nije na listi (pazi ovo!), stavite ga na listu ili platite iz nekih rezervi - manje obilazaka i laufanja u predizbornoj kampanji, više humanosti i socijalne osjetljivosti!


registracija
3/12/10

Yoda, 01.09.11. 17:49

@vergilia - potpisujem sve što si napisala... Strašno je čitati tekstove u kojima se opisuje bahato trošenje naših novaca, a nema za lijek bolesnoj djeci, strašno... Suze mi idu, a ni sam nemam jer sam na burzi od siječnja.
Dajte ljudi, firme, donirajte za ovu prekrasnu djevojčicu i njenu majku...


registracija
3/12/10

Yoda, 01.09.11. 21:23

Nadam se da me Nacional neće tužiti što sam cijeli tekst prenio na još dva portala:
http://forum.novagradiska.com/viewtopic.php?pid=197231#p197231

http://www.novagforum.com/t1753-humanitarka#36776


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika