01.09.2011. / 15:35

Autor: Hina

Mladićeva obrana protivi se razdvajanju optužnice

Obrana bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba pozvala je raspravno vijeće Haaškoga suda da odbaci zahtjev tužiteljstva za vođenjem dva odvojena postupka protiv Ratka Mladića tvrdeći da bi to bilo nepravično prema optuženom i stavilo bi ga u nepovoljan položaj u odnosu na tužiteljstvo, objavio je u četvrtak Haaški sud (ICTY).

Ratko MladićRatko MladićObrana bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba pozvala je raspravno vijeće Haaškoga suda da odbaci zahtjev tužiteljstva za vođenjem dva odvojena postupka protiv Ratka Mladića tvrdeći da bi to bilo nepravično prema optuženom i stavilo bi ga u nepovoljan položaj u odnosu na tužiteljstvo, objavio je u četvrtak Haaški sud (ICTY).

Haaško tužiteljstvo podnijelo je u kolovozu zahtjev za razdvajanjem optužnice protiv generala Mladića optuženog za genocid u BiH na dva dijela kako bi mu se moglo prvo suditi za genocid u Srebrenici a nakon toga i za višegodišnji teror stanovnika Sarajeva, progon stanovništva širom BiH i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Među razlozima kojima tužiteljstvo obrazlaže taj zahtjev je i Mladićevo zdravstveno stanje. Haaški sud nije uspio dovršiti suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću čije su optužnice za zločine počinjene u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu bile objedinjene u jedan ogroman proces tijekom kojega je on umro. Tužiteljstvo je navelo i da će razdvajanje postupka protiv Mladića omogućiti brže osiguravanje zadovoljavanja pravde.

"Razdvajanje optužnice i dva odvojena suđenja neće omogućiti učinkovita i brza suđenja nego će otežati slučaj", navodi se u podnesku Mladićeva branitelja Branka Lukića u kojem se ocjenjuje da se ne može započeti sa suđenjem za Srebrenicu jer je "nemoguće razumjeti događaje u Srebrenici bez razumijevanja prethodnih događaja", a kojima bi se bavilo tek u drugom suđenju nakon što se završi ono za Srebrenicu. Obrana je ustvrdila i da bi vođenje dva suđenja predstavljalo dodatni teret za Mladićevo otežano zdravstveno stanje.

Mladić je uhićen u svibnju ove godine u Srbiji nakon gotovo 16 godina skrivanja i nakon toga prebačen je u pritvor Haaškoga suda gdje čeka početak suđenja. Tijekom bijega od Haaškoga suda preživio je moždani udar što je ostavilo traga na njegovu zdravstvenom stanju.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika