01.09.2011. / 14:19

Autor: Nacional.hr

Suci Upravnog i Prekršajnog suda na radionici o elektroničkim komunikacijama

Dobro poznavanje pravnih propisa na područjima poštanskih usluga i elektroničkih komunikacija čine osnovu suvremenog i učinkovitog pravnog i regulativnog okvira Hrvatske u sklopu nadolazeće zajednice.

Miljenko Krvišek (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)Miljenko Krvišek (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije u suradnji s Pravosudnom akademijom održala je danas u prostorijama Pravosudne akademije u Zagrebu posebnu radionicu za suce Upravnog i Prekršajnog suda. Radionica se održala u okviru projekta Instrumenta pretpristupne pomoći Europske unije (IPA), a na njoj je sudjelovalo oko 20 sudaca.

Radionicu je otvorio Miljenko Krvišek, predsjednik Vijeća HAKOM-a, koji se u uvodnom izlaganju osvrnuo na značaj informiranog i učinkovitog funkcioniranja pravnih službi u dinamičnom području novih tehnologija. „Na nama svima je stoga zadaća da u primjeni zakona te u sankcioniranju prekršitelja uspostavimo dobru i konzistentnu praksu koja će nam svima omogućiti kvalitetne usluge po konkurentnoj cijeni, što je moguće samo u okolnostima učinkovitog tržišnog natjecanja između operatora, i uz maksimalno poštivanje prava krajnjih korisnika", istaknuo je u obraćanju Krvišek.

U stručnom predavanju koje je uslijedilo nakon otvorenja odvjetnik iz Mađarske, dr. Szabolcs Koppanyi, pojasnio je temeljne principe europskog regulatornog okvira za elektroničke komunikacije te dao kratak pregled nedavnih regulatornih odluka EU. Domagoj Maričić, voditelj Pravnog odjela HAKOM-a, pružio je kratak pregled razvoja zakonodavstva od 1990. godine do danas te izvijestio je o trenutačnom stanju i poduzetim koracima u uvođenju europskog regulatornog okvira u Hrvatskoj. U popodnevnom programu radionice Hans Peter Lehofer, sudac Austrijskog upravnog suda, dao je niz konkretnih primjera iz prakse vezano uz tržište telekomunikacija, pobliže obradio temu specifičnih regulacijskih područja i zakona o tržišnom natjecanju te istaknuo elemente na koje upravni sudovi moraju obratiti posebnu pozornost. Nikola Popović, član vijeća HAKOM-a, zatvorio je radionicu i proveo evaluaciju.

Održavanje ove radionice dio je širokog projekta edukacije sudaca i sudskih savjetnika u posebnim područjima koja, osim poznavanja općih pravnih propisa, traži i poznavanje specifične i složene materije u područjima elektroničkih komunikacija. Događaj je također značajan s obzirom na nedavno donošenje izmjena i dopuna Zakona o elektroničkim komunikacijama koji je u hrvatsko zakonodavstvo prenio odredbe regulatornog okvira EU iz 2009. godine.

Vezane vijesti

Rast usluga širokopojasnog pristupa internetu

Rast usluga širokopojasnog pristupa internetu

Telefonske usluge i dalje bilježe pad prihoda, kako zbog smanjenja kupovne moći građana uzrokovane krizom u svjetskoj i domaćoj ekonomiji, tako i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika